Wereld Alzheimer Dag 2016

Samen Dementievriendelijk

Wereld Alzheimer Dag 2016
In onze regio zijn rondom de volgende activiteiten georganiseerd:

Benefietconcert (zaterdag 17 september)
Het benefietconcert door pianiste Karima Matser in het prachtige Zorgresidence Het Seminarie in Amersfoort. Gespeeld voor bewoners en belangstellenden. Pauline Mourits, voorzitter van Alzheimer Nederland, afd. Amersfoort e.o., gaf informatie over het werk van Alzheimer Nederland.

Conclusie:
Een ontspannen bijeenkomst van bewoners en gasten waar het genieten van prachtige pianomuziek centraal stond.

Vertoning van de documentaire 'Papa' (maandag 19 september)
In De Lieve Vrouw - Theater Film Café in Amersfoort.

Papa gaat over de 15-jarige Renée die het contact met haar vader Jan Willem (53) langzaamaan verliest aan dementie (FTD). Saskia Danen, belangenbehartiger van Alzheimer Nederland, afdeling Amersfoort e.o. deed de introductie. Na het zien van de documentaire was er gelegenheid om vragen te stellen aan de documentairemakers Jet Verheijen en Josselin Gordijn en Margreet Mantel, de partner van de hoofdpersoon in de documentaire.

Conclusie:
Het is essentieel dat er meer aandacht komt voor de gevolgen van Fronto Temporale Dementie (FTD).

Bijeenkomst Thuiswonen met dementie in Baarn/Soest (woensdag 21 september)
in cultureel centrum Idea in Soest

In deze bijeenkomst stond centraal samen af te stemmen over wat kan bijdragen om langer verantwoord thuis te kunnen blijven wonen. Na deze inleiding van wethouder Jannelies van Berkel volgde het onderstaande programma.

Interview met 2 ervaringsdeskundigen met dementie:
Twee inwoners uit Soest werden door Truus Boon, van Alzheimer Nederland, geïnterviewd over hun ervaringen met dementie.

Informatie over Domotica
Technologische middelen die bijdragen aan langer verantwoord thuis wonen door Focus Cura, Jeroen van de Nagel.

Dementievriendelijke samenleving
Door Saskia de Jonge, coördinator programma Dementievriendelijke samenleving, Alzheimer Nederland.

Wat zou het mooi zijn als we meer openlijk over dementie kunnen praten. 1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dus we krijgen er allemaal mee te maken, zelf, familie, vrienden, buren bij de vereniging. Daarom is het programma Dementievriendelijke Samenleving ontwikkeld. Iedereen kan zich daarvoor aanmelden. Belangrijke wensen zijn: “Praat met mij, niet over mij. Betrek mij, ondersteun mij, neem het niet van mij over.” Meer informatie staat op de website: www.samendementievriendelijk.nl.

Enkele uitkomsten uit de dialoogtafels, wensen voor een dementievriendelijke samenleving (foto):
toegang tot huis; training van publieke sector (o.a. winkels), dementievriendelijk kunnen winkelen (geen haast, rust om boodschappen in te laden); acceptatie, niet verstoppen; vrijwilligers voor leuke dingen (bijv. wandelen); beschikbaar zijn/maken van seniorenwoningen (wenselijke sociale controle); in wooncomplexen aandacht hebben voor eenzaamheid.

Conclusie
Het was een geslaagde middag. Ongeveer 35-40 mensen met dementie en mantelzorgers. Eén van de bezoeksters met dementie had 3 familieleden bij zich. Daarnaast ook een aantal mensen uit het werkveld. We waren tevreden over de opkomst (in totaal ca. 50)! Het programma was goed en sprak aan. Het aansprekende interview met de 2 bezoekers met dementie, het interessante verhaal over de technische mogelijkheden in de thuissituatie en een goed verhaal over dementievriendelijke omgeving van Saskia de Jonge. Na de pauze werden er gemoedelijke "ronde" tafelgesprekken gevoerd en voor een aantal liefhebbers was er prachtige pianospel van Karima Matser. De organisatie kijkt met een tevreden gevoel terug op deze bijeenkomst voor mensen met dementie en iedereen in hun nabije omgeving in het kader van Wereld Alzheimer Dag.

Samenwerkende partijen:
Alzheimer Nederland (AC Baarn/Soest)
Home Instead – Thuisservice
Ketenzorg Dementie – Baarn Soest
Lyvore

 

 

 

 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door