Privacyverklaring Alzheimer Nederland

Versie 8 mei 2018

logos-privacy_0.jpg

Alzheimer Nederland (Stichting Alzheimer Nederland) verzamelt op verschillende plekken persoonsgegevens van haar donateurs, vrijwilligers, geïnteresseerden (zoals websitebezoekers, mantelzorgers en mensen met dementie) en betrokkenen uit het wetenschappelijk domein. Alzheimer Nederland wil u graag informeren over deze verzameling en verwerking van persoonsgegevens. In deze Privacyverklaring leest u onder andere hoe uw persoonsgegevens door Alzheimer Nederland worden verzameld, waarvoor deze worden gebruikt, wat de bewaartermijn is van deze persoonsgegevens en waar u naartoe kunt om uw rechten uit te oefenen of om vragen te stellen omtrent uw privacy.

Deze Privacyverklaring is ingedeeld naar de verschillende rollen waarin u betrokken kunt zijn bij onze organisatie. Als u bijvoorbeeld klikt op ‘u bent vrijwilliger’, leest u welke persoonsgegevens er worden verwerkt in het kader van de vrijwilligersorganisatie, en waarom. Onder het overzicht met rollen staat het algemene gedeelte van deze Privacyverklaring waarin informatie is opgenomen die voor alle rollen geldt.

Deze Privacyverklaring is gedeeltelijk gebaseerd op de Algemene Verordening Gegevensverwerking (de ‘AVG’), daarom zult u af en toe wat juridische teksten in deze Privacyverklaring zien.
 

Overzicht van rollen

Deze Privacyverklaring geldt voor de verzameling van uw persoonsgegevens door Alzheimer Nederland als u op één van de volgende manieren met Alzheimer Nederland in contact bent:

  1. U maakt gebruik van onze websites en online diensten
  2. U bent donateur
  3. U bent vrijwilliger
  4. U bent actievoerder, deelnemer of supporter van een actie
  5. U neemt deel aan het Alzheimerpanel
  6. U neemt deel aan de Dementiemonitor Mantelzorg
  7. U maakte gebruik van de Alzheimer Assistent
  8. U maakt gebruik van de Alzheimer Telefoon
  9. U bent op wetenschappelijk gebied bij Alzheimer Nederland betrokken
  10. U heeft zich aangemeld voor één van onze nieuwsbrieven
  11. U bent betrokken bij Samen dementievriendelijk

Wie is verantwoordelijke?

Stichting Alzheimer Nederland, gevestigd aan het Stationsplein 121, 3818 LE te Amersfoort is verantwoordelijke voor de gegevensverwerking in de zin van de AVG. Voor vragen omtrent privacy of gegevensbescherming kunt u Alzheimer Nederland het beste bereiken via 033-303 25 02 en privacy@alzheimer-nederland.nl. Via deze contactgegevens is ook de functionaris gegevensbescherming van Alzheimer Nederland bereikbaar. 
 

Uw rechten

Inzage: U heeft het recht om een ​​kopie van uw persoonsgegevens te vragen die worden verwerkt door of namens Alzheimer Nederland. U kunt daarbij ook informatie opvragen over andere details van de verwerking van uw persoonsgegevens, zoals de bewaartermijn van uw gegevens (of de criteria om die periode te bepalen) en categorieën van derde ontvangers. Algemene informatie kunt u ook altijd vinden in deze Privacyverklaring.

Wijziging: Als uw persoonsgegevens onjuist of onvolledig zijn of niet zijn verwerkt in overeenstemming met de AVG, heeft u het recht om uw persoonsgegevens te laten wijzigen of aanvullen.

Beperking: U kunt de verwerking van uw persoonsgegevens ook door Alzheimer Nederland laten beperken, bijvoorbeeld gedurende de periode dat wij uw verzoek tot wijziging van uw persoonsgegevens controleren.

Wissing van persoonsgegevens: U heeft te allen tijde het recht om uw persoonsgegevens door Alzheimer Nederland te laten verwijderen, tenzij Alzheimer Nederland op grond van de AVG toegestane redenen heeft om uw persoonsgegevens te houden.

Recht op overdracht van persoonsgegevens: Op uw verzoek verstrekt Alzheimer Nederland u een gestructureerde, gangbare en machine-leesbare kopie van de persoonsgegevens die u aan ons verstrekt heeft, en heeft u het recht die persoonsgegevens ongehinderd door Alzheimer Nederland aan een derde partij te laten overdragen.

Recht van bezwaar: U heeft te allen tijde het recht om bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens door Alzheimer Nederland. Alzheimer Nederland kan u hierbij verzoeken om met uw specifieke situatie verband houdende redenen op te geven. Als uw bezwaar het gebruik van persoonsgegevens door Alzheimer Nederland voor direct marketing doeleinden betreft, zal Alzheimer Nederland dit verzoek altijd honoreren.

U kunt al deze rechten uitoefenen door ons te bellen op 033-303 25 02 of een e-mail te sturen naar privacy@alzheimer-nederland.nl. Wij kunnen u vragen om u te identificeren. Dat kan door een kopie van een geldig identiteitsbewijs of een bankafschrift aan ons te sturen of te tonen. Wij controleren hierop alleen uw naam en adviseren u om overige gegevens onleesbaar te maken. U kunt hiervoor bijvoorbeeld de KopieID app van de Rijksoverheid te gebruiken.

U heeft altijd het recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Daar waar u toestemming heeft gegeven voor de verwerking van uw persoonsgegevens door Alzheimer Nederland (bijvoorbeeld omdat u de nieuwsbrief wilt ontvangen), kunt u deze toestemming op elk moment intrekken zoals aangegeven in deze Privacyverklaring. Uw intrekking heeft geen gevolgen voor de rechtmatigheid van de verwerking van persoonsgegevens voor de intrekking van uw toestemming.
 

