Britten beginnen nieuwe onderzoeksinstituut dementie

CAT scans van de hersenen

Van The Guardian, VK, 17-12-2016

Begin volgend jaar, zal Professor Bart De Strooper in een leeg kantoor in University College London gaan zitten en beginnen met een project dat gericht is een revolutie te plannen in ons begrip en behandeling van dementie. Met UCL als middelpunt zullen tientallen vooraanstaande onderzoekers worden benoemd in zijn £ 250m project dat is opgezet om een nationaal netwerk van dementie onderzoekscentra te creëren.

De oprichting van de Britse Dementie Research Institute - die vorige week werd aangekondigd - maakt goed de belofte, gemaakt in 2012 door oud-premier David Cameron, om aan het ziekte op nationaal niveau te werken en komt op een moment dat de statistiek de toenemende invloed op de natie wijst.

Eerder dit jaar werd bekend dat dementie nu de belangrijkste doodsoorzaak in Engeland en Wales is. Tegelijkertijd hebben farmaceutische bedrijven teleurstellende resultaten van proeven met geneesmiddelen, ontworpen de voortgang van de ziekte van Alzheimer (de meest voorkomende vorm van dementie gemeld), te vertragen.

"Mensen hebben echt geweldig hersenen die voor tientallen jaren kunnen omgaan met vreselijke ziekten als de ziekte van Alzheimer en kunnen op allerlei manieren binnensluipende gebreken compenseren.” zei De Strooper, die momenteel gebaseerd is bij de Universiteit van Leuven in België. "Uiteindelijk bezwijken mensen voor de conditie en beginnen geheugenverlies en andere symptomen zich te vertonen  - maar meestal pas na tientallen jaren zijn verstreken en hun hersenen door grote veranderingen zijn gegaan. Dit maakt het een erg moeilijk te behandelen ziekte. Dat is de uitdaging die we nodig moeten aanpakken! “

De huidige kennis van Alzheimer suggereert dat de ziekte wordt geactiveerd als beta-amyloïde, een eiwit in de externe membranen van zenuwcellen, gaat samenklonteren. Langzaam ondergaan de hersenen metabole veranderingen als amyloïde-klonteren zich blijven vastzetten. In het bijzonder een eiwit bekend als tau, die betrokken is bij geheugenopslag, wordt hierbij als boosdoener gezien. Deze lijkt het klitten van de neuronen in de hersenen te bevorderen waardoor deze afsterven. Uiteindelijk manifesteren zich symptomen - zoals ernstige geheugenverlies.

Tot op heden waren de meeste pogingen tot drug interventies gericht op medicijnen die kunnen voorkomen dat beta-amyloïde klonten gaat vormen. Een van de meest recente medicijnen -Solanezumab - werd ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Eli Lilly. Echter, de resultaten van klinische proeven van het geneesmiddel - onthulde vorige maand - geven aan dat het geen significant effect op het denkvermogen van mensen met een milde ziekte van Alzheimer had. Solanezumab was in eerdere studies ook niet effectief bij mensen met meer geavanceerde versies van de ziekte.

Deze dubbele teleurstelling heeft ertoe geleid dat sommige wetenschappers beweren dat amyloïde- klonteren niet de oorzaak zijn van de ziekte, maar dat deze slechts een symptoom is. Door zich hierop te focussen, maken wetenschappers schuldig aan het verspillen van tijd, zo wordt betoogd.

Professor John Hardy, een geneticus gebaseerd op UCL - die een belangrijke rol bij het opzetten van het Dementie Research Institute heeft gespeeld - is het hier niet mee eens. "Al het bewijs dat we hebben van gezinnen die getroffen zijn door een vroeg begin van dementie geeft aan dat de ziekte begint met de afzetting van amyloïde plaques in de hersenen.” Hij zei:" Het probleem is dat deze opbouw begint 15 tot 20 jaar voordat de symptomen van dementie verschijnen. De medicijnen die we hebben ontwikkeld, bieden behandelingen die in feite te weinig en te laat zijn! “

Hardy trok een parallel tussen cholesterol opbouw in bloedvaten, die uiteindelijk leidt tot hartziekte, en de opbouw van amyloïde plaques in de hersenen en het begin van Alzheimer. "Helaas hebben we geen equivalent van een cholesterol test om te bepalen hoeveel amyloïde aan het klonteren is in iemands hersenen, maar dat kan in de nabije toekomst veranderen.”

Recent onderzoek heeft een groep van ongeveer 20 tot 30 genen gelokaliseerd, die betrokken zijn in individuen die aanleg hebben om de ziekte van Alzheimer ’s te ontwikkelen. Deze genen zijn in verschillende varianten. Sommige varianten van een gen geven individuen meer aanleg om dementie te ontwikkelen dan andere varianten van dat gen. Als een individu een pakket van genen erft uit varianten die bijzonder aanleg tot dementie geven, zullen ze zeer waarschijnlijk al vroeg Alzheimer ontwikkelen.

"Binnen vijf jaar beogen wij een chip te ontwikkelen die in staat is - via een bloedonderzoek – te laten zien of het waarschijnlijk is dat een persoon op middelbare leeftijd amyloïde plaques heeft in hun hersenen, dit zou dan worden gevolgd door een scan van de hersenen om te bevestigen of dit waar is of niet.'' zei  Hardy.

