Belangenbehartiging

Mensen met dementie en hun naasten helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Daar zorgen wij voor. Zo luiden we de noodklok als wachtlijsten ontstaan in de dementiezorg. En pleiten we voor meer gebruik van casemanagement dementie.  

Betere dementiezorg

Onze missie: passende zorg voor mensen met dementie en hun naasten. Dit realiseren we samen met zorg- en patiëntenorganisaties, gemeenten en het ministerie van VWS.

Bekijk onze visie

Landelijke lobby

Wij houden scherp in de gaten of er voldoende passende zorg is, thuis en bij zorginstellingen. Daarvoor werken we nauw samen met zorgverzekeraars en het ministerie van VWS.

Meer over onze activiteiten

Ondersteuning gemeenten

Alzheimer Nederland ondersteunt gemeenten bij hun nieuwe zorgtaak met tips en adviezen. Ook stimuleren we gemeenten om dementievriendelijk te worden.

Bekijk onze adviezen en tips

Voortdurend in gesprek met betrokkenen

  Om goed op te kunnen komen voor de belangen van mensen met dementie en mantelzorgers gaan we met hen in gesprek en brengen we hun wensen en behoeften in kaart. Zij delen hun ervaringen met ons via:

  Laatste resultaten

  ‘Casemanager dementie hét aanspreekpunt’

  Minister de Jonge (VWS) wil samen met Alzheimer Nederland aan de slag met verbeteringen in de dementiezorg en -ondersteuning. 

  Lees het nieuwsbericht

  Nederland steeds dementievriendelijker

  In het eerste kwartaal van 2019 volgden 17.729 mensen een online training over omgaan met dementie. Nederland wordt steeds dementievriendelijker!

  Word ook dementievriendelijk

  Manifest van mensen met dementie

  Alzheimer Nederland geeft mensen met dementie een stem. De top 10 wensen van mensen met dementie zijn vastgelegd in een een manifest. 

  Bekijk het manifest

  Blijf op de hoogte via onze online nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen? Via onze online nieuwsbrief krijgt u praktische tips, informeren we u over activiteiten voor mensen met dementie, leest u ervaringsverhalen van lotgenoten, melden we het laatste nieuws over onderzoek naar dementie en de stappen die we maken op weg naar een oplossing en nemen we u mee in onze missie voor betere zorg voor mensen met dementie en hun omgeving. Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief!
   

  Meld u aan 

  Wilt u ook opkomen voor mensen met dementie?

  We hebben de hulp van vrijwilligers hard nodig om op te komen voor de belangen van mensen met dementie. Bekijk de video met Sonja Nieuwenhuizen om te zien wat zij als belangenbehartiger doet. 

  Meer over belangenbehartigerswerk