Doorgifte van uw persoonsgegevens aan derden

Voor een aantal verwerkingen van uw persoonsgegevens schakelt Alzheimer Nederland derde partijen in om haar daarbij te ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn hosting providers die applicaties of bestanden met persoonsgegevens hosten, wervingsbureaus die namens ons collectevrijwilligers werven, telemarketingbureaus en verzendhuizen. Alzheimer Nederland zorgt ervoor dat met deze partijen verwerkersovereenkomsten zijn gesloten waarin de partijen onder andere worden verplicht de persoonsgegevens te beschermen en alleen ten behoeve van Alzheimer Nederland te verwerken.

1. U maakt gebruik van de websites en online diensten van Alzheimer Nederland

1.1. Uw Alzheimer Nederland Account

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Via dementie.nl, forum.alzheimer-nederland.nl en myinlife.nl kunt u uzelf registreren voor een Alzheimer Nederland Account (‘Account’). De minimale gegevens die Alzheimer Nederland voor uw Account nodig heeft zijn uw gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord. Als u uw naam en geslacht invult, kunnen wij u persoonlijker aanspreken in onze communicatie. Uw naam is alleen verplicht als u gebruik maakt van myinlife.nl, zodat u herkenbaar bent voor de mensen in uw zorgkring.

Alzheimer Nederland gebruikt deze gegevens om uw account aan te maken en u zo als unieke gebruiker van de online diensten van Alzheimer Nederland gebruik te laten maken. 

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Alzheimer Nederland bewaart uw persoonsgegevens in uw Account zolang u uw Account gebruikt, en 12 maanden daarna. Als u langer dan 12 maanden uw Account niet gebruikt, zullen wij uw Account deactiveren en uw persoonsgegevens verwijderen. 

1.2. Uw gebruik van het forum

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Met uw Account kunt u op het forum van Alzheimer Nederland berichten plaatsen en reageren op berichten en zo met lotgenoten ervaringen delen of advies inwinnen. In uw Account vragen wij u om (optioneel) wat extra informatie in te vullen om uw berichten meer context te geven, namelijk uw betrokkenheid bij dementie en uw geboortejaar. Ook als u deze extra informatie niet invult, kunt u gebruik maken van het forum.

Het forum, alle berichten die daarop staan en die uw gebruikersnaam en, eventueel, uw relatie met dementie en uw geboortejaar bevatten zijn volledig openbaar. Om uw privacy en die van uw naasten te beschermen, heeft Alzheimer Nederland gedragsregels opgesteld.

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Wij anonimiseren uw berichten 12 maanden na uw laatste gebruik van uw Account. Daarnaast kunt u uw berichten op het forum ook altijd zelf verwijderen. Ook de niet-verplichte gegevens die op het forum getoond worden, zoals uw betrokkenheid bij dementie en uw geboortejaar, kunt u zelf verwijderen uit uw Account, zodat ze niet meer zichtbaar zijn op het forum. 

1.3. Uw reacties op berichten of informatie op www.dementie.nl 

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Als u bent ingelogd met uw Account, kunt u op de website www.dementie.nl reageren op artikelen en informatie. 

Uw reactie op het bericht of de informatie is openbaar, net als uw gebruikersnaam. Om uw privacy te beschermen heeft Alzheimer Nederland gedragsregels opgesteld. Deze kunt u hier vinden.
Uw reactie wordt ook automatisch opgeslagen op uw tijdlijn. Deze is alleen zichtbaar voor uzelf.

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
U kunt uw berichten altijd zelf verwijderen. Als u 12 maanden uw Account niet heeft gebruikt, anonimiseren wij uw berichten.

1.4. Uw gebruik van de tijdlijn op www.dementie.nl 

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Als u bent ingelogd met uw Account, kunt u op de website www.dementie.nl de ‘later lezen’ of ‘bewaren’ knop aanklikken bij artikelen en informatie. Het bewuste stuk wordt dan opgeslagen op uw tijdlijn. Op de tijdlijn worden ook uw reacties op artikelen en informatie op de website www.dementie.nl opgeslagen. Als u daarvoor kiest, kunt u ook uw uitslag van de Mantelzorgtest, uw antwoorden op de vragen van de Online Training en uw eigen notities op uw tijdlijn opslaan. De tijdlijn is voor niemand zichtbaar, alleen voor uzelf.

De persoonsgegevens die Alzheimer Nederland in het kader van de tijdlijn opslaat kunnen zijn, naast de gegevens van uw Account: de artikelen en informatie die u later wilt lezen of bewaard hebt, uw reacties, uw uitslag van de Mantelzorgtest, uw antwoorden op de Online Training en uw notities.   

Door middel van de tijdlijn kan Alzheimer Nederland het gebruiksgemak van haar website verhogen en de informatievoorziening zo optimaal mogelijk maken. Alzheimer Nederland slaat de uitslag van de Mantelzorgtest en uw notities enkel op met uw toestemming. U kunt alle informatie op de tijdlijn op ieder gewenst moment verwijderen door op het kruisje van het betreffende onderdeel te klikken en te kiezen voor ‘verwijderen’.

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Wij bewaren alle persoonsgegevens van de tijdlijn voor een periode van 12 maanden nadat u uw Account voor het laatst gebruikt heeft. Daarna worden de persoonsgegevens verwijderd. 

