Recordbedrag van €125.122,- bij elkaar gefietst voor onderzoek tijdens 2bike4alzheimer

2bike4alzheimer recordbedrag bij elkaar gefietst voor onderzoek

Op zaterdag 22 en zondag 23 september fietsten in en rond Huizen 32 teams mee met de 7de editie van 2bike4alzheimer. Er is maar liefst € 125.122,- bij elkaar gefietst voor onderzoek en de teller loopt nog door. Tot 1 november kunnen mensen nog doneren. De opbrengst gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar 'depressie en het risico op dementie'. Het doel van dit onderzoek is betere preventie van dementie en tijdige behandeling van dementie en depressie.
 

Enthousiaste deelnemers

Alle deelnemers verzamelden zich zaterdagochtend op de Woensberg in Huizen voor een feestelijke start. Het enthousiasme en de motivatie bleken groot. Vrijwel alle deelnemers hebben namelijk iemand in hun directe omgeving met dementie voor wie zij fietsten. Ellen, team Heerenveen: "Mijn vader, Jeen (65 jaar), heeft bijna 8 jaar de diagnose Alzheimer. Daarom weet ik hoe vervelend deze ziekte is en dat er nog meer geld nodig is. Dit is dan ook de reden dat we vanuit Heerenveen meefietsen om geld in te zamelen. We fietsen met familie, vrienden en collega's uit Heerenveen."
 

Onderzoek 'depressie en het risico op dementie'

Dit jaar gaat de opbrengst van 2bike4alzheimer naar wetenschappelijk onderzoek naar 'depressie en het risico op dementie'. Een groot deel van de mensen met dementie heeft ook last van een depressie. En mensen met een depressie op latere leeftijd hebben een groter risico op dementie. Depressie en dementie lijken dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om het verband tussen depressie en het risico op dementie nader te bekijken, gebruiken de onderzoekers de gegevens van een grote IJslandse studie onder 4.500 ouderen die gemiddeld 9 jaar zijn gevolgd. Deze gegevens worden gebruikt om te kijken naar de gevolgen van een depressie. Hoe verhoogt dit het risico op dementie? Hebben ze een gezamenlijke oorzaak? Kan schade aan hersenvaten bijvoorbeeld eerst resulteren in depressie en later ook dementie veroorzaken. Of komt het vaker voor dat stresshormonen die vrijkomen bij een depressie, schadelijk zijn voor de hersenen en zo het risico op dementie vergroten. Met deze studie weten we meer over depressie en dementie. Wat is het verband? Hoe herkennen we mensen met een depressie en een extra risico op dementie? En wanneer is een depressie juist een eerste symptoom van een aanwezige dementie? Met het antwoord op deze vragen kunnen we hopelijk werken aan betere preventie van dementie en tijdige behandeling van dementie en depressie.

 

Vergeet mij niet

2bike-fietsen-in-regen-vierkant.jpg

Ruim 24 uur lang reden de 32 teams van 4 tot 12 personen een tocht van 400 kilometer in en rond Huizen. De 24 uur staat voor het aantal uren per dag zorg die iemand met dementie nodig heeft. Door ‘s nachts te fietsen ervaren deelnemers wat mensen met dementie en hun dierbaren meemaken: het kwijtraken van een dag- en nachtritme. Per tandem of op een gewone fiets werden 5 etappes van 80 kilometer in estafettevorm afgelegd. De routes van de 5 etappes vormden samen een vergeet-mij-nietje, het symbool voor een toekomst zonder dementie. Alle teams startten en finishten bij de Woensberg in Huizen. De tocht was enorm afzien. Wind, regen, kou, duisternis, fietspech en slaapgebrek werden getrotseerd. Desondanks was iedereen enorm gemotiveerd.

 

Doneren kan nog steeds

2bike_doneren.jpg

Op dit moment staat de teller op €125.122,- , maar de teller tikt nog door! Wilt u alsnog een van de deelnemende teams steunen van 2bike4alzheimer?

Doneer nu 

Deelnemen in 2019

2bike_meedoen.jpg

Bent u enthousiast geworden om zelf mee te doen? Volg 2bike4alzheimer via Facebook en u bent als eerste op de hoogte als de inschrijving start.

Volg 2bike4alzheimer

Organiseer een actie

inactie.jpg

Wilt u in actie komen tegen dementie? Organiseer een actie of sluit u aan bij een bestaand evenement en zamel ook geld in voor Alzheimer Nederland. 

Kom in actie

 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door