Verslag Alzheimer café

DE ENE DEMENTIE IS DE ANDERE NIET

Maandag 7 november half acht, begin van het Alzheimercafé. Geweldige opkomst en een fantastische spreker, Jordy Muller, neuropsycholoog bij Avoord in Etten-Leur. Het thema van de avond “De ene dementie is de andere niet”.
Helder en voor iedereen begrijpelijk gaf hij een overzicht van de verschillende soorten van dementie. Als eerste stelde hij dat dementie geen ziekte is maar een syndroom, hersenschade veroorzaakt door verschillende achterliggende aandoeningen en ziektes. Wanneer spreken wij van dementie? Bij stoornissen op meer dan een cognitief domein (geheugen, aandacht, orientatie,executief functioneren, taal, visuele perceptie e.d.). Vaak in combinatie met gedragsveranderingen en veranderingen in de sociale interactie of neuropsychiatrische klachten.
De meestvoorkomende vormen van dementie werden door hem benoemd en toegelicht. De ziekte van Alzheimer (50 tot 80%), de Vasculaire dementie (20 tot 30%), de Lewy-body dementie (10 tot 20%) en de Fronto-temporale dementie (minder dan 10%).
Uitgebreid werden de kenmerken van alle vormen van dementie aan de orde gesteld.
Na de pauze kwamen de vragen los. Hier bleek hoe alle aanwezigen met ademloze aandacht het betoog van Jordy Muller hadden gevolgd.
Een voltreffer deze avond, op alle gebied. Vergeet dus niet op 12 december a.s. weer te komen, het is iedere maand weer interessant. En voor nieuwe mensen, schroom niet, u wordt hartelijk ontvangen door een groot aantal gelijkgestemden.
Piet van Tilborg

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door