1.5. Als u de Mantelzorgtest doet of de vragen bij de Online Training beantwoordt 

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Als u de Mantelzorgtest maakt of de vragen beantwoordt na de Online Training, is dit anoniem. U hoeft niet te zijn ingelogd met uw Account en uw uitslag en antwoorden worden niet door Alzheimer Nederland opgeslagen. De uitslag en antwoorden worden wel bewaard als u ervoor kiest om deze op uw tijdlijn op te slaan. Dit kan alleen als u bent ingelogd met uw Account. De uitslag en antwoorden worden alleen opgeslagen met uw toestemming.

Als u niet bent ingelogd met uw Account, of als u geen Account heeft, kunt u er aan het einde van uw Mantelzorgtest of het beantwoorden van de vragen na de Online Training voor kiezen om de uitslag/antwoorden per e-mail toegezonden te krijgen. Als u uw naam invult, kunnen wij u in deze e-mail persoonlijk aanspreken.  

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
De uitslag van de Mantelzorgtest en de antwoorden op de vragen na de Online Training worden alleen bewaard als u deze op uw tijdlijn opslaat. De daarvoor geldende bewaartermijn vindt u onder 1.4 Uw naam en het e-mailadres worden na verzending direct verwijderd. 

1.6. Uw gebruik van www.myinlife.nl en de app

De privacybescherming van uw naaste met dementie
Bij het gebruik van Myinlife worden ook persoonsgegevens van uw naaste met dementie verwerkt. Om de privacy van uw naaste met dementie daarbij zo goed mogelijk te beschermen, heeft Alzheimer Nederland gedragsregels voor het gebruik van Myinlife opgesteld. Deze kunt u hier vinden.

Voor u als aanmaker van de steunkring
Wij vragen u verder om het gebruik van Myinlife zo goed mogelijk met uw naaste met dementie te bespreken en waar mogelijk zijn of haar instemming te verkrijgen.  Voor het opslaan en gebruik van sommige gegevens hebben we eigenlijk uitdrukkelijke toestemming nodig. Dat lukt niet omdat wij geen direct contact hebben met uw naaste. Zorg in ieder geval dat uw naaste weet van de steunkring en wie er betrokken zijn. Ga zorgvuldig om met het plaatsen van informatie en foto’s en maak gebruik van de binnenste, middelste en buitenste kring.

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u als gebruiker van Myinlife en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Met uw Account kunt u op myinlife.nl een steunkring aanmaken om de zorg rond uw naaste met dementie te organiseren. Daarnaast kunt u zich (op uitnodiging) ook aanmelden als deelnemer aan een steunkring. Uw contactgegevens, zoals voornaam, achternaam en e-mailadres, worden gebruikt om u als aanmaker of deelnemer van een steunkring te identificeren. Als u dat wilt kunt u ook uw profielfoto uploaden, zodat andere gebruikers u kunnen herkennen.

Uw beschikbaarheid, uw relatie met de naaste met dementie en uw informatie hoe u zou willen steunen, zorgen voor optimale werking van Myinlife.

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Wij bewaren uw gegevens totdat de steunkring waar u aan bijdraagt wordt beëindigd, of tot 12 maanden na uw laatste activiteit op myinlife.nl.

1.7. Als u via de websites digitale brochures of informatie aanvraagt 

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
U kunt online diverse digitale brochures en informatie aanvragen. De verzameling en het gebruik van uw persoonsgegevens gaat daarbij als volgt:

  • Uw e-mailadres vraagt Alzheimer Nederland om u de bewuste informatie toe te sturen. Daarnaast kunt u met een vinkje aangeven of u op de hoogte wilt blijven van nieuws, tips en acties van Alzheimer Nederland per e-mail (optioneel).
  • Uw voorletters, achternaam en geslacht vraagt Alzheimer Nederland om u te identificeren en de communicatie met u te personaliseren (optioneel). 
  • Uw postadres vraagt Alzheimer Nederland soms om te herkennen of u al geïnteresseerde bent en om u per post te informeren of nieuws, tips en acties van Alzheimer Nederland (optioneel). Als u wel uw postadres wilt opgeven, maar niet wilt dat uw postadres voor wervingsdoeleinden van Alzheimer Nederland gebruikt wordt, kunt u dat via 033-303 25 02 of privacy@alzheimer-nederland.nl aangeven.
  • Uw telefoonnummer vraagt Alzheimer Nederland om telefonisch eenmalig contact met u op te nemen om eventuele vragen omtrent de brochure of digitale informatie te beantwoorden en om u eenmalig om steun te vragen (optioneel). 
  • Uw geboortedatum vraagt Alzheimer Nederland om u te feliciteren op uw verjaardag en om een indruk te krijgen van de leeftijd van de achterban van Alzheimer Nederland (optioneel). 
  • Uw uitslag van de geheugentest wordt alleen tijdelijk opgeslagen om aan u te kunnen mailen. Na het verzenden van de e-mail of het afsluiten van de test is de uitslag verwijderd.
  • Alzheimer Nederland slaat op welke digitale informatie u wenst te ontvangen (zoals welke brochure of checklist). Op basis hiervan kunnen wij u gerichter van informatie voorzien als u bijvoorbeeld een digitale nieuwsbrief of post van ons ontvangt. Daarnaast analyseren wij hoe vaak onze informatie door websitebezoekers wordt aangevraagd, zodat we ons aanbod kunnen blijven verbeteren. 

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Wij bewaren uw gegevens tot 12 maanden na het laatste contact dat wij met u hebben.

