Optreden Hugo Borst in Spektakel in Zwijndrecht

Hugo Borst

Een goedgevulde zaal luisterde op vrijdagavond 4 maart 2022 in theater Spektakel in Zwijndrecht hoe Hugo Borst voorlas uit eigen werk. De avond, die eigenlijk al twee jaar eerder stond gepland, was bedoeld voor mantelzorgers van hun dierbaren met de ziekte dementie. Op uitnodiging van Diensten Wonen met Zorg (DWZ) kon de, avond nu eindelijk doorgang vinden. Wilma Slinger, belangenbehartiger vanuit het regiobestuur Drechtsteden en Alblasserwaard van Alzheimer Nederland en tevens lid van de werkgroep Dementievriendelijke Gemeenschap in de gemeente Zwijndrecht, begeleidde de avond. Na de lezing was er, op initiatief van het regiobestuur, ook een gesprek met lokale politici.

Een lach en een traan 
Mensen die te maken hebben met Alzheimer kennen de boeken van Hugo meestal wel. Ma (2015) en Ach moedertje (2017) geven een realistisch, maar vooral ook liefdevol, beeld van de achteruitgang van zijn moeder. Dit is confronterend, maar gelukkig was er deze avond ook ruimte voor humor. Natuurlijk is het een proces dat alleen maar zorgt voor verslechtering, maar toch blijft er ook ruimte om lachen en te genieten van kleine dingen.

Vragen
Het publiek kon de bijdrage van Hugo wel waarderen en stelde na de pauze veel vragen. Een van de bezoekers vroeg zich af of hij tijdens het aftakelingsproces ‘al verdrietig was’.  Zijn antwoord gaf aan dat het verdriet in veel kleine stapjes was gegaan. Tot het punt dat ze overleed ‘ik heb toen geen traan meer gelaten’. 
 

Aan het einde van de avond vertelde een mevrouw die haar man verloren had aan de ziekte, dat het niet alleen maar ellende behoeft te zijn. Haar man was in de vijf jaren dat hij ziek was altijd vrolijk en liefdevol gebleven.

Politiek
Deze opmerking vormde een mooie afsluiting van de avond die nog een besloten vervolg kreeg in een gesprek onder leiding van Wilma, tussen de politici van Zwijndrecht. Fractieleiders en raadsleden die deze avond hadden bijgewoond, spraken met elkaar over de mogelijkheden in Zwijndrecht qua zorg en voorzieningen rondom het thema. Kortom: We kijken terug op een zeer geslaagde avond!   

Door: Wilma Slinger 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door