Bunschoten officieel dementievriendelijk

Dementievriendelijke gemeente
Op donderdag 3 maart jl. kreeg wethouder Peter van Asselt het certificaat “Dementievriendelijke gemeente” uitgereikt door Alzheimer Nederland, waarmee de gemeente Bunschoten nu dus officieel een dementievriendelijke gemeente is.
 

Een dementievriendelijke gemeente
stimuleert en faciliteert inwoners, bedrijven en organisaties om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Zo ontstaat er een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert en mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of een bibliotheek of museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.
 

Ondersteuning
Dit is belangrijk, omdat de ziekte veel mensen treft. In 2020 woonden in Bunschoten 260 mensen met dementie. De verwachting is dat, mede door de vergrijzing, dit aantal zal groeien naar 690 in 2050. Mensen met dementie en hun mantelzorgers verdienen voldoende ondersteuning vanuit de gemeente en samenleving, zodat zij beter toegerust zijn op hun situatie. 
 

Achtergrondinformatie dementie
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende ziekte die veel vragen oproept.

Wilt u meer informatie over dementie of heeft u vermoedens van dementie in uw omgeving? Kijk dan op www.alzheimer-nederland.nl of www.dementie.nl
Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd voor iedereen die met dementie te maken heeft: het Alzheimercafé. Deze bijeenkomsten vinden elke tweede dinsdag van de maand (behalve juni, juli en augustus) plaats van 19.30 tot 21.00 uur in restaurant De Mandemaaker. 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door