1.8. Als u via de website een brochure, proefnummer magazine ALZ… of speldje per post aanvraagt

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
U kunt online een verzoek indienen om per post diverse brochures of het Alzheimer Nederland speldje te ontvangen. De verzameling en het gebruik van uw persoonsgegevens gaat daarbij als volgt:

  • Uw postadres vraagt Alzheimer Nederland om u de gewenste informatie of het speldje toe te sturen. Alzheimer Nederland geeft daarbij aan uw postadres ook graag te willen gebruiken om u per post te informeren over nieuws, tips en acties van Alzheimer Nederland. Als u wel uw postadres wilt opgeven, maar niet wilt dat uw postadres voor wervingsdoeleinden van Alzheimer Nederland gebruikt wordt, kunt u dat via 033-303 25 02 of privacy@alzheimer-nederland.nl aangeven.
  • Uw e-mailadres vraagt Alzheimer Nederland om uw bestelling per e-mail te bevestigen. Daarnaast kunt u met een vinkje aangeven of u op de hoogte wilt blijven van nieuws, tips en acties van Alzheimer Nederland per e-mail (optioneel). 
  • Uw voorletters, achternaam en geslacht vraagt Alzheimer Nederland om u te identificeren en de communicatie met u te personaliseren (optioneel). 
  • Uw telefoonnummer vraagt Alzheimer Nederland om telefonisch contact met u op te nemen om eventuele vragen omtrent de brochure te beantwoorden en om u eenmalig om steun te vragen (optioneel). 
  • Uw geboortedatum vraagt Alzheimer Nederland om u te feliciteren op uw verjaardag en om een indruk te krijgen van de leeftijd van de achterban van Alzheimer Nederland (optioneel). 
  • Indien u uw telefoonnummer opgeeft, kan Alzheimer Nederland telefonisch contact met u opnemen om eventuele vragen omtrent de brochure te beantwoorden en voor wervingsdoeleinden (optioneel).
  • Alzheimer Nederland slaat op welke brochure u wenst te ontvangen. Op basis hiervan kunnen wij u gerichter van informatie voorzien als u bijvoorbeeld een digitale nieuwsbrief of post van ons ontvangt. Daarnaast analyseren wij hoe vaak onze informatie door websitebezoekers wordt aangevraagd, zodat we ons aanbod kunnen blijven verbeteren. 
  • Na het invullen van het aanvraagformulier kan het zijn dat u op onze website om een vrijblijvende gift gevraagd wordt. De door u ingevulde gegevens zijn dan alvast eenmalig ingevuld.  

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Wij bewaren uw gegevens tot 12 maanden na het laatste contact dat wij met u hebben. 

1.9. Als u meedoet aan winacties 

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
U kunt op verschillende websites online aan winacties van Alzheimer Nederland meedoen. De verzameling en het gebruik van uw persoonsgegevens gaat daarbij als volgt 

  • Uw e-mailadres gebruiken wij om contact met u op te nemen over de uitslag van de actie. Daarnaast kunt u met een optioneel vinkje aangeven of u op de hoogte wilt blijven van nieuws, tips en acties van Alzheimer Nederland per e-mail (optioneel).
  • Uw naam en postadres zullen wij gebruiken om een eventuele prijs toe te sturen. 
  • Uw telefoonnummer gebruiken wij met uw toestemming om u eenmalig om steun te vragen.

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Alzheimer Nederland bewaart uw persoonsgegevens gedurende 2 maanden na sluiting van de winactie.

1.10. Als u een Expertvraag stelt 

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Op de website www.dementie.nl kunt u een Expertvraag indienen. Op het online formulier vraagt Alzheimer Nederland om uw naam en geslacht (niet verplicht), e-mailadres en persoonlijke vraag. Deze persoonsgegevens heeft de expert nodig om contact met u op te kunnen nemen om uw vraag te beantwoorden. 

Wij sturen uw Expertvraag alleen door, indien u uitdrukkelijke toestemming hebt gegeven voor het doorsturen van (persoonlijke en medische) informatie aan onze experts.

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Alzheimer Nederland bewaart de persoonsgegevens die zij gekregen heeft via het Expertformulier gedurende 2 maanden na afronding van de vraag om eventuele opvolging te kunnen geven. Daarna worden de persoonsgegevens geanonimiseerd.  

1.11. Als u iets bestelt in de webwinkel

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
U kunt in de webwinkel producten van Alzheimer Nederland bestellen. De verzameling en het gebruik van uw persoonsgegevens gaat daarbij als volgt:

  • Uw voor- en achternaam en geslacht gebruiken wij om u te kunnen identificeren.
  • Uw postadres gebruiken wij om u de gewenste producten toe te sturen.
  • Uw e-mailadres gebruiken wij om uw webwinkelaccount aan te maken, uw bestelling per e-mail te bevestigen, om eventuele vragen te stellen en eventuele downloadbare bestellingen naar u te sturen. Daarnaast kunt u met een vinkje aangeven of u per e-mail op de hoogte wilt blijven van nieuws, tips en acties van Alzheimer Nederland.
  • Uw telefoonnummer vragen wij om telefonisch contact met u op te nemen omtrent vragen over uw bestelling (optioneel).

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Wij bewaren uw account, persoonsgegevens en bestelgegevens tot 18 maanden nadat u uw account voor het laatst hebt gebruikt. Daarna anonimiseren wij uw bestelgegevens en verwijderen wij uw account.

