Een nieuwe benadering

Niels Reinders, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht: ‘Dankzij de impulssubsidie kan ik onderzoeken of we met gentherapie de hersenen kunnen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Ik wil voorkomen dat de verbindingen tussen de hersencellen van patiënten kapotgaan. Hiermee zouden we cognitieve functies (belangrijk voor onthouden, plannen, redeneren en beslissen) terug kunnen geven aan mensen met alzheimer. Dat zou een fantastisch geschenk zijn.’ Niels legt niet – zoals in andere onderzoeken – de nadruk op het verwijderen van de alzheimereiwitten uit het brein, maar op het beschermen van de hersencellen. Een nieuwe benadering, die bijna niet wordt onderzocht.

Wetenschappelijk onderzoek kan niet slagen zonder de inzet van jonge getalenteerde onderzoekers. Daarom willen we méér jonge onderzoekers de kans geven om belangrijk onderzoek te doen naar betere diagnostiek, nieuwe therapieën en betere ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten.

We móeten iedere talentvolle, gemotiveerde jonge onderzoeker zien te behouden voor dementieonderzoek. Jouw steun is daarbij onmisbaar. Geef je hen een kans, zodat we sneller stappen kunnen maken in onderzoek naar dementie?

Ja, ik geef méér talentvolle onderzoekers een kans

 

Naast het onderzoek van Niels Reinders steunde Alzheimer Nederland eind 2021 met de Impulssubsidie nog vijf belangrijke onderzoeksprojecten, die anders niet door hadden kunnen gaan, met elk circa € 300.000. Dat kunnen we alleen doen met steun van onze donateurs.