Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

Wat is het probleem?

Dementie is erg complex. Om de ziekteprocessen die dementie veroorzaken beter te begrijpen is veel onderzoek nodig. Het onderzoek naar de oorzaken van dementie is erg divers en ook de toegepaste onderzoeksmethoden verschillen sterk. De verschillende onderzoeken proberen allemaal een stukje van de puzzel op te lossen. Om echt tot een oplossing te komen voor het wereldwijde dementieprobleem moeten alle losse puzzelstukjes samen komen.  Ofwel, alle kennis en resultaten uit de verschillende onderzoeken moeten worden samengebracht.

Hoe gaan we dit oplossen?

Nienke gaat met deze prijs een online platform oprichten waar alle (kennis en) resultaten omtrent dementie onderzoek bij elkaar komen. Ze start met het samenbrengen van de resultaten uit onderzoek met hersenweefsel van overleden mensen met dementie. Dit hersenweefsel is zeer waardevol omdat onderzoekers hiermee kunnen uitvinden wat er is misgegaan in de hersenen. Door kennis en resultaten uit onderzoek over de oorzaak van dementie te combineren op dit platform vergroten we de kans op betere diagnostiek, behandeling en zelfs preventie van de ziekte.

Waarom Nienke de Wit? 

Nienke heeft een dementie fellowship gekregen en haar project voert zij uit samen met een sterk multidisciplinair team. Deze partners zijn experts in hun vakgebied en helpen met aanvullende kennis en onderzoekstechnieken. Daarnaast heeft zij binnen haar netwerk contact met andere dementie onderzoekers. Hierdoor kan Nienke het mogelijk maken om op een juiste manier invulling te geven aan het platform zodat multidisciplinaire metingen van donoren samenkomen.
 

Over de Young Outstanding Researcher Award

Dit jaar reikt Alzheimer Nederland voor de vijfde keer de Young Outstanding Researcher Award uit. De YOR-award is een prijs voor talentvolle onderzoekers (twee tot zes jaar na hun promotie). Met de prijs wil Alzheimer Nederland meer jonge en talentvolle onderzoekers behouden voor het dementieonderzoek en zo het onderzoek naar oplossingen voor huidige en toekomstige generaties van patiënten en mantelzorgers versnellen.