Pauw over dementie

Deze week is de collecteweek van Alzheimer Nederland. Aanleiding voor Pauw om een thema-uitzending over dementie uit te zenden. Pauw sprak met mensen die zelf direct te maken hebben met dementie op jonge leeftijd, het alzheimer-gen en frontotemporale dementie. Onderzoekers vertelden hoe zij werken aan een oplossing. Helpt u ook mee? 

Ja, ik help mee Kijk de uitzending terug 

29225041462_e0393bb52b_z (1).jpg

Erfelijkheid

Dementie is in de meeste gevallen niet erfelijk. In sommige families komt erfelijkheid voor. Dit geldt vooral bij dementie op jonge leeftijd. Een afwijkend gen veroorzaakt de dementie. 

Meer over erfelijkheid

29045721360_786d0f8790_z.jpg

Ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 70% van alle mensen met dementie heeft alzheimer.

Meer over de ziekte van Alzheimer

Maarten-en-Sandy-kleur-web3.jpg

Frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie (FTD) komt vaak voor op jongere leeftijd. Als eerste vallen vaak veranderingen in het gedrag op en aantasting van taal en spraak.

Meer over FTD

De online collectebus van Jetske

Jetske collectebus.jpg

Onderzoek is de enige hoop op een toekomst zonder dementie. Ik ben 37 en drager van een zeldzaam erfelijk gen, dat er met 100% zekerheid voor zorgt dat ik ziek zal worden over ongeveer vijftien jaar. 
Alzheimer is geen bijwerking van ouderdom, maar een ziekte die ook jonge mensen treft van 50, 40 of soms nog maar 30 jaar oud. Ik hoop dat je geeft, voor mij én voor jezelf. Want als er geen doorbraak komt, wordt in de toekomst bijna 1 op de 2-3 mensen dement. Dit gaat niet alleen om mij, maar om ons allemaal.

Steun Jetske

Kans op dementie verkleinen.jpeg

Risicofactoren verminderen

Meer weten over risicofactoren voor dementie en praktische tips om uw risico te verminderen? Vraag dan de gratis digitale brochure 'Kans op dementie verkleinen' aan.

Bestel de gratis brochure

Geheugentest_0.jpg

De geheugentest

Veel mensen maken zich weleens zorgen over hun geheugen. Bij alzheimer of andere vormen van dementie gaat het meestal om meer dan alleen vergeetachtigheid.

Doe de geheugentest

Brochure dementie op jonge leeftijd (2).jpg

Dementie op jonge leeftijd

Dementie komt ook voor bij mensen jonger dan 65 jaar. Lees over de verschijnselen die optreden en de gevolgen in de digitale brochure 'Dementie op jonge leeftijd'. 

Bestel de gratis brochure 

Voortaan was ik de BOB, altijd

Evaringsverhalen_0.jpg

‘Motorrijden was zijn lust en zijn leven. Mijn man, Jan Willem, heeft alle cursussen die je maar voor motorrijders kunt bedenken gedaan. Regelmatig ging hij een paar dagen op de motor weg, die vrijheid had hij nodig met een drukke eigen praktijk. De diagnose frontotemporale dementie (FTD) veranderde veel, maar niets aan zijn liefde voor auto’s en motoren.’

Lees het ervaringsverhaal van Margreet

Stop dementie

Onze wens is een toekomst zonder dementie. Omdat het moet en het kán. Helpt u mee? 

Ja, ik help mee