Wereld Alzheimerdag in Zwijndrecht

Stoelyoga met Sophia Manté-Essen; Carla van der Slot en Jan van Baren, organisatoren van deze middag namens de werkgroep dementievriendelijke gemeente

"We zijn nog samen… en soms zijn we gelukkig…",  een uitspraak van een oudere mevrouw die goed illustreert wat het betekent om een partner te hebben met dementie. Deze uitspraak hoorde ik zaterdag 18 september 2021 tijdens een ontspannende middag in het Spektakel. Deze middag werd georganiseerd door de gemeente Zwijndrecht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, in het kader van Wereld Alzheimer Dag.

De gezellige middag, met een beperkte groep wegens de coronamaatregelen, werd erg gewaardeerd door de aanwezigen. Na een welkomstwoord door de wethouder Ronald de Meij was er volop muziek van 'Shantykoor Buitengaats' en een sessie met stoelyoga, verzorg door Sophia Manté-Essen. Er werd volop meegezongen en meebewogen.

Als belangenbehartiger van de regionale afdeling van Alzheimer Nederland, was deze middag een goede gelegenheid om (hernieuwd) kennis te maken met een aantal mensen vanuit het dementienetwerk in Zwijndrecht. Zo waren het Sociaal Wijkteam, MEE, Vivenz en de ouderenraad aanwezig. Marian Don van het Sociaal Wijkteam vertelde bijvoorbeeld dat er in Zwijndrecht inmiddels een aantal vrijwilligers is opgeleid om verlichting te bieden aan mantelzorgers. De mantelzorger kan hierdoor een paar uur iets voor zichzelf doen terwijl er iemand zorgt voor de partner.

Het was een mooie middag en het echtpaar dat ik sprak gaf aan even zonder zorgen geweest te zijn. Dank aan gemeente Zwijndrecht en de mensen van het dementienetwerk Zwijndrecht met daarbij de hoofdorganisatoren van deze middag Carla van der Slot en Jan van Baaren.

Wilma Slinger
Belangenbehartiger Alzheimer Nederland
Afdeling Drechtsteden en Alblasserwaard

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door