Ad Kop over de Onvergetelijke Kookclub in Dordrecht

Deze maand schrijft Ad Kop een stukje over de onvergetelijke kookclub. Ad is vrijwilliger bij de Kookclub.

"Eigenlijk is het heel bijzonder dat ik vrijwilliger ben geworden bij de Onvergetelijke Kookclub. Ik deel de samenleving liever niet op in onderdelen zoals doelgroep, klant, deelnemer, zij of wij. Graag wil ik onder gelijke omstandigheden ieder als gelijke tegemoet treden.  Toen mijn broertje kort geleden aan de gevolgen van dementie is overleden, zag ik echter - meer dan me lief is - dat de omstandigheden van iemand met dementie en zijn/haar directe omgeving een wrange ongelijkheid in zich heeft. 

Bij de Kookclub, tijdens het gezamenlijk voorbereiden, koken en nuttigen van een maaltijd zijn er kleine momenten waarin die ongelijkheid even wordt 'vergeten'. Dan maakt het niet uit wie de groente snijdt, de afwas doet, een grapje uithaalt of het overzicht bewaart. De opzet is zo dat ieder met zijn of haar kwaliteiten een aandeel levert onder leiding van een professionele kok. 

De spoelkeuken is inmiddels mijn domein geworden. Dit komt omdat ik zelf wat later kom en dan meteen aan de bak mag, terwijl in de keuken de taken al netjes zijn verdeeld. Ieder zijn ding.
Ik kan iedereen dit vrijwilligerswerk van harte aanbevelen en nodig ook iedereen uit om dit onder de aandacht te brengen van mensen met dementie en hun mantelzorgers."

De volgende keer schrijft Berendina van Straalen over haar rol als vrijwilliger en over haar ervaringen met de Kookclub Dordrecht. Houdt u de website in de gaten!
 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door