Reactie Alzheimer Nederland op berichtgeving Trouw

Alzheimer Nederland schrikt van de berichten over De Leeuwenhoek in de pers. Als de berichten van Trouw kloppen, dan is er sprake van incidenten van mishandeling in De Leeuwenhoek. Dat is afschuwelijk en valt niet goed te praten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek.

Alzheimer Nederland omarmt de tv-serie In De Leeuwenhoek, waarin Adelheid Roosen en Hugo Borst op zoek gaan naar wat er beter kan in de zorg voor mensen met dementie. De documentairemakers hebben destijds voor De Leeuwenhoek gekozen, want: “het is een verpleeghuis waar veel goed gaat, maar heel veel ook niet”.

De berichtgeving rond verbale en fysieke agressie laat zien dat de urgentie groot is om de 2,1 miljard voor verpleeghuiszorg gericht en goed in te zetten. Laten we geen tijd verliezen!

Tijdens de tournee van het Humanistisch Verbond - die na afloop van de serie wordt gehouden - willen wij ook discussiëren over de kwaliteit van de zorg. Het is juist nu heel belangrijk om daarover met elkaar in gesprek te gaan en te blijven.  

Ook wij willen in verpleeghuizen de verveling en eenzaamheid bestrijden. Samen met onze achterban willen we nadenken over hoe dit kan worden gerealiseerd in de verpleeghuizen, ook als er een tekort aan medewerkers is. Daarbij kunnen we de inspirerende voorbeelden van Adelheid Roosen en Hugo Borst inzetten. Zij laten in de serie van dichtbij zien hoe het leven in een verpleeghuis eruit ziet. En ze tonen dat mensen met dementie liefdevolle zorg en begrip nodig hebben. Iets waar ook wij voor strijden.

> Bekijk de reactie van Human
> Alzheimer Nederland prioriteiten verpleeghuizen, zie Focusbrief 2019

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door