2. U bent donateur van Alzheimer Nederland

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
De verzameling en het gebruik van uw persoonsgegevens van u als donateur gaat als volgt:

  • Uw naam, het bedrag, de frequentie en uw IBAN vraagt Alzheimer Nederland om de betaling uit te voeren. 
  • Uw e-mailadres vraagt Alzheimer Nederland om uw donatie te bevestigen, voor eventuele vragen omtrent betalingen en om te herkennen of u al donateur bent. Wij geven op het online formulier ook aan dat uw e-mailadres gebruikt zal worden voor nieuws, tips en acties van Alzheimer Nederland. Als u dit niet wilt kunt u het bijbehorende vinkje uitzetten. 
  • Uw voorletters, achternaam en geslacht vraagt Alzheimer Nederland om u te identificeren en de communicatie met u te personaliseren (optioneel). U kunt deze velden openlaten als u dit niet wilt. 
  • Uw postadres vraagt Alzheimer Nederland om te herkennen of u al donateur bent en om u per post te informeren over nieuws, tips en acties van Alzheimer Nederland (optioneel). Als u wel uw postadres wilt opgeven, maar niet wilt dat uw postadres voor wervingsdoeleinden van Alzheimer Nederland gebruikt wordt, kunt u dat via 033-303 25 02 of privacy@alzheimer-nederland.nl aangeven.
  • Uw telefoonnummer vraagt Alzheimer Nederland om u door middel van telemarketing te benaderen voor donaties en om u te bedanken (optioneel). 
  • Uw geboortedatum vraagt Alzheimer Nederland om u te feliciteren op uw verjaardag en om een indruk te krijgen van de leeftijd van de achterban van Alzheimer Nederland (optioneel). 
  • Op basis van de gegevens die Alzheimer Nederland van u heeft, kan Alzheimer Nederland u ook benaderen in verband met een nalatenschap.

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Wij bewaren uw persoonsgegevens tot 24 maanden na uw laatste donatie. Daarna anonimiseren wij uw donatiegegevens.

3. U bent als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland betrokken

3.1. Collectevrijwilliger

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Als u collectevrijwilliger bij Alzheimer Nederland bent, dan gaat de verzameling en het gebruik van uw persoonsgegevens als volgt: 

Aanmelden als collectant of organisator/coördinator: 

  • Wij vragen uw voorletters, achternaam en geslacht om u te kunnen identificeren en u op de juiste manier te kunnen aanspreken.
  • Wij vragen uw adresgegevens om u te kunnen indelen in de juiste collectewijk, collectematerialen te kunnen versturen en om u per post op de hoogte te houden van de collecte en overige informatie van Alzheimer Nederland.
  • Uw e-mailadres vragen wij om met u te communiceren omtrent de collecte. Als u daarvoor toestemming geeft, zullen wij u ook per e-mail op de hoogte houden van tips, nieuws en acties omtrent collecteren. 
  • Uw telefoonnummer zullen wij ook gebruiken om met u te communiceren over de collecte.
  • Uw geboortedatum vragen wij zodat wij kunnen controleren of u de minimumleeftijd heeft bereikt om in uw gemeente te kunnen collecteren. Ook gebruiken wij deze informatie om op anonieme wijze de leeftijd van onze collectevrijwilligers te analyseren.

Als u eenmaal collectant bent, dan kan Alzheimer Nederland, indien bijvoorbeeld fraude of diefstal is gepleegd of Alzheimer Nederland andere redelijke gronden heeft om aan te nemen dat de collecte niet op verantwoorde en betrouwbare wijze kan worden uitgevoerd, hiervan een aantekening maken. Alzheimer Nederland zal u dan niet nogmaals uitnodigen als collectant. 

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Alzheimer Nederland bewaart de persoonsgegevens in het kader van uw rol als vrijwilliger gedurende een periode van 24 maanden na het beëindigen van uw vrijwilligerstaken om u te kunnen herkennen indien u uzelf binnen 24 maanden weer opnieuw opgeeft als vrijwilliger. Daarna anonimiseert Alzheimer Nederland uw gegevens.

3.2. Andere vrijwilligersfuncties

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Als u vrijwilliger van Alzheimer Nederland bent, dan gaat de verzameling en het gebruik van uw persoonsgegevens als volgt: 

Interesseformulier voor vrijwilligers:

  • Wij vragen uw geslacht, uw voor- en achternaam, uw woonplaats en uw e-mailadres. Deze gegevens zijn verplicht, en heeft Alzheimer Nederland nodig om contact met u op te laten nemen door de juiste (regionale) contactpersoon binnen de vrijwilligersorganisatie.
  • Als u uw telefoonnummer opgeeft, kan Alzheimer Nederland u hiertoe ook laten bellen.
  • Als u extra informatie opgeeft, zoals uw specifieke interesse in een vrijwilligersfunctie, kan Alzheimer Nederland u zo gericht mogelijk helpen.  

Nadat u vrijwilliger bent geworden: Als u eenmaal vrijwilliger bent, verwerkt Alzheimer Nederland diverse persoonsgegevens van u, zoals uw contactgegevens, om u als vrijwilliger goed te laten functioneren en om contact met u te onderhouden. Zo zullen we u bijvoorbeeld uitnodigen voor trainingen en kunt u declaraties indienen.  Indien u voorzitter van een regionale afdeling wilt worden, vragen wij ook uw CV.

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Alzheimer Nederland bewaart de persoonsgegevens in het kader van uw rol als vrijwilliger gedurende een periode van 24 maanden na het beëindigen van uw vrijwilligerstaken om u te kunnen herkennen indien u uzelf binnen 24 maanden weer opnieuw opgeeft als vrijwilliger. Daarna anonimiseert Alzheimer Nederland uw gegevens.

4. U bent als actievoerder, deelnemer of supporter van een actie bij Alzheimer Nederland betrokken, of u heeft een online collectebus

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
De verzameling en het gebruik van uw persoonsgegevens gaat bij onze online acties en bij onze eigen actie 2bike4alzheimer als volgt:

Aanmelden voor een actie: U kunt individueel of met een team een actie starten voor Alzheimer Nederland.

