De NS Hoofdreiscoupé komt aan in Arnhem

Hoofdconductrice Monique Joosten "controleert" het treinkaartje. Foto: Talia van Essen

Reizen met de trein, net als vroeger

Dinsdag 10 mei was de opening van de NS Hoofdreiscoupé in woonzorgcentrum Heijendaal in Arnhem. Het was een feestelijke opening waarbij veel bewoners een kijkje kwamen nemen. Met de Hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS mensen met dementie de mogelijkheid geven om fijne herinneringen op te halen en contact te maken. Kijkend uit het raam van de coupé, glijdt het landschap voorbij. Hierdoor lijkt het alsof de trein echt over het spoor rijdt. Destiny Willemsen, stagiare bij NS, heette iedereen welkom en gaf het woord aan Anne-Margriet van Coeverden en Willeke van Aken, beiden bestuurslid van Alzheimer Nederland afdeling Arnhem en omstreken.

Herkennen en herinneren

“Wanneer iemand te maken krijgt met Alzheimer dan zullen de cognitieve vaardigheden meer en meer worden aangetast. Omdat mensen steeds meer vergeten in het dagelijks leven is het fijn om wel dingen te herkennen. Met de NS Hoofdreiscoupé worden verschillende zintuigen geprikkeld: je kunt echt zitten in een coupe, je ziet de omgeving aan je voorbij schieten en je hoort de bekende geluiden die bij de treinreis horen. Het is fijn om weer even iets ter herkennen wat je nog wel herinnert.” Aldus Anne-Margriet.

Het ophalen van herinneringen geeft ook een opening om een gesprek te voeren, misschien komt er wel een mooi verhaal naar boven die gelinkt is aan een treinreis van vroeger. NS heeft met de Hoofdreiscoupé een prachtige setting gecreëerd waarbij mensen weer even zichzelf kunnen zijn. En dat blijkt: verschillende bewoners vertellen over treinreizen die ze hebben gemaakt. En met trots als dat in de eerste klas was.

Training GOED omgaan met dementie

Daarnaast is NS in 2019 samen met Alzheimer NL gestart met de training GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer. Het is prettig om te weten dat NS-medewerkers zich raad weten als ze iemand tegen komen met dementie, die wat ondersteuning kan gebruiken in het openbaar vervoer. Maar Afdeling Arnhem en omstreken wil meer, vertelt Willeke: van Arnhem een dementievriendelijke stad maken. En daarvoor is het van belang dat eigenlijk iedereen de GOED omgaan met dementie training volgt.

De hartenkreet van mensen met dementie is dan ook: “Ik wil gewoon mee blijven doen!” Mensen willen er zo graag bij blijven horen en mee doen. Wel gewoon nog naar de supermarkt gaan. Wel meedoen met het wekelijkse potje tennis. Maar daarvoor is het belangrijk dat wij ons samenleving de mensen kunnen helpen als ze het even niet meer weten of anders reageren dan anders.

Het fluitsignaal klinkt

Nadat Diana Jansen, Programma directeur Woonzorgcentrum Heijendaal, de Hoofdreis coupé geopend heeft nemen de eerste twee bewoners plaats. Hoofdconductrice Monique Joosten blaast op haar fluitje het bekende signaal en de trein “vertrekt”. De bewoners genieten zichtbaar en vertellen mooie verhalen. De NS Hoofdreiscoupé staat de hele maand in Arnhem, daarna gaat deze naar haar laatste stop in Utrecht.

Meer weten over training GOED omgaan met dementie? Ga naar www.netwerkdementiearnhemeo.nl

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door