Oproep wethouder Koops, Gemeente Stichtse Vecht, op Wereld Alzheimer Dag 2017

Samen Dementievriendelijk Stichtse Vecht Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt een vorm van dementie, aldus Alzheimer Nederland. Iedereen krijgt er op de een of andere manier mee te maken, in de familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk. Vandaag, Wereld Alzheimer Dag, bezocht wethouder Jacqueline Koops zorgcentrum Merenhoef. Daarbij deed ze opnieuw een oproep aan inwoners, bedrijven en organisaties om aan te sluiten bij de campagne Samen Dementievriendelijk.

Jacqueline Koops:’In ons dagelijks leven krijgen we er allemaal mee te maken. Dat is soms heel zwaar, en kan ook verlegenheid geven, maar als we allemaal een beetje moeite doen, kunnen we veel voor elkaar betekenen. Zodat mensen met dementie en mensen in hun omgeving zo lang mogelijk kunnen meedoen en voor zover mogelijk  een waardig en zinvol leven kunnen leiden’.

Gemeente Stichtse Vecht, Alzheimer Nederland en Welzijn Stichtse Vecht hebben in 2016 het initiatief genomen voor een dementievriendelijk Stichtse Vecht. Zij roepen winkeliers, banken, verenigingen, kerken en andere organisaties op om zich aan te sluiten bij dit initiatief. In het najaar van 2016, werd daarvoor door 16 organisaties en bedrijven een intentieverklaring getekend. Afgelopen voorjaar kreeg Albert Heijn als eerste organisatie in onze gemeente het predicaat Samen Dementievriendelijk uitgereikt.  

Doel van de campagne Samen Dementievriendelijk is dat vóór 2020 iedereen in Stichtse Vecht meer weet van dementie én mensen met dementie en hun mantelzorgers kan helpen. Met meer oog voor wat iemand met dementie nog wél kan, in plaats van te letten op wat hij niet meer kan. In een dementievriendelijk Stichtse Vecht worden mensen met dementie volledig geaccepteerd. Het dagelijks leven van mensen met geheugenproblemen wordt zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Dat kan omdat buurvrouw, winkelier, agent, ambtenaar en alle anderen begrip tonen voor de ziekte en hebben geleerd hoe zij mensen met dementie het beste tegemoet kunnen treden.  

Jacqueline Koops, bij haar bezoek vandaag aan zorgcentrum Merenhoef:‘Wij willen een dementievriendelijke gemeente zijn, daarvoor voeren we samen met Alzheimer Nederland en Welzijn Stichtse Vecht campagne in onze gemeente. En daar kan iedereen aan bijdragen, van buurtsuper tot brandweer, van bank tot museum’.Zorgcentrum Merenhoef telt veel bewoners met gevorderde dementie maar onderneemt ook veel activiteiten om mensen met dementie in een eerder stadium te ondersteunen zoals de ontmoetingsgroepen Blijf Actief!, voor mensen met beginnende geheugenproblemen. Ook leiden ze, mensen met dementie toe naar het project DemenTalent, en bovendien zijn ze dit jaar met een gespreksgroep gestart voor mantelzorgers van mensen met dementie. Jacqueline Koops:”Ik ben enthousiast over deze activiteiten. Daardoor kunnen mensen met dementie en mensen in hun omgeving (en in het bijzonder ook hun mantelzorgers) zo lang mogelijk meedoen en voor zover mogelijk  een waardig en zinvol leven leiden”. 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door