Vrijheid en veiligheid bij dementie: verkeersdeelname

Zorgcentrum 'De Meerwende'
Kamerlingh Onneslaan 131
1171 AE Badhoevedorp
Nederland

Als je dement wordt blijkt dat deelname aan het moderne verkeer een complexe bezigheid is. Jos van der Poel, van Alzheimer Nederland (team Dialoog en Landelijke Hulp), zal met gespreksleider Marianna Kuntzel spreken over regels en mogelijkheden na de diagnose ‘dementie’.

Verkeersdeelname wordt lastig na de diagnose ‘dementie’. Met name autorijden is een complexe taak die bij matige of ernstige dementie niet meer mogelijk is. Bij de diagnose ‘lichte dementie’ is het echter wel mogelijk om te blijven rijden. Je moet dan een speciale rijtest bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) goed hebben afgelegd om een ‘verklaring van geschiktheid’ te ontvangen. Deze verklaring is een jaar geldig.

Als wordt bepaald dat het niet meer mogelijk is om auto te rijden is dat een beperking van vrijheid en onafhankelijkheid. En vaak wil de patiënt, die niet altijd goed inzicht heeft in de eigen situatie, het rijbewijs niet afgeven. Toch moet de diagnose ‘dementie’ altijd worden gemeld bij het CBR. Als dat niet gebeurt kan de chauffeur bij een ongeval strafbaar worden gesteld. En de verzekeraar mag weigeren uit te keren.

Over autorijden, maar ook over andere vormen van verkeersdeelname, zal Jos van der Poel u informeren. Uiteraard is er ruim gelegenheid tot het stellen van vragen.

Deze activiteit maakt deel uit van