De gezichten van dementie in Alzheimer Cafe Noordenveld

Alzheimer Cafe Noordenveld - 04 November 2021

Onderwerp : Gezichten van dementie

Gastspreker : Gijs Wanders

Locatie : Fletcher Hotel Langewold te Roden

Aantal bezoekers : 80

Gijs Wanders stelde zich voor en riep bij velen herinneringen op aan zijn tijd als nieuwslezer bij het journaal. Gijs geeft aan dat dit werk zwaar was, omdat hij in zijn vak altijd met ellende in de wereld werd geconfronteerd. Hij maakte een nieuwe start en doet onderzoeken in allerlei landen en maakt documentaires van diverse onderwerpen.

Herman van Hoogdalem, kunstschilder, komt door de ziekte van zijn moeder veel in verzorgingshuis De Dilgt in Haren en begint tekeningen te maken van gezichten van mensen met dementie. Wanneer hij heel positieve reacties krijgt van familieleden van deze geportretteerden vraagt hij Gijs Wanders hiervan opnames te maken. Met enige terughoudendheid, omdat Gijs zo bekend is met dementie, die veel in zijn familie voorkomt stemt hij in en gaat familieleden bevragen. “Hoe onderga jij deze ziekte?” “Hoe is de ontmoeting?” Door de vele reacties en gesprekken ontstonden er ook indrukwekkende filmpjes.

Bij de gesprekken schildert Herman van Hoogdalem de mensen om wie het gaat. Gezichten van dementie is een boek over een zwaar onderwerp. Maar de dierbaren die erin fungeren worden met veel respect en zachtmoedigheid benaderd en ondervraagd. Ondertussen zijn de portretten van de mensen die onderwerp van het gesprek zijn bijzonder: soms confronterend, soms ontroerend maar altijd waarheidsgetrouw.

In eerste instantie zijn er 8 families geportretteerd, waaronder zijn vader. Op de exposities in het gehele land komen veel mensen kijken.

Gijs sloot de avond af met de woorden dat hij dankbaar is dat er zoveel mensen waren gekomen en dat hij het fijn vindt om zaken te blijven delen. De ervaringen die hij heeft met zijn eigen vader maar ook bij de anderen wil hij graag doorgeven. Het was een bijzonder geslaagde avond!


 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door