Muziek en beweging bij dementie

Open Vensters
Pr. Marijkeweg 34
4233HM Ameide
Nederland

De spreker van deze  avond is Constance Vrijhof. Zij komt vertellen over welke rol van muziek en beweging bij dementie volgens de Ronnie Gardiner Methode.

Bij dementie is er sprake van achteruitgang van meestal meerdere hersengebieden. Hierdoor gaat vaak het praktisch handelen, taalbegrip,  inzicht in de eigen situatie en het geheugen achteruit. Voor de ziekte is nog geen oplossing gevonden, hersendelen die aangetast zijn worden niet meer beter. 

Wat wél kan is zo lang mogelijk alle hersendelen blijven gebruiken, prikkelen en uitdagen, zodat de conditie van de gezonde hersendelen optimaal wordt. Aangetoond is dat het bijzonder zinvol is om de hersenen 'aan het werk' te houden. Ook bij Dementie zijn er nog delen van de hersenen waar nieuwe hersencellen of netwerken kunnen ontstaan om functies (gedeeltelijk) te behouden of zelfs te verbeteren. Het is hiervoor belangrijk dat de hersenen zowel motorisch als cognitief worden uitgedaagd. Dit gebeurt bij de RGM volop op het ritme van vrolijke muziek.

Deze activiteit maakt deel uit van