nieuwsbrief voorjaar 2021

We zouden u zo graag hier weer uitnodigen voor de Alzheimer Cafés…. Helaas is het vanwege Corona nog steeds niet mogelijk een fysiek café te organiseren. We hopen in elk geval na de zomer u weer te kunnen ont­vangen! We zijn aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om online bijeenkomsten te organiseren en we zullen u daarvan op de hoogte houden.

Het mailadres van de Alz­heimer Cafés (inlichtingenac@gmail.com) komt te ver­vallen. U kunt ons vanaf nu bereiken op het afdelingsmailadres: amstellandmeerlanden@alzheimer-nederland.nl


 

In 2020 heeft Alzheimer Nederland een tweejaarlijks onderzoek gehouden onder mantelzorgers, de dementiemonitor. Hieruit bleek dat mantelzorgers gemiddeld 44 uur per week aan zorg besteden. 49% Staat er alleen voor. De impact van Corona is ook groot: 72% voelt zich meer belast sinds de corona­crisis en 34% voelt zich in de steek gelaten door de onder­steunende organisaties.

Wij bespreken de resultaten momenteel met gemeentes en welzijnsorganisaties zodat we samen aan de slag kunnen om mantel­zorgers beter en gerichter te ondersteunen.

De resultaten van de dementiemonitor voor onze regio kunt u op onze site vinden: www.alzheimer-nederland.nl/amstelland.

 

Ook dit jaar verkoopt Rotaryclub Amstelveen Nieuwer-Amstel zakjes paaseitjes voor een goed doel, dit keer ONLINE. De opbrengst van de paaseitjesactie is dit jaar weer bestemd voor de projectgroep ‘Jonge Mensen met Dementie’ (JMD) in de regio Amstelland en Meerlanden. Al eerder is een inzameling voor deze groep gehouden. Van de opbrengst is een fotoworkshop gehouden, die helaas afgebroken is vanwege de Corona­pandemie. Er is van de eerdere opbrengst van de paaseitjes een goede investering gedaan met de aankoop van fotocamera’s en deze staan klaar voor gebruik zodra de mogelijkheid daarvoor is.

De opbrengst van de paaseitjes dit jaar komt ten goede aan het opnieuw geven van de workshop en het opbouwen van een reizende tentoonstelling van de resultaten van de fotoworkshop. Deze tentoon­stelling zal in Amstelveen, Aalsmeer en Hoofddorp te zien zijn. Ook worden mogelijkheden ontwikkeld om de camera’s bij meerdere workshops te gaan gebruiken voor en door Jonge Mensen met Dementie. U kunt uw familie, kennissen, bedrijf, personeel of wie dan ook verwennen met overheerlijke paaseitjes van Chocolatier Martinez en daarmee dit goede doel steunen.

Dit jaar zijn de paaseitjes ONLINE per doos voor € 75 te bestellen bij: paaseitjesrana@gmail.com. (1 doos bevat 15 zakjes à 200 gram)


 

Voor 2021 hebben wij een activiteitenplan opgesteld. De belangrijkste thema’s uit het activiteitenplan zijn het organiseren van de Alzheimer Cafés, het behartigen van de belangen van mantelzorgers en mensen met dementie en het geven van voor­lichting. Daarnaast willen we in 2021 ook aandacht geven aan de dementie­vrien­delijke gemeente en aan het organiseren van uitjes, zoals dansmiddagen. Daar zijn we allemaal wel aan toe! Ook gaan we, zodra de gezondheidssituatie het toelaat, weer bijeenkomsten organiseren voor jonge mensen met dementie en hun naasten.

U kunt ons volledige activiteitenplan lezen op onze site
 

Wij zoeken een bestuurslid voor de Alzheimer Cafés. Een kort overzicht van de taken:

 • Fungeren als contactpersoon voor de werkgroepen van de vier Alzheimer Cafés (AC's) van de afdeling Amstelland en Meerlanden.
 • Het jaarlijks opstellen van begroting en doelen van de AC’s, samen met de werkgroepen van de AC’s.
 • Het meedenken met de programmering van de AC’s.
 • Het bewaken van de kwaliteit en uitvoering van de AC’s.
 • Het af en toe bezoeken van de AC’s.

Als u uw steentje wilt bijdragen aan het verbeteren van kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is deze functie misschien iets voor u.

Meer informatie en een volledige functieomschrijving staat op onze site. Maar u kunt uiteraard ook meteen mailen met het bestuur.
 

 • De AlzheimerTelefoon: voor een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie. Telefoonnummer 0800 5088 (gratis), 7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur. Meer informatie vindt u hier.
 • Nieuwsbrief Alzheimer Nederland: de nieuwsbrief van februari vindt u hier.
 • Contact: als u vragen voor ons heeft of telefonisch contact met ons wilt kunt u ons een mail sturen, wij nemen dan contact met u op.
 • Dementheek: in Amstelveen is de Dementheek (in de Bibliotheek in het stads­hart) iedere maandag van 11.00 tot 12.30 open. U kunt daar kennis maken met technologie voor thuis die het leven met dementie makkelijker maakt. Meer informatie vindt u hier.
 • Slimotheek: In Hoofddorp is de Slimotheek (waar u slimme technologie voor veilig wonen kunt lenen) gesloten. U kunt, als u een artikel wilt lenen, een afspraak maken. Meer informatie vindt u hier.
 • De Doorstappers: er samen op uit, speciaal voor mensen met een vorm van dementie. Vertrek vanuit Hoofddorp met het OV en dan ene keer naar een museum, de andere keer een natuurwandeling. Meer informatie vindt u hier.
 • Informatie gemeentes: op onderstaande sites kunt u informatie vinden over dementie en mogelijkheden voor hulp en ondersteuning per gemeente.
  Dementie-amstelveen.nl
  Dementie-haarlemmermeer.nl
  Dementie-aalsmeer.nl

 

nieuwsbrief voorjaar 2021 als pdf 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door