Avondklok geldt niet voor mantelzorgtaken

Wat houdt de avondklok in?

De avondklok betekent dat je vanaf 's avonds 21.00 uur tot en met 's ochtends 04.30 uur binnen moet blijven. Het is verboden om zonder goede reden naar buiten te gaan. Doe je dat toch, dan kun je een boete krijgen van 95 euro. Met de avondklok wil de overheid het aantal bezoeken beperken, zodat mensen elkaar niet kunnen besmetten met corona. De avondklok geldt vanaf zaterdag 23 januari tot in elk geval woensdag 10 februari 2021 04.30 uur. 

Ik moet naar buiten om voor mijn naaste naast te zorgen, wat nu?
Net als bij alle coronaregels zijn er ook voor de avondklok uitzonderingen. Als je een goede reden hebt om naar buiten te gaan, dan mag dat. Zo mag je naar buiten als jijzelf of een naaste dringend medische zorg of hulp nodig heeft. Zorg je voor een naaste met dementie en is diegene afhankelijk van jouw hulp? Dan mag je als het nodig is tijdens de avondklok naar buiten.

Voorbeelden van andere goede redenen zijn: als je van je werkgever voor je werk naar buiten moet of als er een noodsituatie is.

Ga je tijdens de avondklok naar buiten? Dan moet je laten zien waarom je op straat bent. Je moet kunnen bewijzen dat je een goede reden hebt. Wanneer je naar buiten gaat vanwege mantelzorgtaken heb je een ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig. Met dit formulier laat je zien dat het voor jou noodzakelijk is om op pad te gaan. Als je wordt aangehouden door een opsporingsambtenaar, dan moet je het formulier laten zien.

Hoe regel ik een 'Eigen verklaring avondklok'?

De ‘Eigen verklaring avondklok’ is vanaf nu te downloaden vanaf de website van de Rijksoverheid. Je kan het formulier printen en invullen, maar mag het ook invullen op je telefoon en dan laten zien. Zet een vinkje bij: Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig en vul in waarom. Bij de meeste uitzonderingen moet je nog met extra papieren kunnen aantonen dat het waar is. Voor de uitzondering voor mantelzorgers hoeft dat niet. Zorg je voor meerdere mensen? Vul dan voor elk persoon een aparte verklaring in. 

Goed om te weten: je moet dit formulier gebruiken, je mag niet zelf een formulier maken. Je ondertekent het formulier zelf. Je hebt geen handtekening nodig van een arts om te bewijzen dat je zorg gaat geven.

Wil je meer weten over de avondklok? Kijk dan op rijksoverheid.nl/avondklok.


 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door