Goed horen is nú al goed voor je brein

Er is steeds meer onderzoek dat laat zien dat mensen met een slechter gehoor wat vaker dementie krijgen dan mensen met een goed gehoor. Wat daar precies de oorzaak van is niet bekend. Misschien zorgt een slechter gehoor op de één of andere manier ook voor een kwetsbaarder brein. Of misschien is bij sommige mensen een slechter gehoor één van de symptomen van dementie.

Lees het artikel

Meer bewegen voor de (thuis)werker

Veel mensen zijn echte ‘zittenblijvers’ en met corona is dat er niet minder op geworden. Laptop, toetsenbord, thermoskan en we kunnen zo uren achtereen aan de slag. Die gewoonte doorbreken is extra lastig als je thuiswerkt en er geen collega’s in de buurt zijn om bijvoorbeeld mee te lunchwandelen.

Lees het artikel

Slaapritme

Heel veel mensen hebben moeite met slapen. We vallen niet in slaap, liggen wakker van onze zorgen of worden te vroeg wakken. Meteen de volgende dag hebben we er vaak al last van. Concentratieverlies en een minder humeur om maar iets te noemen.

Lees het artikel

Eetdagboek

We zijn ons vaak maar weinig bewust van onze gewoontes. We eten toch gezond. Brood, fruit, tja af en toe iets tussendoor. Toch zien veel mensen, zeker tijdens de lockdown, hun gewicht langzaamaan toenemen. Voordat we een goede strategie kunnen verzinnen om hier iets aan te doen, moeten we weten wat er aan de hand is!

Lees het artikel

Sociale contacten

Het is voor ons brein niet alleen belangrijk om lichamelijk gezond te blijven. Onderzoek laat ook zien dat we ons brein actief moeten houden. Een hele mooie manier is het aangaan van sociale contacten. Juist in deze coronatijd kan ons sociale netwerk wel wat aandacht gebruiken.

Lees het artikel

Meet je bloeddruk

Onderzoek laat keer op keer zien dat een hoge bloeddruk het risico op dementie vergroot, maar ook op hart & vaatziekten en het is slecht voor je nieren. Maar heb jij een hoge bloeddruk? Veel mensen hebben geen idee. Van een hoge bloeddruk voel je niks.

Lees het artikel

Minder suiker in ons drinken

We gebruiken bijna allemaal te veel suiker. Een deel daarvan krijgen we haast ongemerkt binnen via koffie, thee, sap of frisdrank. Tijd om te ontsuikeren!

Lees het artikel

Het drinken van minder alcohol

Volgens onderzoek is geen of maximaal één glas alcohol per dag het beste voor je lichaam. Nu kan het af en toe lastig zijn om het maar bij één glas te houden. Een als - dan plan kan dan helpen om gewoontes te doorbreken.

Lees het artikel

Bewegen tijdens de kerst of een lock-down

Tijdens de kerstvakantie staat sporten ieder jaar al op een laag pitje, en de caloriën komen juist extra makkelijk binnen. Hoe blijven we toch in beweging?

Lees het artikel

Gratis e-training 'Houd je hersenen gezond'

Wil je meer weten over hoe je je brein gezond houdt? Meld je dan aan voor de gratis e-training en krijg in zes weken tijd nieuwe inzichten, praktische tips en leuke uitdagingen. 

Meld je aan

Ontvang de gratis brochure 'Kans verkleinen op dementie' 📚

Wil je meer weten over risicofactoren voor dementie en praktische tips om je risico te verminderen? Vraag dan de gratis brochure aan ‘Kans op dementie verkleinen’ met daarin:

  • Informatie over risicofactoren van dementie
  • Tips voor gezond leven
  • Tips om je brein actief te houden