Expositie 'Gezichten van Dementie'

Expositie 'Gezichten van Dementie'
                                                                              

Van zaterdag 11 t/m donderdag 30  januari 2020 wordt op initiatief van de Alzheimer afdeling DWO de expositie “Gezichten van Dementie” getoond in de Oude Kerk in Naaldwijk, Gemeente Westland. Het bestuur heeft vaker ervaren dat kunst en cultuur belangrijke middelen zijn om inzichtelijk te maken wat de impact van de ziekte dementie kan zijn. Zo was de expositie te zien in het Prinsenkwartier in Delft. In totaal toonden circa 1.500 bezoekers hun belangstelling voor de portretten in woord en beeld, een groot succes!

 

De expositie “Gezichten van Dementie” is een expositie, waarmee kunstschilder Herman van Hoogdalem en voormalig nieuwslezer Gijs Wanders diverse aspecten van dementie bespreekbaar willen maken. Herman schilderde portretten van mensen met dementie in aquarel. Gijs interviewde de partners en kinderen van de geportretteerde mensen en maakte daar korte filmpjes van. Het onderwerp euthanasie en dementie werd daarbij niet geschuwd. Zo waren in de expositieruimte ook zeven portretten te zien van mensen, die na de vaststelling van dementie, een verzoek tot euthanasie hebben opgesteld, omdat zij niet het gehele ziekteproces door wilden maken. Het betreft hier een recent project van Herman van Hoogdalem (http://www.hermanvanhoogdalem.nl) en Constance de Vries, arts, genaamd: “Mag ik gaan? - Leven en sterven met dementie.” Naast de expositie zullen er thema-avonden worden georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten staan de behoeften van thuiswonende mensen met dementie en hun naasten centraal.

 

De thema- avonden zijn gepland op:

16 januari, ‘Dementievriendelijk Westland’
23 januari, ‘Levenseinde en Dementie
30 januari, ‘Jonge mensen met dementie’

Meer informatie over de thema-avonden volgt later, de avonden beginnen om 19.30 uur..

Het bestuur van Alzheimer DWO ziet de expositie en de thema- avonden in de Oude Kerk als een uitgelezen kans om dementie meer onder de aandacht van de inwoners van Westland te brengen ter  beïnvloeding van de maatschappelijke beeldvorming.

 

Wat is de impact van Dementie binnen onze samenleving, wat cijfers op een rijtje:

Het aantal bewoners met dementie in het Westland zal tussen 2000 en 2025 toenemen

van 1800 naar 2300, en tussen 2025 en 2030 oplopen naar 2700. Dat betekent een toename van het aantal dementerende bewoners in het Westland van 50% in tien jaar, anders geformuleerd 2,7 % van de Westlandse bevolking (bron: Alzheimer Nederland, november 2018).

 

8% van de bevolking in Nederland boven de 65 jaar heeft de ziekte van Alzheimer, 25% boven de 80 jaar en 40% boven de 90 jaar
Mensen met dementie leven hier gemiddeld 8 jaar mee
Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak, meer dus dan hartfalen en longkanker
In Nederland komen er ieder uur 5 mensen met dementie bij

 

De expositie en de thema-avonden zijn gratis, de expositie is geopend van maandag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 17.30 uur (zaterdag 11 januari vanaf 14.00 uur).

Zowel de expositie als de thema-avonden vinden plaats in de ‘Oude Kerk’, Wilhelminaplein 5 in Naaldwijk.

 

Het maandelijkse ‘Alzheimer Cafe’ dat gepland staat voor 20 januari, zal eenmalig plaatsvinden in de ‘Oude Kerk’, en niet, zoals gebruikelijk in het ‘Hof van Heden’ aan de Dijkweg.

 

 

Voor nadere informatie of vragen kunt u zich wenden tot Otto van den Brink, bestuurslid Alzheimer DWO, o.vandenbrink@alzheimervrijwilligers.nl

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door