PGGM geeft mantelzorgers een steuntje in de rug
Nergens in ons land is het ziekteverzuim zo hoog als in de zorgsector. Daarnaast is er nu al een groot tekort aan medewerkers in de zorg. ,,Er zijn 50.000 vacatures en we staan nog maar aan het begin van de vergrijzingsgolf. Dus de komende twintig jaar wordt de kloof tussen vraag en aanbod alarmerend groot”, zegt Edwin Velzel. Hij is CEO van PGGM, de pensioenuitvoeringsorganisatie voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn, waarbij bijna drie miljoen deelnemers zijn aangesloten. Uit enquêtes onder die achterban blijkt dat die een grote werkdruk ervaart, zeker als er na hun werktijd een beroep op hen wordt gedaan als mantelzorger. Bijvoorbeeld als ze in hun familie te maken krijgen met dementie.
Edwin Velzel maakt dat zelf van dichtbij mee. ,,Mijn vrouw is mantelzorger voor haar ouders. Los van het verdriet dat je voelt als je je vader en moeder langzaam in de mist ziet verdwijnen, is dat een grote last en een enorm geregel."
Om de helpende hand te bieden is PGGM sinds 2015 partner van Alzheimer Nederland. ,,Omdat dementie steeds vaker voorkomt, weten we dat deze ziekte de komende tijd een zware zorglast met zich meebrengt”, zegt Edwin Velzel. ,,Daarom is het belangrijk dat er aandacht voor komt. Natuurlijk hopen we dat onze financiële steun bijdraagt aan het ontwikkelen van een medicijn tegen de ziekte.
Tegelijk willen we als bedrijf het voorbeeld geven door mantelzorgers een steuntje in de rug te geven. Onze medewerkers krijgen daarom de gelegenheid om hun werkschema zo in te richten dat er tijd en gelegenheid is voor zorgtaken in hun eigen omgeving.” Hij wijst op het bord in de hal van het PGGM-kantoor met de tekst ‘Wij zijn een mantelzorgvriendelijke onderneming’. ,,Het hangt er om onze mensen eraan te herinneren, maar we hopen zo ook andere bedrijven te inspireren om stappen in die richting te zetten. Wie de cijfers kent, weet dat dit een maatschappelijke verantwoordelijkheid is.”
Is jouw bedrijf al mantelzorgvriendelijk?
5 tips van PGGM:
- Het Nieuwe Werken stelt personeel in staat (in overleg) de werkdag flexibel in te delen, zodat mantelzorg mogelijk is;
- Maak mantelzorg onderdeel van de periodieke functioneringsgesprekken;
- Leidinggevende en medewerker zoeken samen naar maatwerkoplossingen als werk en mantelzorg gecombineerd moeten worden;
- Organiseer een bijeenkomst voor medewerkers met mantelzorgtaken;
- Start (na deze bijeenkomst) een ambassadeursgroep ‘Mantelzorg’ die in de organisatie als klankbord fungeert, gevraagd en ongevraagd ideeën aandraagt en het gesprek in de organisatie op gang brengt.
Impact dementie op de werkvloer
Op dit moment hebben ruim 280.000 mensen in Nederland dementie. Daarnaast zijn er 350.000 mantelzorgers voor mensen met dementie.Veel van hen worden naast hun reguliere baan extra belast.