PZC: Kunst haalt herinneringen boven bij mensen met dementie

Afgelopen vrijdag (17 maart 2017) stond er een mooie reportage over de rondleidingen "Onvergetelijke museum" van het Zeeuws Museum voor mensen met dementie. Meer informatie over de geplande rondleidingen vindt u bij ons op de website onder "activiteiten".

Onderstaand bericht stond op de website van de PZC:

MIDDELBURG - Het Zeeuws Museum in Middelburg houdt speciale rondleidingen voor dementerenden. 

Tijdens de rondleiding 'Onvergetelijk' komen regelmatig herinneringen boven.  ,,We willen graag dat mensen gaan vertellen", zegt Evelijn Schaalje, die de rondleidingen verzorgt. ,,Het heeft geen zin om ze het hele museum te laten zien, en ze vol te stoppen met kunsthistorische kennis. Daarom richten we ons op een klein aantal objecten. We willen dat ze een leuke middag beleven, dat ze zich gezien en gehoord voelen." 

Gelijkwaardigen

Het Zeeuws Museum begon ruim een jaar geleden met de rondleidingen, geïnspireerd door het Stedelijk Museum in Amsterdam. ,,Het woord dementie wordt niet gebruikt tijdens het bezoek. We willen graag dat de dementerenden samen met hun begeleider, als gelijkwaardigen, een ontspanningsmoment beleven", zegt Yvette Lardinois van het Zeeuws Museum.  De Vrije Universiteit heeft onderzoek gedaan naar het effect van de rondleidingen die in Amsterdam gehouden worden. ,,Daaruit bleek dat de deelnemers een paar weken na de rondleiding helderder zijn", weet Schaalje. 

De rondleiding 'Onvergetelijk' vindt elke eerste vrijdag van de maand plaats. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden via onvergetelijk@zeeuwsmuseum.nl

Klik op onderstaande link voor de volledige reportage:

https://www.alzheimer-nederland.nl/sites/default/files/users/user363/Rondleiding%20ZM.pdf

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door