Tips en adviezen

Alzheimer Nederland ondersteunt gemeenten bij hun nieuwe zorgtaak met tips en adviezen. Ook stimuleren we gemeenten om dementievriendelijk te worden en komen we lokaal op voor betere zorg voor mensen met dementie.

Focusbrief 2020

In onze focusbrief 2020 vindt u 5 punten waardoor mensen met dementie veiliger en langer thuis kunnen meedoen. De persoon met dementie wil graag onderdeel uitmaken van zijn omgeving. De mantelzorger wil het zo lang mogelijk volhouden. Met elkaar zetten we belangrijke stappen op weg naar een dementievriendelijke gemeente.

> Lees de focusbrief

Boekje Langer meedoen

Van alle mensen met dementie woont 70% thuis. Ook zij willen graag mee blijven doen aan het dagelijks leven. Niet iedere stad of dorp is hier al op ingesteld. In 'Langer meedoen' staan 10 inspirerende voorbeelden om gemeenten dementievriendelijk(er) te maken. Bekijk de digitale versie of vraag een gratis boekje aan via info@alzheimer-nederland.nl o.v.v. 'Boekje Langer meedoen'.

> Download het boekje 

Dementiescan voor gemeenten

Alzheimer Nederland stimuleert gemeenten om dementievriendelijk te worden. Met onze Dementiescan krijgt u snel inzicht in hoe dementievriendelijk uw gemeente is én hoe u ervoor kunt zorgen dat uw gemeente dementievriendelijker wordt.

> Doe de dementiescan

Lokale lobby

foto zorgboerderij-1.JPG

 

Samen met onze regionale vrijwilligers komen we lokaal op voor de belangen van mensen met dementie en hun naasten. We zien erop toe dat gemeenten voldoende en passende zorg aanbieden.

Dit doen we door:

  • Overleg voeren met de wethouders Zorg;
  • Het kritisch volgen van het lokale beleid;
  • Het verzamelen van signalen van mensen met dementie en hun naasten;
  • Onderzoek naar dagactiviteiten.

Ondersteuning gemeenten

Alzheimer Nederland helpt gemeenten om goed voor hun inwoners met dementie en hun naasten te zorgen. Hierbij bieden wij onder andere de volgende hulpmiddelen aan:

Mensen met dementie per gemeente

In deze factsheet vindt u cijfers over het aantal mensen met dementie in Nederland, de provincies en de gemeenten. De cijfers geven een indicatie van het aantal mensen met dementie in 2015. Op basis van voorspellingen van de toekomstige bevolkingsopbouw, is ook een prognose gemaakt van het aantal mensen met dementie in de toekomst. De cijfers zijn berekend door TNO in opdracht van Alzheimer Nederland.

Factsheet: Prognose mensen met dementie per gemeente 2020-2050

 

Herkennen en omgaan met dementie

Op dit handige kaartje vindt u tips over hoe u iemand kunt herkennen met dementie en 10 omgangstips.

> Bekijk de flyer 'Hoe herkent u iemand met dementie?'

Ondersteuning Wmo-consulenten bij het keukentafelgesprek

Speciaal voor Wmo-consulenten ontwikkelde Alzheimer Nederland een kaart met 10 tips en een handreiking voor het keukentafelgesprek.

Bekijk de kaart met 10 tips
Download de handreiking

De kaart met tips kunt u ook gratis bestellen op handig zakagenda formaat. Stuur ons hiervoor een e-mail.

Stappenplan voor dementievriendelijke gemeenten

Ons stappenplan voor dementievriendelijke gemeenten helpt u als gemeente op weg naar betere dementiezorg. De belangrijkste boodschap is: sluit aan bij de dementieketen en neem dementie serieus al voor de diagnose.

> Download het stappenplan voor dementievriendelijke gemeenten

Inkoop en handreiking (dag)activiteiten

In de handreiking (dag)activiteiten vindt u adviezen over het opzetten van dagactiviteiten voor mensen met dementie. Deze handreiking helpt gemeenten om (dag)activiteiten cliëntgericht, kwalitatief en kosteneffectief te organiseren. Ook helpen we gemeenten met advies over de inkoop van dagactiviteiten.

Download de handreiking (dag)activiteiten
Download de samenvatting van de handreiking
> Download het advies inkoop dagbesteding bij dementie