  • Om u als actievoerder aan te melden, vragen wij u ter identificatie en om u toegang te verlenen tot ons actieplatform om uw voor- en achternaam, e-mailadres en wachtwoord.
  • Wij vragen u ook altijd om uw persoonlijke motivatie en persoonlijk streefbedrag te geven om de actie persoonlijk te maken.
  • Wij vragen u ook om persoonlijke foto’s te uploaden, zowel van uw team als individuele foto’s (optioneel). Vraag uw teamleden altijd of ze akkoord zijn met de publicatie van de foto op de actiewebsite.
  • Uw voor- en achternaam, persoonlijke motivatie, persoonlijke streefbedrag, eventuele foto’s en eventuele persoonlijke donatiebedrag, worden op de website gepubliceerd zodat donateurs u kunnen vinden.
  • Indien u uw telefoonnummer opgeeft, kunnen wij contact met u opnemen om u te ondersteunen bij uw actie.

Aanmelden voor een online collectebus:

  • Als u een online collectebus wilt aanmaken op alzheimer.digicollect.nl, vragen wij uw voor- en achternaam, emailadres en wachtwoord om u te kunnen identificeren. Optioneel kunt u ook een foto uploaden.
  • Uw voor- en achternaam en foto worden op de website gepubliceerd zodat donateurs u kunnen vinden.
  • We vragen u ook om uit te leggen waarom u wilt collecteren voor Alzheimer Nederland. Ook deze informatie wordt op de website gepubliceerd.

Doneren:

  • Het bedrag, de betaalmethode en uw IBAN vragen wij om de betaling uit te kunnen voeren.
  • Als u wilt doneren aan een actie of een collectebus, vragen wij ter identificatie uw voor- en achternaam. Bij de online collectebus kunt u ervoor kiezen om anoniem te doneren (wat betekent dat anderen uw naam niet zien). In alle andere gevallen ziet de actievoerder uw naam, e-mailadres en het donatiebedrag.
  • Op de actiewebsite vragen wij daarnaast uw e-mailadres om de donatie te bevestigen. De actievoerder kan uw e-mailadres gebruiken om u te bedanken voor uw donatie.

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens

  • Wij bewaren de persoonsgegevens van actievoerders en deelnemers gedurende 24 maanden na de laatste actie, om u te kunnen herkennen als u in die periode opnieuw een actie wilt starten. Persoonsgegevens van supporters bewaren wij 12 maanden.
  • Als u een online collectebus heeft aangemaakt, vragen wij u 12 maanden na uw laatste ontvangen donatie of u uw bus nog actief wilt houden. Als u dat niet wilt, verwijderen wij de persoonsgegevens van u en uw donateurs.

5. U neemt deel aan het Alzheimerpanel

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
De verzameling en het gebruik van uw persoonsgegevens als panellid van Alzheimer Nederland gaat als volgt: 

  • Uw achternaam en aanhef hebben wij nodig om u correct te identificeren en aan te spreken.
  • Uw e-mailadres hebben wij nodig om u de uitnodiging voor de panelonderzoeken te sturen. U logt hiermee ook in op www.alzheimerpanel.nl.
  • Uw postadresgegevens vragen wij om u per post schriftelijk onderzoeksmateriaal zoals een papieren vragenlijst te sturen en u in de juiste regio in te delen wanneer voor het onderzoek uw fysieke aanwezigheid nodig is (optioneel).
  • Als u uw telefoonnummer opgeeft, kunnen wij telefonisch contact met u opnemen, bijvoorbeeld in verband met vragen over uw antwoorden in een onderzoek. Dit doen wij alleen in uitzonderlijke gevallen.
  • Voor het uitzetten van vragenlijsten binnen specifieke groepen mantelzorgers en vanwege de interpretatie van onderzoeksresultaten vragen wij van u de volgende gegevens:
    • Uw geboortejaar
    • Uw opleidingsniveau
    • Uw arbeidssituatie
    • De relatie met uw naaste met dementie

Voor het uitzetten van vragenlijsten binnen specifieke groepen en vanwege de interpretatie van onderzoeksresultaten vragen wij ook een aantal persoonsgegevens van uw naaste met dementie, waaronder het ziektebeeld. Ook zal uw deelname aan het Alzheimerpanel betekenen dat Alzheimer Nederland in bepaalde gevallen andere medische gegevens herleidbaar tot uw naaste zal verwerken, bijvoorbeeld over fysieke klachten. Hiervoor hebben wij in principe de uitdrukkelijke toestemming van uw naaste nodig. Omdat wij geen direct contact hebben met uw naaste is dat helaas niet mogelijk. Wij vragen u wel om uw deelname aan het Alzheimerpanel zo goed mogelijk met uw naaste te bespreken en waar mogelijk zijn of haar instemming te vragen. Hieronder treft u de gegevens van uw naaste met dementie die wij bij uw aanmelding al zullen vragen: 

  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Leefsituatie
  • Migratieachtergrond
  • Diagnose en ziektebeeld

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
De persoonsgegevens die wij van u bij aanmelding krijgen, worden bewaard zolang u lid bent van het Alzheimerpanel. Als u vier keer achter elkaar niet op een uitnodiging heeft gereageerd, zullen wij u vragen of u nog lid wilt blijven. Als u aangeeft niet langer lid te willen zijn, of niet reageert, dan wordt uw lidmaatschap van het Alzheimerpanel opgeheven en verwijderen wij uw persoonsgegevens.

6. U neem deel aan de Dementiemonitor Mantelzorg

Welke derde partij is betrokken bij de verwerking van mijn persoonsgegevens?
Het onderzoek wordt in opdracht van Alzheimer Nederland uitgevoerd door NIVEL, een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbureau. NIVEL verwerkt uw persoonsgegevens enkel ten behoeve van de Dementiemonitor Mantelzorg. 

