Vroegsignalering: dementie of vergeetachtigheid?

zorgcentrum De Luwte
Wimbledonpark 361
1185 XP AMSTELVEEN
Nederland

Vroegsignalering: dementie of vergeetachtigheid?

Gespreksleider Job van Amerongen zal spreken met Jentie Kramer (SOG Zonnehuisgroep) over de zin van vroegsignalering.

In de praktijk blijkt dat veel mensen met dementie en hun naasten lang thuis zelf “aanrommelen” voordat ze aan de bel trekken omdat het echt niet meer gaat. De signalen, de vergeetachtigheid en het “niet-pluis-gevoel” worden niet herkend als symptomen van dementie.

Het is echter belangrijk om dementie in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen en te diagnosticeren. Zowel de mantelzorger als de betrokkene met dementie kan dan vanaf het begin goed worden begeleid. Het onbegrip over veranderd gedrag wordt weggenomen doordat de naasten worden geïnformeerd over de verschijnselen die horen bij dementie. Maar ook de mogelijkheden die er zijn op het gebied van ondersteuning, hulpmiddelen, zorg, activiteiten zijn effectiever als zij eerder in het ziekteproces kunnen worden ingezet.

Jentie Kramer zal uitleggen waar men op moet letten bij bepaalde signalen, hoe men normale vergeetachtigheid van beginnende dementie kan onderscheiden en wat het belang is van een juiste diagnose. Er is uiteraard gelegenheid om vragen te stellen.

Deze activiteit maakt deel uit van