Hanny van Dieren over de Onvergetelijke Kookclub

Een half jaar geleden las ik in onze plaatselijk krant 'het Kontakt', een artikel over de onvergetelijke kookclub.

Op televisie heb ik alle uitzendingen van Restaurant Misverstand gekeken en omdat het concept van de Onvergetelijke Kookclub hier een klein beetje op lijkt, heb ik me opgegeven als vrijwilliger. Ik werk vanaf 1983 in de zorg en vind koken ook erg leuk. Ik heb heel wat personen met dementie verzorgd.

Het verzorgen van personen met dementie en het samen bereiden van een mooie, verantwoorde maaltijd zijn toch heel andere aspecten. Ik ervaar de kookclub als een mooi en zinvol initiatief.

Je krijgt nog meer inzicht hoe het samenleven met een partner/familielid op sommige vlakken best ingewikkeld kan zijn en dat het heel veel geduld vergt. Als mantelzorger kun je niet meer zomaar  doen wat vroeger heel normaal was.

Het is heel bijzonder om te zien dat er met zoveel enthousiasme samen iets lekker in elkaar gezet wordt. Ook is het heel fijn dat dit onder leiding van onze kok Peter gebeurd!

Ik wil graag een oproep doen aan mantelzorgers om met dit mooie project mee te doen. Er vinden bijzondere gesprekken plaats tijdens het snijden/voorbereiden en bereiden van heerlijke gerechten en tijdens het diner. Regelmatig neemt bijvoorbeeld een mantelzorger spontaan wijn mee, dan hebben we daar ook weer gesprekken over.

Het is zo fijn om met elkaar zoveel te delen, je hoeft geen chef-kok te zijn, iedereen is welkom. We hopen op veel aanmeldingen, zodat we met elkaar nog hele mooie gesprekken kunnen voeren en elkaar kunnen ondersteunen in de zorg die dementie met zich meebrengt.

Daarnaast is het ook voor degene die de ziekte van Alzheimer heeft een goede activiteit. Het maakt niet uit wat je doet, al kijk je alleen toe of roer je in de soep, het gaat om de beleving. Het kan allemaal! En het leuke ervan is dat je recepten eet, waarvan je soms niet eens wist van het bestaan!

De volgende keer schrijft mantelzorger Wim over zijn ervaringen met de Kookclub Dordrecht. Houdt u de website in de gaten!

Hanny van Dieren

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door