DEMENTIE EN HET CORONAVIRUS

Coronavirus
Dementie & Coronavirus

Het Coronavirus gaat aan niemand voorbij, we ervaren allemaal de gevolgen. Maar het lijkt er steeds meer op dat mensen met dementie en hun omgeving extra zwaar worden getroffen door de maatregelen die de overheid heeft moeten nemen.

Van alle kanten ontvangen we tips hoe in deze situatie met mensen om te gaan, vooral Alzheimer Nederland doet haar uiterste best op dit gebied. Daarmee zal ik u dan ook niet belasten.

Terecht is er in alle media aandacht voor onze gezondheid als gevolg van het virus, onze gezondheid komt op de eerste plaats. Ook terecht is naar mijn gevoel de aandacht voor de financiële problemen van mensen in deze situatie, je zal maar geen inkomen meer hebben!

Maar, zo vraag ik mij af, is er wel voldoende aandacht voor de psychische gevolgen van het Coronavirus? Mensen, die niet meer weten waar ze aan toe zijn, mensen, die al eenzaam waren en nu nog eenzamer door het wegvallen van bezoek, mensen die zich opgesloten voelen in hun woning en geen kant op kunnen, mensen met financiële problemen, mensen die hun partner met dementie niet uitgelegd kunnen krijgen wat er aan de hand is, mensen die niets meer om handen hebben, mensen die zich vervelen, mensen die thuis moeten werken en dat lastig vinden met kinderen om hen heen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Onderzoek wijst steeds weer uit, dat mensen, die mantelzorger zijn voor iemand met dementie, vaak eenzamer zijn dan mensen, die mantelzorger zijn voor iemand met een andere ziekte. Hoe gaan we hiermee om?

Wat kunnen we voor hen betekenen? Nogmaals, Alzheimer Nederland heeft tips genoeg, maar wat doen we aan en met de psyche van mensen, die door een en ander in de problemen zijn gekomen? Ook ik heb daar natuurlijk geen oplossing voor en ik verwacht ook niet alles van de overheid. Maar laten we voor onszelf eens nagaan wat we voor een ander kunnen betekenen. Geen groots opgezette plannen maken, maar kijken in onze omgeving wie dat ruggesteuntje kan gebruiken op welke manier dan ook.

Ik hoop, dat u een bron hebt waaruit u kracht put om door deze periode heen te komen, het maakt niet uit  welke bron dat is. Als u de kracht maar vindt.  Maar wanneer u gelovig bent adviseer ik u Ga met God en Hij zal met u zijn (Lied 416 uit het Liedboek van de kerken).

 

mr Arie Slob

voorzitter afdeling Drechtsteden en Alblasserwaard Alzheimer Nederland

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door