Casemanagement dementie

Foto: Hans Hordijk

 

Alzheimer Nederland strijdt ervoor dat naast iedere persoon met dementie een casemanager dementie staat. Casemanagers zijn een belangrijke steun voor mensen met dementie en hun naasten. Voor Alzheimer Nederland zijn het de helden achter de voordeur.

Boekje 'Helden achter de voordeur'

Alzheimer Nederland heeft een aantal mooie voorbeelden samengebracht in het boekje 'Helden achter de voordeur'. Persoonlijke verhalen waarin de casemanager de helpende hand biedt, maar ook intensief samenwerkt met de huisarts en gemeente. U kunt het boekje gratis downloaden. U kunt ook een exemplaar aanvragen via info@alzheimer-nederland.nl onder vermelding van 'boekje Helden'. Een vrijwillige bijdrage is natuurlijk erg welkom!  

Download het boekje

  Wat is een casemanager dementie?

  • Een casemanager dementie is een persoonlijk begeleider met een speciale opleiding. Hij of zij is er voor de persoon met dementie én de mantelzorger.
  • De casemanager dementie heeft soms andere namen, bijvoorbeeld zorgtrajectbegeleider of  dementieconsulent. De casemanager dementie is een speciaal opgeleide dementieverpleegkundige of sociaal werker. Met beroepsprofielen en gecertificeerde opleidingen verbeteren de beroepsgroepen de kwaliteit van hun vak.
  • Mensen met dementie mogen een beroep doen op een casemanager vanaf het diagnosetraject. De begeleiding gaat door tot aan het overlijden of verhuizing naar het verpleeghuis.
  • Casemanagement dementie wordt helemaal vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

   

  Wat doet de casemanager dementie?

  • Een casemanager is de steun en toeverlaat van mensen met dementie en hun mantelzorgers. De casemanager volgt hen op de voet en kijkt met hen vooruit. De casemanager biedt een luisterend oor, verwijst naar de juiste professionele instellingen en organisaties in de regio, bemiddelt bij het regelen van (vrijwillige) hulp en helpt bij het maken van lastige keuzes.
  • Op afgesproken tijden komt de casemanager bij de mensen thuis. Daarnaast is hij of zij telefonisch en per e-mail bereikbaar voor hulp, ondersteuning en advies.
  • De meerwaarde van casemanagement dementie is wetenschappelijk bewezen. De hulp van de casemanager zorgt ervoor dat mensen met dementie beter en langer thuis kunnen wonen en langer actief blijven. Deze hulp staat al jaren in de top-3 van landelijke peilingen onder mantelzorgers als meest gewenste hulp thuis. De Zorgstandaard Dementie en professionele richtlijnen van artsen adviseren dan ook om casemanagement in te zetten.

   

  Hoe vind ik een casemanager dementie?

  • De arts of wijkverpleegkundige dient een casemanager dementie aan te bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zij kunnen ook zelf aan hun behandelend arts of zorgverzekeraar vragen om een casemanager.
  • De casemanager werkt samen met de huisarts, de wijkverpleegkundige, de specialist ouderengeneeskunde, andere hulpverleners en vrijwilligers.