Steun ons onderzoek

Onderzoekers wereldwijd werken aan een toekomst zonder dementie en een beter leven voor patiënten van nu. Ze onderzoeken de oorzaken van dementie, ontwikkelen nieuwe medicijnen en verkennen mogelijkheden voor betere hulp. Alzheimer Nederland wil meer onderzoek naar dementie mogelijk maken. Uw hulp is hierbij hard nodig. Steun ons, eenmalig of als vaste donateur.
Hieronder vindt u een greep uit de onderzoeken die wij kunnen financieren.

Wiep Scheper 3.jpg

Onderzoek naar de verspreiding van eiwitklontjes door de hersencellen

Dr. Wiep Scheper van het VUmc: “We weten dat in een vroeg stadium van de ziekte de tau-eiwitten in hersencellen zich verkeerd vouwen en klontjes vormen. Dit beschadigt de cellen en schakelt ze uit. Bovendien reizen de eiwitklontjes verder, waardoor er steeds meer cellen uitvallen. Als we weten hoe de eiwitklontjes zich verspreiden, kunnen we dementie in een vroeg stadium herkennen en voorkomen dat de ziekte zich verder ontwikkelt. We maken de laatste jaren enorme stappen richting de oplossing. De eerste resultaten van ons onderzoek zijn veelbelovend. Het is daarom zo belangrijk dat wij door kunnen gaan."

Onderzoek van diagnostiek naar praktijk

Ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek van dementie volgen elkaar snel op. Voor artsen is het daardoor steeds lastiger om gebruik te maken van de laatste kennis. Dat leidt tot ongewenste kwaliteitsverschillen. Prof. Dr. Wiesje van der Flier wil hier een einde aan maken. Ze richtte het Nederlands Geheugenpoli Netwerk op: een netwerk van diagnostische centra die kennis en ervaringen met elkaar delen. Artsen delen hierdoor makkelijker informatie over de beste methoden om dementie vast te stellen. Ook delen ze informatie over de begeleiding van patiënten en mantelzorgers.

Dr P. Naude

Onderzoek naar nieuw medicijn tegen alzheimer

Dr. Pieter Naudé en zijn team van het UMC Groningen doen veelbelovend onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Naudé onderzoekt of de eiwitten lipocaline en megaline kunnen helpen bij het vroegtijdig vaststellen van alzheimer en bij het ontwikkelen van medicijnen. Lipocaline en megaline zijn betrokken bij ontstekingen in de hersenen. Lipocaline wordt aangemaakt tijdens ontstekingen en zorgt voor snellere beschadiging van de hersenen. Megaline is juist in staat om lipocaline en het schadelijke alzheimereiwit amyloïd uit de hersenen te verwijderen. Naudé: "Door een test te maken voor lipocaline, kunnen we de diagnose alzheimer in de toekomst misschien makkelijk stellen. En als we de hoeveelheid lipocaline kunnen verminderen of de hoeveelheid megaline kunnen verhogen, kunnen we dit gebruiken om nieuwe medicijnen te ontwikkelen."

Goed nieuws: het benodigde bedrag van 50.000 euro is dankzij vele giften op 11 november 2016 behaald!

Het 100+ onderzoek (waarom krijgen sommige ouderen geen dementie)

Veel onderzoek naar dementie kijkt naar de oorzaken van dementie. Het 100+ onderzoek van dr. Henne Holstege bekijkt juist waarom sommige mensen géén dementie krijgen. Hierbij richt ze zich op mensen van 100 of ouder die geen dementie hebben. Ouderdom is namelijk de belangrijkste risicofactor voor dementie. Door deze ouderen te onderzoeken hoopt dr. Holstege te ontdekken of bepaalde genen of bepaald gedrag hun hersenen gezond houdt. Met de kennis kunnen we ons in de toekomst nog beter wapenen tegen dementie.

bewegen

Slim bewegen, minder dementie

Veel onderzoek naar preventie van dementie is gericht op beweging. Zo kijkt prof. dr. Erik Scherder in het onderzoek 'Slim bewegen, minder dementie' naar het effect van verschillende activiteitenprogramma's. Kan beweging ervoor zorgen dat mensen met een verhoogd risico op dementie geen of later dementie krijgen? In de programma's worden mensen fysiek en mentaal uitgedaagd. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen begeleidt en beoordeelt de programma's. Zo kunnen de meest effectieve beweegprogramma’s al snel van start gaan om mensen met een verhoogd risico slim te laten bewegen.

DemenTalent

Met DemenTalent kunnen mensen met dementie als vrijwilliger deelnemen aan zinvolle activiteiten in de samenleving. Deze activiteiten sluiten aan bij hun talenten, interesses en mogelijkheden. Het doel van DemenTalent is om de zelfwaardering van mensen met dementie te verhogen. Maar ook om te voorzien in hun behoefte aan autonomie, sociaal contact, zinvolle activiteiten en nuttig zijn voor anderen. In onderzoek, met steun van Alzheimer Nederland, wordt nu bekeken of mensen met dementie die deelnemen aan DemenTalent beter presenteren dan mensen met dementie die dit niet doen.