Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Steunpilaar Jasper Wanders neemt u mee op zijn blotevoetentocht van het Westland (Kwintsheul) in Zuid-Holland naar Borger, Drenthe. Om geld in te zamelen voor Alzheimer liep hij, zonder te stoppen, 240 kilometer naar zijn moeder die lijdt aan dementie. Jasper vertelt over deze prestatie, zijn persoonlijke motivatie en veranderende band met zijn moeder.

Steunpilaar en verhalenverteller Nico van Lent heeft de ziekte ook van dichtbij meegemaakt. Zijn vader had vasculaire dementie, zijn moeder had de ziekte van Alzheimer. In een aangrijpend en herkenbaar verhaal vertelt hij waar je als ‘kind van’ tegenaan loopt, hoe je het ontdekt, wat het met je doet en hoe goedbedoelde interventies vaak niet werken.

Het Sociaal Wijkteam Ambacht en Bibliotheek AanZet zetten zich in om van Hendrik-Ido-Ambacht een dementievriendelijke gemeente te maken. Maar wat is dementie eigenlijk en wat zijn de maatschappelijke effecten? Anne Marie Uijl (ouderenadviseur Sociaal Wijkteam) en Renate Giebers (rayonmanager Bibliotheek AanZet) vertellen wat zij voor u of uw naaste kunnen betekenen.

Deze avond is geschikt voor iedereen die van mooie verhalen houdt, voor ervaringsdeskundigen en lotgenoten. Door aandacht en voorlichting vergroten we de kennis over dementie en het begrip voor mensen met dementie. En dat is hard nodig; het aantal mensen met dementie verdubbelt de komende 20 jaar naar een half miljoen.

Foto WAD 2023 HIA