Dit zou dementie's equivalent van een cholesterol test. Het probleem is dat er vooralsnog geen equivalent van geneesmiddelen zijn die de amyloïde afzettingen zou stoppen op een wijze parallel aan het gebruik van statines die de opbouw van cholesterol blokkeren, en hierdoor hartziekte voor te zijn. Van hun kant, stellen onderzoekers dat het gebruik van drugs zoals Solanezumab - hoewel ogenschijnlijk ineffectief bij patiënten bij wie amyloïde plaques al zijn ontstaan - veel effectiever ingezet kunnen in het vroege stadium van de aandoening.

Vele andere zaken compliceren ons begrip van dementie, echter. "Een goed voorbeeld hiervan wordt geleverd door het immuunsysteem .“ zei David Reynolds, Chief Scientific Officer van Alzheimer Research UK. "Er is veel bewijs nu dat het immuunsysteem betrokken is bij de ontwikkeling van Alzheimer nadat bèta amyloïde klontjes geconstateerd zijn.” De aard van deze immuunreactie is nog niet volledig begrepen. "We weten niet of het immuunsysteem de neiging heeft om te overreageren - net als bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis, waarin eigen weefsel van het lichaam wordt aangevallen door het eigen immuunsysteem  - of dat het zwak en/of laat reageren van het systeem amyloïde bosjes laat ontwikkelen op een tijdststip waarin ze konden worden gestopt.” Reynolds voegde toe "Natuurlijk zou het onverstandig zijn om in te grijpen met drugs tot we precies weten wat we willen bereiken." En dit is waar de gedistribueerde aard van de Dementia Research Institute netwerk van belang zou kunnen blijken. Gevestigd in verschillende universiteitssteden (Edinburgh, Oxford en Cambridge zijn alle kandidaten voor een dependance), zullen deze perifere centra zich richten op verschillende aspecten van de ziekte: omgevingsfactoren, zorg voor mensen met dementie en immunologie. "De oprichting en de research richting van deze centra zal afhangen van de bestaande expertise bij de universiteit. “ voegde Reynolds toe." Een centrum dat zich richt op de immunologie en dementie zou bijzonder nuttig zijn bij het vinden van nieuwe manieren om de conditie aan te pakken”.

The Dementia Research Institute netwerk wordt ondersteund, over de komende 10 jaar, met £ 150m financiële steun van de Medical Research Council - met verdere bijdragen van £ 50m elk gedaan door Alzheimer Research UK en door de Alzheimer Society. Deze inzet markeert een significante toename van dementie onderzoek in de VK, dat al haar jaarlijkse financiering vanaf £ 50m in 2008 had verhoogd tot £ 90m in 2012 en is nu een wereldleider op het gebied.

"Het is goed nieuws, maar we moeten het in perspectief plaatsen.”  zei James Pickett, van de Alzheimer Society "In 2012 hebben wij meer dan £ 500m besteed aan kankeronderzoek; er zijn vijf keer meer onderzoekers die aan kanker in het Verenigd Koninkrijk werken; het aantal klinische onderzoeken van dementiegeneesmiddelen minder dan 1% van die van kankergeneesmiddelen zijn.”

Tegelijkertijd wordt de behoefte aan enige vorm van behandeling voor dementie, steeds dringender. Steeds meer mensen leven tot hun 80ste en 90ste, waarbij hun kans op het krijgen van dementie significant stijgen. Er zijn tegenwoordig 850,000 mensen met dementie in het Verenigd Koninkrijk, een cijfer dat zal stijgen tot één miljoen in 2025 en twee miljoen in 2051. "We moeten zeer genuanceerd omgaan bij het begrijpen van de risicofactoren die betrokken zijn bij dementie - en in het erkennen waarom factoren zoals onderwijsniveau en de algemene gezondheid enige bescherming blijkbaar bieden tegen het begin ervan.” aldus professor Carol Brayne, van Cambridge. "Dat wordt de sterkte van het instituut. Het biedt ons de mogelijkheid, voor de eerste keer, om verschillende wegen te volgen en zal het omgaan met en het begrip van dementie uitdiepen. “

Groeiende dreiging

• Dementie haalde hart en vaatziekten als belangrijkste doodsoorzaak in Engeland en Wales vorig jaar in. Meer dan 61.000 mensen stierven van de aandoening in 2015, 11,6% van alle geregistreerde sterfgevallen .

• Het Office for National Statistics zei dat de stijging plaats had gevonden omdat de mensen langer leefden terwijl sterfgevallen als gevolg van andere oorzaken, met inbegrip van hart en vaatziekten, was gedaald. Bovendien, de artsen zijn nu beter in het stellen van de diagnose van dementie, en het verschijnt vaker op overlijdensakten.

• Het grootste deel van dementie sterfgevallen vorig jaar waren onder vrouwen: 41.283, vergeleken met 20.403 bij mannen.

• Volgens de Alzheimer's Society, is dementie de enige van de top 10 van alle doodsoorzaken die wij niet kunnen verhinderen of vertragen.

• De voornaamste oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer, die goed is voor 62% van alle gevallen in de UK: 520,000 van de 850,000 mensen met dementie in Engeland vandaag. Andere vormen van de ziekte zijn vasculaire dementie en Lewy Body dementie.

• Dementie kost de Britse economie ongeveer £ 26bn per jaar, volgens de Alzheimer’s Society.

• Als een geneesmiddel wordt gevonden die de langzame cognitieve achteruitgang bij dementie zou vertragen, zou dit de behoefte aan betaalde zorg uitstellen en de financiële lasten voor gezinnen, de NHS en sociale zorg verminderen.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door