Cheque van de Rabobank ontvangen

Vrijdag 1 oktober heeft Paul van der Zanden (bestuurslid Alzheimer DWO) een cheque van € 5.000,00 in ontvangst mogen nemen.

Wij hadden een donatie aangevraagd voor de expositie "Gezichten van dementie" die de maand oktober te bezichtigen is in de kerk Open Hof, Dorpsstraat te Bleiswijk.

Uiteraard zijn wij de RABO-bank zeer erkentelijk voor deze mooie bijdrage.

Sponsors zijn:

 

 

Persbericht van het Het Rabobank Coöperatiefonds

Expositie en thema-avonden over dementie in Bleiswijkse kerk

 

Afdeling Delft, Westland, Oostland van de stichting Alzheimer Nederland heeft een donatie van €5.000 ontvangen uit het Rabobank Coöperatiefonds. Met dat bedrag wordt de expositie ‘Gezichten van Dementie’ georganiseerd in de Gereformeerde kerk ‘Open Hof’ in Bleiswijk. Tijdens de expositie zijn er drie thema-avonden en een alzheimercafé. Bestuurslid Paul van der Zanden: “Dementie raakt niet alleen de persoon zelf, maar ook zijn of haar omgeving.”

 

Iedere vereniging of stichting in de omgeving van Delft en Midden-Delfland, Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw en Lansingerland kan een aanvraag voor een donatie indienen. Met het Coöperatiefonds investeert Rabobank een deel van haar winst in lokale projecten en initiatieven. De themagroep Coöperatiefonds, bestaande uit ledenraadsleden en een aantal medewerkers van de bank, behandelt de aanvragen en toetst deze aan de criteria van het fonds en thema’s (Banking4Food, Duurzaam Ondernemen, Duurzaam Wonen, Energietransitie en Financieel Gezond Leven) waar de coöperatieve Rabobank voor staat. Afgelopen periode werden de aanvragen van vijf initiatieven in de regio goedgekeurd.

 

Grote portretten

Het aantal inwoners met dementie groeit, vertelt Paul van der Zanden van de regionale afdeling van Alzheimer Nederland. Dat geldt ook voor Lansingerland, dat momenteel 780 bewoners met dementie telt. “En dat zijn alleen nog maar de bewoners die bij ons bekend zijn. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. In 2030 zal het gaan om circa 1.300 inwoners met dementie. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Ongeveer 8% van de bevolking boven de 65 jaar heeft de ziekte.”

Dat zijn dus grote getallen. Tegelijk is het een onbekende ziekte, zo ontdekte ook kunstenaar Herman van Hoogdalem. Van der Zanden: “Toen Van Hoogdalem in het verzorgingshuis van zijn moeder kwam, zag hij dat dementie veel gezichten heeft: verdriet, wanhoop, pijn, boosheid. Hij besloot die gezichten en vooral de emoties vast te leggen in enorme portretten van 2,5 meter hoog en 1 meter breed.”

 

Documentaire van Gijs Wanders

Van Hoogdalems aquarellen vormen de reizende expositie ‘Gezichten van dementie’. Onlangs was die tentoonstelling te zien in onder meer Delft en Naaldwijk. Van 2 tot en met 30 oktober is deze te zien in de Gereformeerde kerk ‘Open Hof’ in Bleiswijk. Van der Zanden: “De start valt samen met de Week van de Eenzaamheid, die eind september begint.”

Bezoekers aan de expositie kunnen daar ook een documentaire zien die Gijs Wanders maakte. De programmamaker en voormalig nieuwslezer interviewde daarvoor partners en kinderen van mensen met dementie. Van der Zanden: “Dementie heeft ook grote gevolgen voor de omgeving van iemand met dementie, zo blijkt ook uit de documentaire.”

 

Drie themabijeenkomsten over dementie

Daarnaast organiseert Alzheimer DWO (Delft-Westland-Oostland) drie themabijeenkomsten in de Open Hof in Bleiswijk. Op 7 oktober gaat die bijeenkomst over het begin van dementie, op 21 oktober over thuis wonen en de opname in een zorginstelling, en op 26 oktober over dementie tijdens de laatste fase van iemands leven. Op 13 oktober is er in de Open Hof een Alzheimercafé, daar wordt dan gesproken over gedragsverandering bij dementie.

Mariëlle Blauwhoff, directeur coöperatieve Rabobank: “Met een ouder wordende bevolking krijgen ook steeds meer mensen te maken met dementie: bij zichzelf, of bij naasten. Het is goed als zowel patiënten als familie weten hoe daarmee om te gaan. De expositie en thema-avonden zijn daarom fantastische initiatieven die we als Rabobank graag steunen.”

 

Het Rabobank Coöperatiefonds
Meer informatie over het Rabobank Coöperatiefonds of een aanvraag indienen? Kijk dan op www.rabobankcooperatiefonds.nl.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door