Wetenschappelijk onderzoek

Alzheimer Nederland maakt onderzoek naar dementie mogelijk. Wij steunen onderzoek naar de oorzaken van dementie, tijdige diagnose, preventie en behandeling en naar mogelijkheden om de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving te verbeteren. Hiervoor werken we samen met onderzoekers, bedrijven en particulieren. Zo zetten we samen met wetenschappers Alzheimer Centra op, waar onderzoek, behandeling en begeleiding samenkomen.

> Meer over ons onderzoek

Ondersteuning bij dementie

Landelijk en regionaal bieden we hulp en advies. Op ons platform dementie.nl kunnen mantelzorgers en mensen met dementie terecht voor informatie over het omgaan met dementie, contact met experts of ervaringen van lotgenoten. Voor persoonlijk contact over het omgaan met dementie kun je ook bellen met de DementieLijn. In de buurt organiseren onze regionale afdelingen allerlei activiteiten, zoals onze Alzheimer Cafés en Theehuizen. Daar ontmoet je lotgenoten en krijg je informatie en advies.

Meer over hulp & advies

Belangenbehartiging

Alzheimer Nederland staat voor passende zorg voor mensen met dementie en de juiste ondersteuning van mantelzorgers. Samen met onze vrijwilligers belangenbehartiging komen we op voor hun belangen, landelijk en lokaal.

Meer over belangenbehartiging

Een dementievriendelijke samenleving

In Nederland leven naar schatting 290.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar meer dan een half miljoen. We willen de komende jaren Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar ook iets kunnen betekenen. Daarom bieden we trainingen 'Omgaan met dementie'.

Meer over dit programma

Voorlichting, informatie en trainingen

Alzheimer Nederland geeft voorlichting over dementie en vergeetachtigheid. We organiseren activiteiten tijdens Wereld Alzheimer Dag, lanceren voorlichtingscampagnes en zijn aanwezig op publieksbeurzen en congressen voor professionals. En we ontwikkelen voorlichtingsmateriaal. Onze brochures over dementie kun je gratis per e-mail aanvragen of bestellen in onze webshop

> Bekijk alle brochures

Benieuwd wat we hebben bereikt op onze speerpunten? Bekijk onze video over 2020.