Manifest dementie

Manifest voor en door mensen met dementie
Manifest voor en door mensen met dementie

Mensen met dementie in de samenleving

Mensen met dementie maken wensen richting maatschappij kenbaar
‘Ondersteun ons waar nodig, zodat wij zo lang mogelijk mee kunnen doen in het dagelijks leven.’ Dat is één van de tien punten uit het manifest voor en door mensen met dementie, dat 18 november 2018 officieel werd overhandigd aan de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen. Het manifest is een uitvloeisel van het eerste Dementie-Event dat door Alzheimer Nederland en DAZ werd georganiseerd. Tijdens dit event spraken zo’n 200 mensen met dementie over hun ervaringen met de maatschappij en de samenleving. 

Onredelijke drempels bij overheid
Van Zutphen zei eerder al toe het manifest mee te nemen in zijn rapport ‘Borg de zorg’, dat vandaag is verschenen. Daarin staat onder meer dat mensen met dementie en hun mantelzorgers bij de overheid tegen onredelijke drempels oplopen en verstoken blijven van de benodigde ondersteuning met een casemanager.

Mantelzorgers behoefte aan ondersteuning
De urgentie voor het vinden van oplossingen blijkt ook uit de resultaten van de Dementiemonitor Mantelzorg, die onlangs verscheen. Het tweejaarlijkse onderzoek van Alzheimer Nederland en Nivel laat onder meer zien dat mantelzorgers veel behoefte hebben aan ondersteuning. Een op de acht mantelzorgers van mensen met dementie voelt zich zwaar belast of overbelast.

Lees hier meer over de achtergrond van het manifest. 


Manifest dementie


 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door