image-2017-10-.jpg

 

Is de tekst niet goed leesbaar op uw scherm? Lees dan de tekst hieronder.

 

Tijd om de ogen te openen

U zal er niet iedere dag bij stilstaan. Eén op de vijf mensen wordt getroffen door dementie. Onder vrouwen zelfs één op de drie. Dat betekent elk uur 5 mensen met dementie erbij. Dementie is een ingrijpende hersenaandoening. Waarbij je jezelf en elkaar verliest, omdat je hersenfuncties langzaam maar zeker uitvallen. Een ziekte die je afhankelijk maakt van de zorg en steun uit je omgeving. Willen we er samen niet alles aan doen om dat te voorkomen?

Er is steeds meer aandacht voor dementie. Dat moet en dat is goed. De grootste groep mensen met dementie wordt thuis verzorgd. Alleen samen maken we mogelijk dat zij én hun dierbaren zo lang en zo goed mogelijk kunnen leven. Daar valt nog veel te doen. Maar terwijl we hen zo goed mogelijk bijstaan, hebben we eigenlijk maar één grote wens: een toekomst zonder dementie!

Volksziekte nummer één

In 2016 stierven meer mensen aan dementie dan aan bijvoorbeeld longkanker of een hartinfarct (bron: CBS). Dementie is een volksziekte die niet alleen ouderen in deze maatschappij treft. Nederland telt circa 12.000 jonge mensen met dementie. Het budget voor dementieonderzoek steekt helaas schril af bij het budget voor andere ziekten. En dat terwijl alleen onderzoek het verschil kan maken. Zo zijn we in staat om steeds meer vormen van kanker te genezen en is HIV-AIDS niet langer een dodelijke ziekte. We zijn ervan overtuigd dat we ook vormen van dementie binnen tien jaar kunnen genezen en voorkomen. Maar dan moeten we nu de ogen openen dat dementie meer is dan ‘ ik vergeet ook weleens wat ‘ .

Veelbelovende ontdekkingen

Onze hersenen maken ons tot wie wij zijn. Hersenen zijn fascinerend, complex, én kwetsbaar. Bijvoorbeeld voor de vele vormen van dementie, waarvan Alzheimer de meest voorkomende is. Geen enkel lichaamsdeel is zo moeilijk te onderzoeken. Alleen al in Nederland werken momenteel meer dan 500 onderzoekers aan dementie. De voortgang die zij maken, is vaak onzichtbaar voor het publiek. Toch hebben de afgelopen twintig jaar onderzoek en technologische ontwikkelingen veel nieuwe kennis opgeleverd. Zo weten we sneller en nauwkeuriger de diagnose te stellen en krijgen we steeds meer inzicht in de risicofactoren. Ook hebben we ontdekt dat hersenschade als gevolg van alzheimer vaak een patroon volgt en dat door alzheimereiwitten aangetaste hersencellen zelf meewerken aan de verspreiding hiervan. Dit is belangrijke nieuwe kennis. Want als we de verspreiding van de eiwitten kunnen voorkomen, kunnen we misschien ook de ziekte stoppen. Zo komen we dichterbij onze diepste wens: een toekomst zonder dementie. Voor de mensen die nu leven met dementie zijn er nog geen medicijnen die de ziekte genezen of vertragen. Nog niet. Maar voor de volgende generaties zijn we hoopvol gestemd. Mits we nú doorpakken. Helpt u mee?

Drs. Marco Blom – directeur Alzheimer Nederland
Prof. dr. Philip Scheltens – VUmc
Prof. dr. Wiesje van der Flier – VUmc
Prof. dr. Raymond Koopmans – RadboudUMC
Prof. dr. Marcel Olde Rikkert – RadboudUMC
Prof. dr. John van Swieten – Alzheimercentrum Erasmus MC
Dr. Janne Papma – Alzheimercentrum Erasmus MC
Prof. dr. Marjolein de Vugt – Alzheimer Centrum Limburg

Prof. dr. Frans Verhey – Alzheimer Centrum Limburg