Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Programma

09.30 - 12.00 uur            Consortia bijeenkomsten (op persoonlijke uitnodiging)

11.30 - 12.00 uur            Inloop en aanmelden

12.00 - 13.00 uur            Lunch

13.00 - 14.15 uur            Plenaire presentaties. Met o.a. inspirerende gesprekken over consortia (Guus Smit) en valorisatie (Chris de Jonghe) en de YOR-uitreiking.

14.15 - 14.30 uur            Pauze

14.30 - 15.30 uur            Netwerkactiviteiten  

15.30 - 16.30 uur            Workshops

16.30 uur                        Borrel

Workshops

Bij de inschrijving kun je een eerste en een tweede keus voor een workshop aangeven:

Diversiteit van sekse en genderkenmerken van onderzoekdeelnemers – Nivel en ZonMw
Hoe kun je in onderzoek rekening houden met verschillen in sekse en genderkenmerken van onderzoekdeelnemers? Nivel gaat relevante onderwerpen m.b.t sekse en gender voor onderzoek over mantelzorg en dementiezorg presenteren en ZonMw geeft handige tools en tricks. Daarnaast gaan ze met jullie bespreken hoe je dit in je eigen onderzoek kunt toepassen. 

Artificiële Intelligentie, wat kun je er wel en niet mee in je onderzoek?- Wijnand IJsselsteijn
Artificiële Intelligentie (AI) heeft een steeds groter wordende impact op wetenschappelijk onderzoek, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid over wat AI precies is, en wat je er wel of niet mee kan. Binnen deze workshop gaan we dieper in op de waarde van AI in dementieonderzoek, en bieden we tegelijk ook een kritisch perspectief. Het doel van deze workshop is om een beter beeld te krijgen van hoe je AI kan integreren in projectvoorstellen of lopend onderzoek.

Samenwerken met internationale (top)onderzoekers: waarom, hoe en financiering – Rik van der Kant en Leonie Visser
In deze workshop brainstormen Rik van der Kant en Leonie Visser met deelnemers over de diverse redenen om een internationale samenwerking aan te willen gaan. Wat is jouw motivatie en wat wil je bereiken voor jezelf, jouw project of instituut? Vervolgens delen ze ervaringen over hoe zij hun internationale samenwerkingen gestart zijn, en zetten zij samen met deelnemers mogelijkheden op een rijtje voor financiering van (voortdurende) internationale samenwerking.

Proefdiervrije alternatieven voor je onderzoek – Saskia Aan (Stichting Proefdiervrij)
Er is veel onderzoek nodig om uiteindelijk tot een medicijn tegen dementie te ontwikkelen. Hoe kunnen proefdiervrije alternatieven deze lange weg van onderzoek versnellen? Saskia Aan van Stichting Proefdiervrij gaat vertellen welke alternatieven er voor verschillende onderzoeken mogelijk zijn. Naast haar voorbeelden gaat ze ook met jullie in gesprek over wanneer en hoe je proefdiervrije alternatieven in je eigen onderzoek kunt inzetten. 

Ethiek van voorspellend testen bij dementie – Eline Bunnik
Nieuwe biomarkers kunnen mogelijk worden ingezet om te voorspellen wanneer bij risicodragers van erfelijke vormen van dementie de eerste symptomen zullen optreden. Wat zou de waarde kunnen zijn van voorspellende informatie over de onset (het begin) van de ziekte voor (potentiële) dragers van erfelijke mutaties, en welke risico's brengt dergelijke informatie met zich mee? Hoe kunnen onset-voorspellende biomarkers in de zorg voor mensen met erfelijke vormen van dementie in de toekomst op een verantwoorde wijze worden ingezet?  

Doelgroepenparticipatie: mantelzorgers en mensen met dementie betrekken bij je onderzoek – Alzheimer Nederland
Deze workshop start met een kort stukje theorie over het betrekken van je doelgroepen als meedenkers en samenwerkers in je onderzoek, ook wel ‘doelgroepenparticipatie’. Wat is het, wanneer kun je de doelgroepen het beste betrekken en op welke onderdelen doe je dat? Daarna gaan we bespreken hoe kun jij je doelgroepen het beste kunt betrekken bij jouw project. We delen ervaringen en goede voorbeelden met elkaar. Deze workshop is geschikt voor jou om te volgen, als mensen met dementie, mantelzorgers en/of zorgprofessionals studiedeelnemer zijn in je project en/of eindgebruiker van de resultaten.

Implementatie van je onderzoek, hoe is dit proces bij Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers verlopen? – Franka Meiland
Hoe breng je resultaten van je onderzoek naar de praktijk? Er zijn nu veel Ontmoetingscentra, maar hier ging een lang proces aan vooraf. Franka Meiland gaat haar ervaringen en een model van adaptieve implementatie delen. Waar liepen ze tegenaan bij implementatie? Wat werkte goed en wat niet? Daarna gaat ze met jullie in gesprek over implementatie van jullie onderzoek. Wil je advies van de groep: neem dan een ½ A4 over je onderzoek inclusief je ideeën over implementatie van je innovatie op papier mee.

Tips & tricks voor jouw subsidieaanvraag – Alzheimer Nederland & ZonMw
Heb je nog niet zo veel ervaring met het aanvragen van subsidies? Leer tijdens deze workshop bij welke subsidieverstrekkers je kunt aankloppen, welke subsidiemogelijkheden er zijn en waar je op kunt letten om een passende subsidieaanvraag te schrijven.

Aanmelden

Hartelijk dank voor je interesse, je kunt je nu aanmelden. 

Voor wie is deze dag bedoeld?

Alle dementieonderzoekers van Nederland en overige deelnemende partijen van de onderzoeksconsortia.

Locatie

De Eenhoorn in Amersfoort

Organisatie

De organisatie is in handen van ZonMw, Alzheimer Nederland en een commissie van onderzoekers

Blijf op de hoogte

We houden jullie op de hoogte via deze webpagina en de Science Flash nieuwsbrief voor onderzoekers. Eventuele vragen kun je mailen naar [email protected]

Video Mix & Match 2019

Bekijk hieronder de video voor een impressie van Mix & Match met Memorabel 2019:

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken