Gemeenteraadsverkiezingen 2022

16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Een belangrijk moment, want de gemeentepolitiek speelt een cruciale rol in de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie én mantelzorgers. Met een goed beleid kunnen mensen met dementie langer meedoen, wordt het aantal zorgarme jaren vergroot en worden hun mantelzorgers ontlast. Alzheimer Nederland draagt graag bij aan een dementievriendelijk coalitieakkoord, goede voorbeelden uit de praktijk en handvatten om stemmen met dementie mogelijk te maken.  

Aantal mensen met dementie per gemeente

Hoeveel mensen met dementie telt je gemeente? In deze factsheet vind je cijfers over het aantal mensen met dementie in Nederland, de provincies en de gemeenten. De cijfers geven een indicatie van het aantal mensen met dementie in dit jaar. Ook bevat het een prognose van het aantal mensen met dementie in de toekomst.  

Download de factsheet

Samen aan de slag

Samenwerken is ontzettend belangrijk in de verbetering van zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten. Alzheimer Nederland ondersteunt en adviseert gemeenten. Samen gaan we aan de slag om de gemeente en het beleid dementievriendelijker te maken. Zo komen we lokaal op voor een betere kwaliteit van leven van mensen met dementie.

Samenwerkingen gemeenten en vrijwilligers

 

Door het hele land overhandigen vrijwilligers focusbrieven om gemeenten voor te bereiden op de toename van het aantal inwoners met dementie. Benieuwd hoe dit gaat? Bekijk de video. Hierin delen we een greep uit de samenwerkingen tussen gemeenten en vrijwilligers van Alzheimer Nederland.

Naar jouw regio

Dementiescan voor gemeenten

Alzheimer Nederland stimuleert gemeenten om dementievriendelijk te worden. Met onze Dementiescan krijgen gemeenten snel inzicht in hoe dementievriendelijk zij zijn én hoe zij de gemeente dementievriendelijker kunnen maken.

Meer over de dementiescan

Dementievriendelijke gemeente

Mensen met dementie willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het is de taak van gemeenten om ervoor te zorgen dat dit kan, met de juiste zorg en ondersteuning. Denk aan huishoudelijke hulp, dagactiviteiten en hulpmiddelen in huis. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijk ondersteuning. Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Alzheimer Nederland ondersteunt via ons landelijk dekkende netwerk.