Zangmaatje gezocht! Wie zingt er mee?

Participatiekoor

Mijn naam is Conny de Jong en ik ben een trouwe bezoeker van de Alzheimer Trefpunt bijeenkomsten en ik heb een vraag aan u.

Sinds drie jaar zing ik mee bij het Participatiekoor. Dit is een landelijk initiatief om te zingen met elkaar, zowel mensen met als zonder dementie. We voeren een selectie uit van de Mattheus Passion. Het is kippenvel-gevend om te zien hoe mensen die vaak al in tijd en plaats in de war zijn of niet goed meer kunnen spreken, ineens weer helemaal ‘heel’ worden als ze deze voor hen bekende liederen mogen zingen.

In 2020 is de uitvoering niet doorgegaan, omdat we toen net de eerste lockdown in gingen. Toch is het in bijzondere vorm een beetje doorgegaan. Niet in de lijdenstijd, maar wel in september, waar we zonder publiek een opname hebben kunnen maken.

Bijgaand treft u 
een link van deze opname. Ook met toelichting over de koren, en daarvoor zijn nog meer filmpjes op YouTube te vinden, ook van oprichter Erik Zwiers): https://www.youtube.com/watch?v=aWUwN1edwHQ

Er zijn drie koren: in Haarlem, Bergen NH en Schiedam. Ik ben aangesloten in Schiedam.

Dit jaar willen we de voorbereiding in iets andere vorm doen. De steunzangers worden gekoppeld aan een dementerende zanger om zo samen de live uitgezonden repetities  te volgen. Zo zorgen we dat de risico’s voor deze kwetsbare groep toch beperkt zijn. Er zijn twee bijeenkomsten in Schiedam waar we met het hele koor zijn, om toch dat gevoel te krijgen om in het koor te zingen. Uiteraard zullen de risico’s daar zo veel mogelijk beperkt worden, wellicht strenger dan de dan geldende maatregelen vanuit de overheid.

Voor mij, steunzanger wonend in Giessenburg, is helaas niet dichtbij een maatje beschikbaar. Omdat dit wel de toekomstige vorm zal gaan zijn waarschijnlijk en er hier in de buurt volgens mij ook best veel mensen graag zingen / hebben gezongen, plaats ik deze advertentie.

Op de termijn voor Pasen dit jaar is het wellicht niet meer haalbaar, maar het zou mooi zijn als we ook voor andere keren mensen kunnen benaderen.

Dus mijn vraag: kent u mensen met beginnende dementie voor wie dit een geschikte activiteit kan zijn? Bent u of kent u iemand met beginnende dementie die graag zingt, dan ontvang ik graag bericht. U kunt mij bereiken via e-mail op: naar j.n.dejong@hotmail.com

Groetjes van Conny

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door