Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

DAGBESTEDING MET HART EN ZIEL

Maandag 5 juni 2023, het was weer tijd voor het Alzheimercafé Breda. De belangstellenden druppelden binnen vanaf 19.00 uur en toen Alexandra Levens om half acht de bijeenkomst opende, was de zaal goed gevuld. En gelukkig waren er ook weer een aantal nieuwe mensen aanwezig.
Het thema van de avond was “dagbesteding”, maar we werden in het tweede gedeelte van de avond verrast met geweldig interessante zaken waar verpleeghuis Vuchterhage mee bezig is.
Dagbesteding, wat dat is, werd ons via een aantal vragen duidelijk uitgelegd door Dorinda Rommens en Johanna van Kerkhof van Zorgvilla Groot Brabant uit Bavel. Voor iedereen jong en oud die bekend zijn met dementie, een fysieke aandoening of eenzaamheid is een vaste dagstructuur heel belangrijk. Dan moeten we denken aan een waaier aan creatieve binnen en buitenactiviteiten. De methodiek van Böhm zorgt dat het op die manier het best te realiseren is. Een koffiemoment aan het begin van de dag, praten over de dagelijkse bezigheden, lichaamsbeweging op of achter de stoel begeleid door vrolijke muziek. Daarna volgt meestal een rustmoment. De hersenen worden ook geactiveerd via spelletjes quizvragen en hersenkrakers. Er wordt gezamenlijk geluncht. Belangrijk, niet alleen vanwege de gezelligheid, maar het zet anderen ook aan tot eten. In de middag wordt er meer aandacht besteed aan ontspanning. “Dagbesteding, een dag goed besteed”.
Hierna vertelde Milou Sterkenburg, werkzaam bij Surplus in Verpleeghuis Vuchterhage in de Antwerpenstraat, over de dagactiviteiten daar. Men is bezig met het doorbreken van het isolement voor de bewoners. Het is nu een wijk- en verpleeghuis. Er wordt gewerkt met wijkverbinders, vrijwilligers en professionals. Er is een ontmoetingsplein, men kookt gezamenlijk en dat alles in het belang van de bewoners. Heeft u belangstelling neem eens contact op met Milou Sterkenburg bij Vuchterhage.
De interessante avond werd zoals altijd afgesloten met een dankwoord en een gedicht dit keer voorgelezen door Marna de Jongh.
Piet van Tilborg