Het Geheugenkabinet

Geheugenkabinet

Het Geheugenkabinet  

Het Geheugenkabinet is een centrale plek in de bibliotheek bij jou in de buurt, waar allerlei materialen over dementie te vinden zijn. Denk aan boeken, puzzels, spellen en dvd’s, die herinneringen oproepen aan vroeger. Er is ook informatie beschikbaar over de ziekte en het verlenen van mantelzorg. Materialen kunnen ook geleend worden. Zowel de boeken, dvd’s als de spelmaterialen.  

Het Geheugenkabinet is een fysieke, laagdrempelige plek in de bibliotheek voor iedereen die meer wil weten over het geheugen. Voor mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie én de mensen in hun directe omgeving. Mantelzorgers, andere verzorgenden of geïnteresseerden kunnen hier terecht voor meer informatie of materialen om mee aan de slag te gaan. Het Geheugenkabinet verbindt laagdrempelige thema’s als het begrijpen en fit houden van het geheugen met serieuzere onderwerpen als dementie en mantelzorg.  

Levensboek 

In het Geheugenkabinet van bibliotheek in Hardinxveld-Giessendam, gaan we aan de slag met het levensboek. Tijdens een korte workshop krijg je inzicht en praktische handvatten om met mensen met dementie in gesprek te gaan over hun leven en het samenstellen van een levensboek/ verhalenbundel. Een mooi begin om daarna zélf aan de slag te gaan! Wat is een levensboek? Het is een mooie manier om zo het leven in vogelvlucht te laten zien, met de highlights uit het leven. Prachtig voor degene met dementie om herinneringen op te halen en voor naasten en eventueel zorgverleners om aan de hand van dit boek in gesprek te raken. 

In bibliotheek in Hardinxveld-Giessendam werd onlangs de workshop Levensboek dementie verzorgd. Een kleine groep ging aan de slag onder leiding van Wout Huizing van stichting Reliëf. Wout schreef onder andere: 'mijn leven in kaart' en ''in gesprek met mensen met dementie'.  

Activiteiten
Rondom het Geheugenkabinet vinden er regelmatig spreekuren, themabijeenkomsten, film- en fotomiddagen plaats in de verschillende vestigingen. Voor meer informatie, zie onderstaande links. 

https://www.debibliotheekaanzet.nl/vestigingen  

https://www.debibliotheekaanzet.nl/het-geheugenkabinet  

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door