Samenwerkingen gemeenten en vrijwilligers

Door het hele land overhandigen vrijwilligers focusbrieven om gemeenten voor te bereiden op de toename van het aantal inwoners met dementie. Benieuwd hoe dit gaat? Bekijk de video. Hierin delen we een greep uit de samenwerkingen tussen gemeenten en vrijwilligers van Alzheimer Nederland.

 

Lokale lobby

foto zorgboerderij-1.JPG

 

We zien erop toe dat de gemeenten voldoende passende zorg en ondersteuning bieden.

Dit doen we door:

  • Overleg te voeren met de wethouders Zorg;
  • Het lokale beleid kritisch te volgen;
  • Signalen van mensen met dementie en hun naasten te verzamelen;
  • De regionale rapporten van de Dementiemonitor Mantelzorg te bespreken;
  • De Dementiescan te gebruiken als gesprekstool met de gemeenten.

Naar jouw regio

Samen aan de slag

Samenwerken is ontzettend belangrijk in de verbetering van zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten. Alzheimer Nederland ondersteunt en adviseert gemeenten. Samen gaan we aan de slag om de gemeente en het beleid dementievriendelijker te maken. Zo komen we lokaal op voor een betere kwaliteit van leven van mensen met dementie.

Ondersteuning gemeenten

Alzheimer Nederland helpt gemeenten om goed voor hun inwoners met dementie en hun naasten te zorgen. En dat blijkt nodig te zijn, driekwart van de mantelzorgers (78%) uit het Alzheimer Nederland panel voelde zich in 2019 niet voldoende ondersteund door de gemeente.  Wij bieden onder andere de volgende hulpmiddelen aan:

Mensen met dementie per gemeente

In deze factsheet vind je cijfers over het aantal mensen met dementie in Nederland, de provincies en de gemeenten. De cijfers geven een indicatie van het aantal mensen met dementie in dit jaar. Op basis van voorspellingen van de toekomstige bevolkingsopbouw, is ook een prognose gemaakt van het aantal mensen met dementie in de toekomst. De cijfers zijn berekend door TNO in opdracht van Alzheimer Nederland.

Factsheet: Prognose mensen met dementie per gemeente tot 2050

 

Herkennen en omgaan met dementie

Op dit handige kaartje vind je tips over hoe je iemand met dementie kunt herkennen met dementie en 10 omgangstips.

> Bekijk het kaartje 'Hoe herken je iemand met dementie?'

Ondersteuning Wmo-consulenten bij het keukentafelgesprek

Speciaal voor Wmo-consulenten ontwikkelde Alzheimer Nederland een kaart met 10 tips en een handreiking voor het keukentafelgesprek.

Bekijk de kaart met 10 tips
Download de handreiking

De kaart met tips kun je ook gratis bestellen op handig zakagenda formaat. Stuur ons hiervoor een e-mail.

Meer Maatwerk, van Oldambt tot Roermond

Gemeenten staan voor een groot aantal opgaven. We vinden het belangrijk dat de mens hierbij steeds een centrale plek inneemt. Bijvoorbeeld als het gaat om inwoners met dementie. In 2040 zal in  Nederland het aantal mensen met dementie verdubbeld zijn naar ruim een half miljoen en dat heeft een impact op elke gemeente. Het overgrote deel van alle mensen met dementie woont immers thuis en is aangewezen op zorg en ondersteuning vanuit de gemeente. Alzheimer Nederland heeft initiatieven vanuit gemeenten verzameld en gebundeld in het boekje Meer Maatwerk. Laat je inspireren!

Lees meer