knuffelen-900.jpg

Vorig jaar stond er in de Volkskrant een artikel over het hormoon ‘Oxytocine’. Een man experimenteerde met dit hormoon, als behandeling voor de dementie van zijn vrouw. Ook wij kregen vragen naar aanleiding van dit artikel. Kan dit zogenaamde ‘knuffelhormoon’ helpen tegen gedragsveranderingen bij dementie. Bijvoorbeeld tegen agressie of lusteloosheid?
 

Oxytocine is een hormoon dat letterlijk ‘snelle baring’ betekent. Artsen gebruiken het daarom om weeën op te wekken, of de borstvoeding te bevorderen. In het lichaam speelt het echter ook een rol bij de hechting tussen moeder en kind, het ontstaan van vriendschappen en met gevoelens van plezier. Kunnen we mensen met dementie helpen met die positieve effecten? 
 

Oxytocine en dementie

Het onderzoek naar oxytocine bij dementie staat nog in de kinderschoenen. Een Canadeese onderzoeksgroep heeft het hormoon onderzocht bij mensen met frontotemporale dementie. Een vorm van dementie, waarbij in het begin vooral gedragsveranderingen zoals een toename van agressie, impulsief gedrag of juist lusteloosheid spelen. Deze kleine studie van één week liet weinig bijwerkingen zien. De onderzoekers zagen als effect een kleine afname van lusteloze gevoelens en agressie. De resultaten van die studie, zijn aanleiding voor vervolgonderzoek. Het onderzoek dat wordt uitgevoerd start dit jaar en duurt tot 2021.

Update 2021: Het onderzoek naar oxytocine heeft vertraging opgelopen. Resultaten worden nu op zijn vroegst in het najaar van 2023 verwacht.

 

Bijwerkingen

In het onderzoek werd ook gekeken naar de bijwerkingen. Zo zagen de onderzoekers een toename van ongepast sexueel gedrag. Van het hormoon is verder bekend dat gebruikers er misselijk van kunnen worden. In theorie kunnen mensen ook juist agressiever worden van oxytocine. Want hoewel het hormoon de omgang met bekenden gemakkelijker maakt, zorgt het hormoon er ook voor dat mensen buiten de ‘groep’ agressiever worden behandeld. Dat kan bijvoorbeeld een probleem worden bij het leren kennen van nieuwe mensen.
 

Voorschrijven door artsen

Op dit moment is er veel te weinig onderzoek gedaan om oxytocine veilig in te kunnen zetten voor dementie. Er is nog te weinig bekend over de bijwerkingen bij deze doelgroep en ook de werking op korte en langere termijn moet nog beter worden aangetoond. Een arts zal oxytocine daarom niet voorschrijven om gedragsproblemen te behandelen.
 

Oxytocine aanmaak bevorderen

Bij zwangerschap en borstvoeding, maar ook in het Canadese onderzoek, wordt oxytocine toegediend via injectie of neusspray. Zo komt het hormoon direct in het bloed. Op internet zijn er ook allerlei diëten, voedingsmiddelen en pillen te vinden die claimen dat ze de hoeveelheid oxytocine kunnen verhogen. Ook de man uit het Volkskrant artikel gebruikte zo'n voedingssupplement. Of de claims van deze middelen waar zijn, is echter zeer de vraag. Goed wetenschappelijk onderzoek hiernaar bij mensen ontbreekt. Fundamenteler is echter dat deze middelen er niet voor zorgen dat de oxytocine ook vrijkomt in het bloed en zo de hersenen bereikt. De aanmaak van oxytocine door het lichaam is ook niet het probleem. Het gaat om het vrijkomen van dit hormoon.
 

Lachen en plezier maken

Gelukkig is er een eenvoudig recept voor het vrijkomen van het hormoon. Knuffelen, lachen en plezier maken. Net als bij iedereen is dit voor mensen met dementie belangrijk voor het vrijkomen van oxytocine en een plezierig gevoel. Op onze website vindt je veel tips over plezierige activiteiten. Ook als dit door gedragsverandering minder makkelijk gaat.
 

Meer informatie