Mix en Match 2021 - verslag

Vrijdag 11 juni 2021 kwamen bijna 150 Nederlandse dementieonderzoekers digitaal bij elkaar op de jaarlijkse Mix & Match bijeenkomst van Alzheimer Nederland. Dit jaar ging de Mix & Match over goed communiceren over onderzoek in de media, onderzoeksresultaten naar de praktijk brengen en over kunstmatige intelligentie in dementieonderzoek.

Terugkijken

Kon je 11 juni niet aanwezig zijn of heb je een deel gemist? Lees hieronder dan een kort verslag van de presentaties van de sprekers en/of kijk de uitzending terug. Via onderstaande tijdscodes kijk je ook gemakkelijk een deel van de uitzending terug. 

Introductie door Alzheimer Nederland en ZonMw

(vanaf 3.01)

Marco Blom, adjunct directeur en manager wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland en Majolein Scholten senior programmamanager bij ZonMw vertelde kort over de financiering van het dementieonderzoek de komende jaren. Daarnaast stonden er drie sprekers het programma, hieronder een kort verslag van hun presentaties.

‘Kunstmatige intelligentie inzetten voor betere dementie diagnostiek’

(vanaf 22.25)

Prof. Wiro Niessen van Erasmus MC en TU Delft vertelde over de inzet van kunstmatige intelligentie in onderzoek voor diagnostiek. Wiro hoopt dat we kunstmatige intelligentie op basis van iemands hersenscan kunnen bepalen of iemand  de komende jaren een hoger risico op dementie heeft. Zo kunnen we AI inzetten om te bepalen welke mensen we graag preventief willen behandelen.

‘Samen werken aan praktijkgericht onderzoek’

(vanaf 53.22)

Dr. Simone de Bruin, Lector hogeschool Windesheim vertelde over ‘participatief actieonderzoek’. Een vorm van onderzoek waarbij een interventie steeds verder wordt verbeterd door input van mensen met dementie, naasten en zorgprofessionals. Het betrekken van de doelgroepen is erg belangrijk voor een goede toepassing in de praktijk.

‘Dokter ik las in de krant’

(vanaf 1.33.27)

Lester du Perron, hoofd en eindredacteur van doktermedia.nl vertelde dat de onderzoeker een rol speelt in het genuanceerd naar buiten brengen van onderzoeksresultaten. Het is belangrijk dat de onderzoekers deze rol pakt, omdat de media vaak over verbanden spreekt (bv magnesium en dementie), terwijl die nog niet bevestigd zijn. Mensen die dit lezen of horen raken hierdoor in de war en gaan met deze verkeerde informatie naar de huisarts.

Evaluatie en de volgende keer

Zo’n 50 deelnemers hebben onze enquête ter evaluatie ingevuld. Dank daarvoor! De deelnemers vonden de digitale bijeenkomst geslaagd en de presentaties werden goed (met gemiddeld een 8!) beoordeeld. Daarnaast kwam naar voren dat de onderzoekers erg behoefte hebben aan met elkaar uitwisselen en een netwerkmogelijkheid de volgende keer werd belangrijk gevonden. De voorkeur ging ook uit naar een life bijeenkomst. Die input nemen we mee naar de volgende keer!