Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Vrouwen gaan sneller achteruit

Ondanks het beperkte onderzoek weten we dat vrouwen gemiddeld sneller achteruit gaan dan mannen. De reden hiervoor is onbekend. Mogelijk wordt de diagnose bij vrouwen later gesteld. Gedragsveranderingen (als gevolg van de ziekte) zijn bij vrouwen groter dan bij mannen, maar mogelijk minder opvallend. Door latere diagnose is de schade in de hersenen al ernstiger. Maar ook andere verschillen kunnen een oorzaak zijn. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van andere ziekten zoals hart- en vaatziekten, verschillen in het afweersysteem en verschillen in hoeveelheid natuurlijke beschermende stoffen in het brein. 

​Dr. Mirjam Geerlings, onderzoeker UMC Utrecht: ‘Het kan zo maar zijn dat kleine verschillen een grote rol spelen in het ontwikkelen van dementie. Ik wil alle risicofactoren en verschillen tussen mannen en vrouwen goed in kaart brengen en ga bijvoorbeeld kijken naar bloeddruk, cholesterol, ontstekingen en stresshormonen. Stel een hogere cholesterolwaarde komt bij vrouwen die dementie ontwikkelen veel vaker voor dan bij mannen, dan kunnen we onze preventie- en behandelprogramma’s daarop aanpassen.’
Onderzoeker Mirjam Geerlings

Steun Alzheimer Nederland

Met dit onderzoek gaan we de risicofactoren voor mannen en vrouwen bepalen. Zo kunnen we betere preventieprogramma’s en behandelingen op maat ontwikkelen. Onderzoek kost veel geld. Helpt u mee met een gift? Hiermee draagt u bij aan betere behandeling en preventie van dementie. Alleen met uw steun kunnen we dit soort veelbelovende onderzoeken blijven financieren. 
Dank u wel!