Financiële impuls voor behoud jong onderzoekstalent
Wetenschappelijk onderzoek kan niet slagen zonder de inzet van jonge getalenteerde onderzoekers. Dat geldt voor ieder onderwerp en zeker voor dementie. De overheid financiert daarom het onderzoek van jonge onderzoekers via speciale talentbeurzen, waar oudere onderzoekers met een vaste aanstelling niet aan mogen deelnemen. De hoeveelheid goede aanvragen is echter veel groter dan het aantal beschikbare beurzen. Daarom introduceerde Alzheimer Nederland eind 2021 de Impulssubsidie. Een nieuwe financiering die onderzoekers met een goed en relevant onderzoeksvoorstel alsnog een kans geeft. Dankzij extra donaties konden we zes belangrijke onderzoeksprojecten financieren van jonge onderzoekers, die anders hadden moeten stoppen.

Een nieuwe benadering
Niels Reinders, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht: ‘Dankzij de impulssubsidie kan ik onderzoeken of we met gentherapie de hersenen kunnen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Ik wil voorkomen dat de verbindingen tussen de hersencellen van patiënten kapotgaan. Hiermee zouden we cognitieve functies (belangrijk voor onthouden, plannen, redeneren en beslissen) terug kunnen geven aan mensen met alzheimer. Dat zou een fantastisch geschenk zijn.’ Niels legt niet – zoals in andere onderzoeken – de nadruk op het verwijderen van de alzheimereiwitten uit het brein, maar op het beschermen van de hersencellen. Een nieuwe benadering, die bijna niet wordt onderzocht.
Wetenschappelijk onderzoek kan niet slagen zonder de inzet van jonge getalenteerde onderzoekers. Daarom willen we méér jonge onderzoekers de kans geven om belangrijk onderzoek te doen naar betere diagnostiek, nieuwe therapieën en betere ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten.
We móeten iedere talentvolle, gemotiveerde jonge onderzoeker zien te behouden voor dementieonderzoek. Jouw steun is daarbij onmisbaar. Geef je hen een kans, zodat we sneller stappen kunnen maken in onderzoek naar dementie?
Ja, ik geef méér talentvolle onderzoekers een kans
Naast het onderzoek van Niels Reinders steunde Alzheimer Nederland eind 2021 met de Impulssubsidie nog vijf belangrijke onderzoeksprojecten, die anders niet door hadden kunnen gaan, met elk circa € 300.000. Dat kunnen we alleen doen met steun van onze donateurs.
-
Thuis wonen met dementie
Om zo lang mogelijk op een prettige manier thuis te wonen met dementie, zijn er betere zorgpakketten nodig. In dit onderzoek worden verbeteringen onderzocht. De individuele behoeftes van mensen met dementie en mantelzorgers worden daarin meegenomen.
Janet McNeil Vroomen, Amsterdam UMC
-
Compassievolle gesprekken
Compassietherapie bij dementie vermindert emotionele problemen, zoals depressieve gevoelens. Helaas zijn er niet genoeg deskundigen om de honderdduizenden mensen met dementie en hun naasten hiermee te helpen. In dit onderzoek wordt bekeken of een virtuele gesprekspartner compassietherapie kan uitvoeren.
Minha Lee, Technische Universiteit Eindhoven
-
Het goede leren waarderen
Aandacht en dankbaarheid voor wat er goed is in het leven. Dat kan mensen helpen om meer positieve emoties te ervaren. Onderzoekers gaan samen met mantelzorgers en mensen met dementie een training maken. Met oefeningen die gemakkelijk toe te passen zijn.
Noortje Kloos, Radboud UMC
-
De afweer meten en beïnvloeden
Ontstekingen spelen een belangrijke rol bij de ziekte van Alzheimer. De staat van iemands afweersysteem (zijn immuunleeftijd) voorspelt waarschijnlijk voor een deel het verloop van de ziekte. Als dit zo is, kunnen onderzoekers nieuwe therapieën ontwikkelen om die immuunleeftijd te verlagen.
Argonde van Harten, Amsterdam UMC
-
Ontstekingsreacties bij FTD
De precieze rol van ontstekingen bij frontotemporale dementie (FTD) is onbekend. Dit onderzoek gaat dat verder in kaart brengen. Zodat het kan bijdragen aan betere diagnostiek en uiteindelijk ook aan een betere behandeling van FTD.
Elise Dopper, Erasmus MC