Ondersteuning en samenwerking gemeenten
Mensen met dementie willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat kan met de juiste zorg en ondersteuning op de juiste plek. Denk aan huishoudelijke hulp, dagactiviteiten en hulpmiddelen in huis. Het aanbod is maatwerk en de behoeften kunnen verschillen per regio. Daarom werken wij samen met onze regionale vrijwilligers en belangenbehartigers op lokaal niveau, om de belangen van mensen met dementie en hun naasten te behartigen.
Lokale lobby
We zien erop toe dat de gemeenten voldoende passende zorg en ondersteuning bieden.
Dit doen we door:
- Overleg te voeren met de wethouders Zorg;
- Het lokale beleid kritisch te volgen;
- Signalen van mensen met dementie en hun naasten te verzamelen;
- De regionale rapporten van de Dementiemonitor Mantelzorg te bespreken;
- De Dementiescan te gebruiken als gesprekstool met de gemeenten.
Samen aan de slag
Samenwerken is ontzettend belangrijk in de verbetering van zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten. Alzheimer Nederland ondersteunt en adviseert gemeenten. Samen gaan we aan de slag om de gemeente en het beleid dementievriendelijker te maken. Zo komen we lokaal op voor een betere kwaliteit van leven van mensen met dementie.
Focusbrief 2021
In onze focusbrief 2021 vind je 5 punten voor gemeenten die ervoor kunnen zorgen dat mensen met dementie langer mee kunnen blijven doen. De persoon met dementie wil graag onderdeel uitmaken van zijn omgeving. De mantelzorger wil het zo lang mogelijk volhouden. Met elkaar zetten we belangrijke stappen op weg naar een dementievriendelijke gemeente.
Boekje Langer meedoen
Van alle mensen met dementie woont 70% thuis. Zij willen graag mee blijven doen aan het dagelijks leven. Niet iedere stad of dorp is hier al op ingesteld. In het boekje 'Langer meedoen' staan 10 inspirerende voorbeelden om gemeenten dementievriendelijk(er) te maken. Bekijk de digitale versie of vraag een gratis boekje aan via info@alzheimer-nederland.nl o.v.v. 'Boekje Langer meedoen'.
Dementiescan voor gemeenten
Alzheimer Nederland stimuleert gemeenten om dementievriendelijk te worden. Met onze Dementiescan krijgen gemeenten snel inzicht in hoe dementievriendelijk zij zijn én hoe zij ervoor kunnen zorgen dat de gemeente dementievriendelijker wordt.
Meer Maatwerk, van Oldambt tot Roermond
Gemeenten staan voor een groot aantal opgaven. We vinden het belangrijk dat de mens hierbij steeds een centrale plek inneemt. Bijvoorbeeld als het gaat om inwoners met dementie. In 2040 zal in Nederland het aantal mensen met dementie verdubbeld zijn naar ruim een half miljoen en dat heeft een impact op elke gemeente. Het overgrote deel van alle mensen met dementie woont immers thuis en is aangewezen op zorg en ondersteuning vanuit de gemeente. Alzheimer Nederland heeft initiatieven vanuit gemeenten verzameld en gebundeld in het boekje Meer Maatwerk. Laat je inspireren!
Ondersteuning gemeenten
Alzheimer Nederland helpt gemeenten om goed voor hun inwoners met dementie en hun naasten te zorgen. En dat blijkt nodig te zijn, driekwart van de mantelzorgers (78%) uit het Alzheimer Nederland panel voelde zich in 2019 niet voldoende ondersteund door de gemeente. Wij bieden onder andere de volgende hulpmiddelen aan:
Mensen met dementie per gemeente
In deze factsheet vind je cijfers over het aantal mensen met dementie in Nederland, de provincies en de gemeenten. De cijfers geven een indicatie van het aantal mensen met dementie in dit jaar. Op basis van voorspellingen van de toekomstige bevolkingsopbouw, is ook een prognose gemaakt van het aantal mensen met dementie in de toekomst. De cijfers zijn berekend door TNO in opdracht van Alzheimer Nederland.
Factsheet: Prognose mensen met dementie per gemeente tot 2050
Herkennen en omgaan met dementie
Op dit handige kaartje vind je tips over hoe je iemand met dementie kunt herkennen met dementie en 10 omgangstips.
Ondersteuning Wmo-consulenten bij het keukentafelgesprek
Speciaal voor Wmo-consulenten ontwikkelde Alzheimer Nederland een kaart met 10 tips en een handreiking voor het keukentafelgesprek.
> Bekijk de kaart met 10 tips
> Download de handreiking
De kaart met tips kun je ook gratis bestellen op handig zakagenda formaat. Stuur ons hiervoor een e-mail.
Samenwerkingen gemeenten en vrijwilligers
Door het hele land overhandigen vrijwilligers focusbrieven om gemeenten voor te bereiden op de toename van het aantal inwoners met dementie. Benieuwd hoe dit gaat? Bekijk de video. Hierin delen we een greep uit de samenwerkingen tussen gemeenten en vrijwilligers van Alzheimer Nederland.