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Het invullen en inzenden van de vragenlijst van de Dementiemonitor Mantelzorg is anoniem, hiervoor slaan Alzheimer Nederland of NIVEL geen persoonsgegevens op. Dit verandert als u in de vragenlijst uw e-mailadres en/of telefoonnummer invult, omdat u graag wilt worden uitgenodigd voor een persoonlijk interview of een groepsgesprek of omdat u lid wilt worden van het Alzheimerpanel. Maar ook dan zullen wij uw onderzoeksresultaten anoniem rapporteren en uw contactgegevens alleen gebruiken om u uit te nodigen voor een persoonlijk interview of een groepsgesprek. 

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens

  • De onderzoeksresultaten bewaren wij anoniem, zodat deze niet naar u te herleiden zijn. 
  • Als u deelneemt als lid van het Alzheimerpanel, worden uw antwoorden bewaard bij uw account. Dan geldt de bewaartermijn zoals beschreven bij het Alzheimerpanel. 
  • Als u uw telefoonnummer of e-mailadres heeft opgegeven, bewaren wij deze tot 12 maanden na de start van de Dementiemonitor Mantelzorg.

7. U maakte gebruik van de Alzheimer Assistent 

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Tot 25 mei kon u op www.alzheimerassistent.nl een account aanmaken. Met dit account kon u reageren op berichten en een ‘Mijn verslag van de dag’ opstellen. Deze functionaliteiten zijn vanaf 25 mei 2018 niet langer beschikbaar. U kunt uw persoonsgegevens die hierbij zijn opgeslagen tot 1 augustus 2018 nog wel inzien via de website www.alzheimerassistent.nl. 

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Uw gegevens worden bewaard tot 1 augustus 2018. Daarna worden deze verwijderd.

8. Als u gebruik maakt van de Alzheimer Telefoon

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Terugbelverzoek: Op de website www.dementie.nl kunt u ook een terugbelverzoek voor de Alzheimer Telefoon indienen. Op dit online formulier vraagt Alzheimer Nederland om uw e-mailadres, telefoonnummer, onderwerp en uw vraag. Deze gegevens heeft Alzheimer Nederland nodig om u in goede orde terug te kunnen bellen en de juiste vrijwilliger aan u te verbinden. Uw naam en geslacht zijn optioneel en gebruiken wij om u correct te kunnen aanspreken. 
U kunt alleen een terugbelverzoek indienen bij de Alzheimer Telefoon, indien u uitdrukkelijke toestemming hebt gegeven voor het doorsturen van de door u ingevulde (persoonlijke en eventueel medische) informatie naar de vrijwilliger van de Alzheimer Telefoon. 

Uw persoonsgegevens verzameld tijdens het gesprek: U kunt zelf bellen met de Alzheimer Telefoon of u kunt worden teruggebeld naar aanleiding van uw Terugbelverzoek. De vrijwilliger aan de telefoon maakt van het gesprek een gespreksverslag voor analyse en onderzoeksdoeleinden. In de meeste gevallen is dit anoniem en worden er geen persoonsgegevens genoteerd. In 5-10% van de gesprekken worden contactgegevens genoteerd, bijvoorbeeld als iemand teruggebeld moet worden, of om personen die vaak bellen beter te kunnen helpen. Bij het noteren van de contactgegevens vraagt de vrijwilliger altijd eerst mondeling toestemming.  

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Alzheimer Nederland bewaart de persoonsgegevens die zij verkregen heeft via het Terugbelverzoek gedurende 2 maanden na afsluiting van het gesprek om eventuele opvolging te kunnen geven. Daarna worden de persoonsgegevens geanonimiseerd. De persoonsgegevens op de gespreksverslagen worden gedurende 2 maanden bewaard om opvolging te kunnen geven aan het gesprek.

9. U bent op wetenschappelijk gebied bij Alzheimer Nederland betrokken

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Voor een fellowshipaanvraag of subsidieaanvraag gaat de verwerking van persoonsgegevens als volgt:

  • Uw naam en contactgegevens gebruiken wij om met u te kunnen communiceren over de aanvraag en de eventuele toekenning.
  • Uw motivatie, opleiding, universiteit en overige gegevens van uw CV verwerken wij om uw aanvraag te controleren en te beoordelen. 
  • Uw IBAN gebruiken wij om een eventuele toelage of subsidie uit te keren. 

Als u bij een onderzoeksproject of fellowship betrokken bent, dan verwerkt Alzheimer Nederland uw naam en contactgegevens om met u te communiceren over het onderzoeksproject.

Als u als begeleider, co-promotor, contactpersoon of andere belanghebbende bij een onderzoeksproject of fellowship betrokken bent, verwerkt Alzheimer Nederland gegevens zoals uw naam, titel en functie om de aanvraag te beoordelen en waar nodig met u te communiceren.

Welke andere partij is betrokken bij de verwerking van mijn persoonsgegevens?
Voor het beoordelen van aanvragen kan Alzheimer Nederland externe wetenschappelijk referenten inschakelen. Zij ontvangen uw CV en aanvraaggegevens ter beoordeling van uw aanvraag.

Voor het beoordelen van fellowships schakelt Alzheimer Nederland ervaringsdeskundigen in die daarvoor uw naam en uw samenvatting van het fellowship toegezonden zullen krijgen. Voor het beoordelen van fellowships die wij in samenwerking met Alzheimer’s Society UK organiseren, verstrekken wij uw gegevens ook aan Alzheimer’s Society UK. 

Als u via het Alzheimer Research Management System (www.alzheimer-research.eu) uw aanvraag indient, ontvangen ook de Alzheimerorganisaties in Duitsland (Alzheimer Forschung Initiative) en Frankrijk (Foundation Vaincre Alzheimer) uw contactgegevens, CV en aanvraaggegevens ter beoordeling van uw aanvraag. 

