Ga direct naar de contentGa direct naar de content
ac breda

Onderwerp: Diepere gevoelens bij mensen met dementie en de mantelzorger.

Communicatie en intimiteit stonden centraal bij de bijeenkomst van het Alzheimercafé in de Breedonk op maandag 2 oktober jl.
Knuffelen, strelen diepere gevoelens en bijpassende emoties. Deskundige Monica Eberhart sprak hierover met passie en gevoel. Zij werd geïnterviewd door Nathalie Staps en het werd een avond met stof tot nadenken en ook wel veel emoties. Want bij al het verdriet wat je hebt als partner of als kind met een demente ouder komen er ook nog die diepere gevoelens bij die zo bij het leven horen. “Het hoofd wordt de baas van je gedrag”.
Intimiteit is veel meer dan seksualiteit. De huidhonger is er altijd en is natuurlijk, knuffelen, aanhalen strelen, masseren. Houdt rekening met je partner en doe geen dingen die hij of zij niet meer wil. Draai muziek, zing, maak een dansje, haal herinneringen op kortom besteed aandacht aan je geliefde of ouder.
Ook  als de dementie in een verder fase komt en opname in een verpleeghuis volgt, blijf komen, blijf aandacht besteden, blijf aanhalen knuffelen en strelen ook als ze je niet meer herkennen. Want de aandacht en de aanraking blijft belangrijk.
Zoals al eerder gezegd een avond met de nodige emoties maar ook een avond die weer een andere blik liet zien hoe het leven er uit ziet in de moeilijkste fases van het leven.
De avond werd geopend en afgesloten door Alexandra Levens die ter afsluiting een zeer toepasselijk gedicht voordroeg. Een gedicht van de hand van Monica Eberhart die ons zo mooi de tedere kant van het leven met een demente liet zien.
Getrouwd
Ze zijn getrouwd,
Samen anderhalve eeuw oud
Ze delen lief en leed,
Zonder dat hij het weet.

Wie bent u?, vraagt hij haar
En wat doet u daar?
U heeft een bekend gezicht,
Bent u mijn nicht?

Ze liggen samen in bed,
Vroeger hadden ze daar veel pret.
Opeens zegt de man tegen de vrouw,
Schat ik hou van jou!


Ik zou met je willen vrijen,
Je kussen op je dijen.
Oh, dat lijkt mij fijn,
Om weer eens de jouwe te zijn.

Nee, dat kan niet,
En dat doet mij verdriet.
Broer en zus,
Dat kan niet dus.

Het geeft niet schat,
Een knuffel doe dat.
Dat kan wel dus,

Met je zus….

Piet van Tilborg