Steun ons onderzoek

Onderzoekers wereldwijd werken aan een toekomst zonder dementie en een beter leven voor patiënten van nu. Met uw hulp kunnen we meer onderzoek naar dementie mogelijk maken! Wist u dat u ook een grote gift met een speciale bestemming kunt doen, zoals specifiek onderzoek? 
Hieronder vindt u een greep uit de onderzoeken die u kunt steunen.

Onderzoek: DNA en het risico op Alzheimer

Er is nog veel onbekend over de erfelijkheid van dementie. Dr. Frank Jacobs onderzoekt met zijn team of genen die het risico op alzheimer verhogen, last hebben van een soort kapotte schakelaar. Hierdoor kunnen ze te veel of juist te weinig eiwitten aanmaken, waardoor een hersencel niet goed werkt. Stel dat dit de reden is, dan kunnen we met bijvoorbeeld medicijnen bepaalde genen beter laten werken en dementie in de toekomst misschien behandelen. Dat zijn baanbrekende ontwikkelingen.

Steun meer onderzoek

Onderzoek naar verandering in de hersencellen bij dementie

Dr. Wiep Scheper en haar team brengen in kaart welke veranderingen plaatsvinden in de hersencellen van mensen met dementie. Als we begrijpen hoe dit verloopt, kunnen we een medicijn ontwikkelen om de voortgang van dementie te remmen of misschien zelfs te stoppen. Dat zou een fantastische doorbraak zijn.

Steun meer onderzoek

Onderzoek: Zeewier tegen Alzheimer

Recent vonden de onderzoekers van het Erasmus MC een zeewiersoort die het geheugen van muizen met de ziekte van Alzheimer aanzienlijk verbetert. Ook vonden ze een grote afname van het schadelijke alzheimereiwit amyloid, wat positief is. Dit onderzoek van Monique Mulder (Erasmus MC Rotterdam) bekijkt of dit klopt en hoe zeewier bijdraagt aan de gunstige effecten. Mogelijk kan dit leiden tot behandeling van de ziekte van alzheimer. 

Steun meer onderzoek

bewegen

Slim bewegen, minder dementie

Veel onderzoek naar preventie van dementie is gericht op beweging. Zo kijkt prof. dr. Erik Scherder in het onderzoek 'Slim bewegen, minder dementie' naar het effect van verschillende activiteitenprogramma's. Kan beweging ervoor zorgen dat mensen met een verhoogd risico op dementie geen of later dementie krijgen? In de programma's worden mensen fysiek en mentaal uitgedaagd. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen begeleidt en beoordeelt de programma's. Zo kunnen de meest effectieve beweegprogramma’s al snel van start gaan om mensen met een verhoogd risico slim te laten bewegen. Meer informatie: Met slim bewegen, minder kans op dementie