Afdeling Arnhem e.o. en gemeente Arnhem in gesprek over dementie

v.l.n.r.b.o. Paul Alfing, Roeland van der Zee, Willeke van Aken, Gert van Putten en Anne de Boer

Afdeling Arnhem e.o. van Alzheimer Nederland helpt gemeente Arnhem om beter te zorgen voor mensen met dementie en hun naasten. Door corona is hun eenzaamheid, achteruitgang en belasting alleen maar toegenomen en het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren flink toe. Vrijwilligers overhandigden de focusbrief voor gemeenten 2021 aan wethouder Roeland van der Zee. In de brief staan vijf concrete focuspunten voor de gemeente, zoals betere ondersteuning van mantelzorgers, een dementievriendelijk Arnhem en het maken van een woonzorgvisie.

Paul Alfing en Willeke van Aken, bestuursleden van afdeling Arnhem e.o. van Alzheimer Nederland, overhandigden donderdag 4 februari de focusbrief voor gemeenten digitaal aan Roeland van der Zee, wethouder in Arnhem met onder meer zorg in zijn portefeuille.

Aandacht voor dementie is hard nodig

1 op de 5 mensen krijgt dementie, bij vrouwen is dit zelfs 1 op 3. Op dit moment hebben 2000 mensen in Arnhem dementie. De verwachting is dat dit aantal bijna verdubbelt naar 3800 in 2040. Het grootste deel van de mensen met dementie woont thuis en de zorg voor hen komt grotendeels terecht bij de mantelzorger. Uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat 59% van de mantelzorgers in Arnhem zich tamelijk tot overbelast voelt. Alfing: “Dit zijn cijfers waar we niet omheen kunnen. Het faciliteren van bijvoorbeeld respijtzorg, ontmoetingsplekken en lotgenotencontact kan helpen de zorg beter vol te houden.” Van Aken voegt toe: “Zo kunnen we de kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers verbeteren. Wij zijn blij dat gemeente Arnhem hierover met ons het gesprek aangaat en zich inzet voor de inwoners met dementie en hun naasten.”

Wethouder van der Zee: “Dementie is een belangrijk thema in de gemeente Arnhem. We werken met veel verschillende partijen samen. Daar horen ook mantelzorgers en mensen met dementie bij. Om hen te ondersteunen in de thuissituatie is maatwerk nodig. Met de afdeling Arnhem van Alzheimer Nederland en de focusbrief voor gemeente kunnen we hieraan werken en leggen we focus. We blijven met elkaar in gesprek.”

Afdeling Arnhem en omstreken

De Afdeling Arnhem en omstreken organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten en wijst de weg naar hulp in uw omgeving. De afdeling is actief in de gemeenten Arnhem, Rheden, Rozendaal, Overbetuwe, Lingewaard, Zevenaar, Westervoort, en Duiven.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door