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens

  • Als wij uw aanvraag hebben gehonoreerd, bewaren wij uw gegevens tot 24 maanden na de laatste betaling of het ontvangen van de eindbeoordeling van de onderzoeker. 
  • Als wij uw aanvraag hebben afgewezen, worden persoonsgegevens direct daarna verwijderd.

10. U ontvangt één van de nieuwsbrieven van Alzheimer Nederland

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Alzheimer Nederland verstuurt nieuwsbrieven aan haar donateurs en vrijwilligers, tenzij zij aangeven deze niet te willen ontvangen. Via diverse contactpunten kunt u zelf ook toestemming geven om een of meerdere van onze algemene of specifieke nieuwsbrieven te ontvangen. Als u zich hiervoor aanmeldt, dan slaan wij uw e-mailadres op om u regelmatig de bewuste nieuwsbrief te sturen. Als wij uw voorletters, achternaam en geslacht hebben, zullen wij dit voor de nieuwsbrief gebruiken om u op de juiste wijze aan te spreken. 

U kunt uzelf op ieder moment afmelden door op de afmeldlink te klikken onderaan iedere nieuwsbrief.

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Alzheimer Nederland bewaart uw e-mailadres voor een periode van 12 maanden, gerekend vanaf het moment dat u voor het laatste de nieuwsbrief geopend of een artikel gelezen heeft. Alzheimer Nederland meet dit door bij te houden of u de nieuwsbrief opent en of u op items in de nieuwsbrief klikt.

11. U bent betrokken bij Samen dementievriendelijk

Welke derde partij is betrokken bij de verwerking van mijn persoonsgegevens?
Uw werkgever of andere organisatie waarbij u betrokken bent (bijvoorbeeld een museum waar u vrijwilliger bent), kan meedoen aan Samen dementievriendelijk. U kunt dan worden uitgenodigd om deel te nemen aan een online training in een team of van uw organisatie. De organisatie kan inzien of en hoe u een Samen dementievriendelijk training hebt afgerond.  

Welke persoonsgegevens verzamelen wij van u en waarvoor gebruiken wij deze gegevens?
Registratie en account aanmaken

  • Op de website www.samendementievriendelijk.nl kunt u uw steun betuigen aan Samen dementievriendelijk door uzelf met uw e-mailadres en postcode te registreren. U bent daarna gelijk ingelogd en heeft de mogelijkheid om online trainingen te volgen. 
  • Als u daarnaast van de diensten van Samen dementievriendelijk gebruik wilt maken, dan dient u hiervoor een account aan te maken door een wachtwoord te kiezen. Met dit account kunt u online trainingen doen, waarvan u de resultaten in uw account kunt terugzien. 

Contactformulieren: U kunt uw contactgegevens en vraag achterlaten op het contactformulier op samendementievriendelijk.nl. Deze persoonsgegevens zullen wij alleen gebruiken om contact met u op te nemen over Samen dementievriendelijk.

Nieuwsbrief: U kunt zich op de website aanmelden voor de nieuwsbrief van Samen dementievriendelijk door uw e-mailadres in te vullen. U kunt zich op ieder moment afmelden door in de e-mailnieuwsbrief op de afmeldlink te klikken of u in uw account af te melden voor de nieuwsbrief. 

Als u trainer bent van Samen dementievriendelijk

  • Wij registreren uw voornaam, achternaam, adres, telefoonnummer overdag en mobiel en e-mailadres. Deze gegevens gebruiken wij om u te identificeren en om met u te communiceren over de trainingen van Samen dementievriendelijk. Daarnaast vragen wij om uw geboortedatum, om u te kunnen feliciteren op uw verjaardag (optioneel). 
  • Wij gebruiken deze gegevens ook om u toegang te geven tot ons roosterprogramma. Hierin kunt u zelf uw persoonlijke informatie nog aanvullen (optioneel). 

Bewaartermijn van uw persoonsgegevens
Registratie: 12 maanden na uw registratie vragen wij u of u uw account wilt activeren. Indien u dit niet doet, anonimiseren wij uw registratie.

Account, inclusief trainingsgegevens: uw accountgegevens en trainingsgegevens bewaart Alzheimer Nederland tot 12 maanden na uw laatste gebruik daarvan. Als u deelneemt aan een training via uw organisatie blijven uw gegevens bewaard tot 12 maanden nadat de samenwerking tussen Samen dementievriendelijke en de organisatie is beëindigd.

Contact aanvraag: gegevens van een contactaanvraag bewaart Alzheimer Nederland tot 12 maanden na ontvangst van de gegevens, tenzij uw gegevens worden opgeslagen omdat uw organisatie diensten gaat afnemen van Samen Dementievriendelijk. In dat geval blijven de gegevens tot 12 maanden na het laatste contactmoment bewaard.

Nieuwsbrief: Alzheimer Nederland bewaart uw e-mailadres voor een periode van 12 maanden, gerekend vanaf het moment dat u voor het laatste de nieuwsbrief geopend of een artikel gelezen heeft. Alzheimer Nederland meet dit door bij te houden of u de nieuwsbrief opent en of u op items in de nieuwsbrief klikt.

Als u trainer bent van Samen dementievriendelijk: Alzheimer Nederland bewaart de persoonsgegevens in het kader van uw rol als vrijwilliger tot 24 maanden na het beëindigen van uw vrijwilligerstaken. Dit doen wij om u te kunnen herkennen indien u uzelf binnen 24 maanden weer opnieuw opgeeft als trainer. Daarna anonimiseert Alzheimer Nederland uw gegevens.