Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Wereld Alzheimerdag in Zwijndrecht
In Zwijndrecht, in theater 'Spektakel', werden er ongeveer 120 mensen ondergedompeld in de wereld van dementie. Dit gebeurde op een manier die op veel mensen indruk maakte. 

Nadat wethouder Ronald van der Meij iedereen welkom had geheten, volgde het ervaringsverhaal. Het ervaringsverhaal zorgde voor bewondering en ontroering en liet zien dat, hoewel het lijkt alsof er niets aan de hand is, het beginstadium van dementie al voor veel ongemak en emoties kan zorgen. 

Het hoofddeel van de avond werd ingevuld door een theaterprogramma van acteur en voormalig zorgmedewerker Jan van der Hammen en zijn pianist. Een avond met serieuze elementen die de aanwezigen leerden over de manier waarop ons brein werkt, hoe die veroudering van hersencellen bij dementie verloopt en vooral ook over wat je kan doen om iemand met dementie veiligheid en conform te bieden. De informatie was verpakt in liedjes, sketches, en vooral ook oefeningen met elkaar in de zaal. Op deze manier werd ervaren hoe het vooral niet werkt als je meerdere dingen tegelijk vraagt van je brein. 

Tips
We leerden dat je als mens een 'bovenbrein' en een 'onderbrein' hebt, bij dementie komt het 'onderbrein' meer centraal te staan met alle emoties. Emoties uiten zich bijvoorbeeld in stress. Wat een ander kan zien als agressie is in de kern eigenlijk een vorm van verdediging, omdat de persoon het niet begrijpt.

En zo waren er nog heel veel tips en weetjes waarmee de mensen naar huis gingen die avond. Uit de enthousiaste reacties op te maken had de avond zijn doel bereikt: mensen met meer begrip en meer kennis leren omgaan met dementie.

Quote: ‘Doe het wat langzamer aan dat iemand met dementie het kan volgen’ 

Ook in Alblasserdam werd aandacht besteed aan Wereld Alzheimerdag. Hier was gastspreker Marjolein de Vugt, directeur van het Alzheimer Centrum Maastricht, hoogleraar aan de Universiteit daar en bekend van het tv-programma Restaurant Misverstand. Zij hield een boeiend betoog, waarin in het bijzonder werd ingegaan op het verlies dat mensen met dementie en hun mantelzorgers doormaken. 

Het Alzheimercafe Hardinxveld Giessendam organiseerde een Walking-Lunch. Er wordt teruggekeken op een mooie dag met fijne dappere wandelaars, een mooie samenwerking en ondersteuning door sponsoring van verschillende winkeliers.

In Sliedrecht werd aandacht besteed aan Wereld Alzheimerdag tijdens een gezellige high tea in het Odensehuis.

Op Wereld Alzheimerdag is er samen genoten en meer bekendheid gegeven aan het onderwerp dementie. 

Wilt u meer weten over Alzheimer Nederland in de regio?
Kijk dan verder op deze website: https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/drechtsteden-en-alblasserwaard

Foto 2 WAD 2023 afd DenA