Langer meedoen bij dementie in 5 punten

Focusbrief voor gemeenten 2020

In deze brief vindt u 5 punten waardoor mensen met dementie veiliger en langer thuis kunnen meedoen. De persoon met dementie wil graag onderdeel uitmaken van zijn omgeving. De mantelzorger wil het zo lang mogelijk volhouden. Daarom zijn juist bij dementie preventieve maatregelen en maatwerk nodig. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan mantelzorgondersteuning, dagbesteding en respijtzorg. Wij vragen aan gemeenten: kent uw gemeente al een gericht dementiebeleid? Zorg dat u het op orde krijgt. Al meer dan 160 gemeenten doen mee. Zo zetten we met elkaar belangrijke stappen op weg naar een dementievriendelijke gemeente.

Lees focusbrief gemeenten > 

Goed verzekerde dementiezorg in 5 punten

Focusbrief voor zorgverzekeraars 2021

Alzheimer Nederland heeft 5 punten namens mensen met dementie en hun naasten geformuleerd. Hierbij zijn hun behoeften het uitgangspunt. Mensen met dementie willen dat er met hen en niet over hen wordt gepraat en hebben dit verwoord in 2018 in een manifest. Mantelzorgers hebben hun behoeften verwoord in de Dementiemonitor Mantelzorg 2018. Basis voor goede dementiezorg is de zorgstandaard dementie.

 

Lees focusbrief zorgverzekeraars >

Persoonsgerichte intensieve dementiezorg in 5 punten

Focusbrief voor zorgkantoren 2020

Alzheimer Nederland heeft 5 punten namens mensen met dementie en hun naasten geformuleerd. Hierbij zijn hun behoeften het uitgangspunt. Mensen met dementie willen dat er met hen en niet over hen wordt gepraat en hebben dit verwoord in 2018 in een manifest. Mantelzorgers hebben hun behoeften verwoord in de Dementiemonitor Mantelzorg 2018. Basis voor goede dementiezorg is de zorgstandaard dementie en het kwaliteitskader verpleeghuiszorg.

Lees focusbrief zorgkantoren >