Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Voor wie?

De proefschriftprijs is bedoeld voor gepromoveerde onderzoekers die het afgelopen jaar hun promotie (inclusief verdediging) hebben afgerond in het dementieonderzoek. Het is een jaarlijkse prijs die in september/oktober wordt uitgereikt. Alle onderzoekers die het afgelopen collegejaar hun promotietraject hebben afgerond kunnen een aanvraag indienen en kans maken op de proefschriftprijs. De verdediging van het proefschrift moet hebben plaatsgevonden of plaatsvinden tussen 15 juli 2022 en 15 juli 2023. Een deel van de prijs bestaat uit disseminatie van het onderzoek onder begeleiding van Alzheimer Nederland. Hiervoor is het belangrijk dat de kandidaat Nederlands spreekt. 

Aanvragen

De aanvraag bestaat uit een Nederlandstalige samenvatting van het proefschrift van maximaal 500 woorden waarin de kandidaat in begrijpelijke taal uitlegt waar het promotieonderzoek over gaat. Het gaat vooral om duidelijkheid en schrijfstijl van het stuk, lees hier tips over het schrijven van een samenvatting. De Proefschriftprijs wordt beoordeeld op taalgebruik, het gebruiken van afbeeldingen is niet toegestaan. Daarnaast is het indienen van een (niet zelf geschreven) vertaling niet toegestaan. De winnaar moet in het Nederlands een presentatie kunnen geven aan het algemeen publiek.

De samenvatting en het ingevulde aanvraagformulier kunnen worden ingestuurd naar [email protected]. De aanmelding gaat open op 1 juni 2023 en de deadline is 15 juli 2023.  

Prijs

De proefschriftprijs is €2500,-. Het prijzengeld moet besteed worden aan de loopbaanontwikkeling van de onderzoeker. De winnaar kan na toekenning van de prijs een voorstel indienen voor de training, workshop of opleiding waarop het gewonnen geld zal worden ingezet. Daarnaast mag de winnaar zijn/haar onderzoek presenteren op de jaarlijkse donateursbijeenkomst van Alzheimer Nederland. Verdere instructies hierover volgen na de bekendmaking van de prijswinnaar.  

Winnaar Proefschriftprijs 2022

Daphne Naessens won in 2022 de eerste Proefschriftprijs van Alzheimer Nederland. In haar prachtige samenvatting 'hoe houd je de hersenen schoon?' legde ze op een begrijpelijke manier haar onderzoek uit. Bekijk haar samenvatting en de samenvattingen van de andere vier beste finalisten voor inspiratie. 

Daphne Naessens ontvangt de Proefschriftprijs van Anneke Olde Engberink, adviseur wetenschappelijk onderzoek