Gemeente Leusden ontvangt keurmerk dementievriendelijke gemeente

De gemeente Leusden ontving het keurmerk voor dementievriendelijke gemeente uit handen van Bertien Houwing van Alzheimer Nederland. Wethouder Erik van Beurden nam het keurmerk digitaal in ontvangst. De gemeente ontvangt het keurmerk voor de inzet voor een dementievriendelijke samenleving.

Erik van Beurden: “Dit certificaat is een aanmoediging om dementievriendelijkheid in de gemeente verder te ontwikkelen en uit te dragen naar onze samenleving. Onze medewerkers die veel telefonisch of fysiek in contact komen met inwoners, hebben bijvoorbeeld een training ‘omgaan met dementie’ gevolgd. Ze herkennen beter de signalen van dementie en hebben geleerd hoe hiermee om te gaan. Zeker in deze coronatijd is het moeilijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Vanuit de gemeente en Lariks doen we ons best om hen zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Wat kunt u doen voor iemand met dementie?

Mensen met (beginnende) dementie kunnen zichzelf meestal prima redden. Maar soms kunnen zij wel een beetje hulp van hun omgeving gebruiken. Op www.samendementievriendelijk.nl kan iedereen een gratis training doen en ontdekken wat je kunt betekenen voor iemand met dementie. Van Beurden: “Als gemeente moedigen we andere organisaties en ondernemers aan om ook deel te nemen aan de training. Als we allemaal meer weten over dementie en hoe je hier goed mee om kunt gaan, dan ontstaat er een Leusdense samenleving waarin mensen met beginnend dementie gewoon een boodschap kunnen doen, het theater kunnen bezoeken of naar hun vereniging kunnen gaan. Juist omdat andere mensen hen een handje toesteken als zij het even niet meer weten.”

Ondersteuning

Het aantal mensen met dementie neemt in de gemeente Leusden de komende jaren fors toe vanwege (dubbele) vergrijzing. Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers maakt de gemeente begeleiding op maat mogelijk. Meer informatie is te vinden op www.lariks-leusden.nl.

 
Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door