Mantelzorg bij dementie

Het Oor
van Goghlaan 7
7901 GK Hoogeveen
Nederland

Plan Route

Thema : Mantelzorg bij dementie

Gastspreker : Janneke Harmsen-de Boer

Janneke Harmsen – de Boer (1938) werkte in het speciaal onderwijs en de gezondheidszorg als onderwijzeres en logopediste met lichamelijk en verstandelijk gehandicapten. Janneke heeft twee dochters en een zoon en is oma van zeven kleinkinderen.

Zij is schrijfster van het boek : 'Dan wappert mijn hart naar je toe'

Het is een ervaringsverhaal op basis van het dagboek van Janneke Harmsen over de periode waarin haar man Dick dementerend was, vanaf zijn 65ste tot aan zijn dood. Het boek is in de jij- vorm geschreven. Het is een erg mooi, ontroerend en oprecht document geworden waarin allerlei ervaringen en emoties die in die periode ervaren zijn ontroerend, eerlijk, met veel warmte en liefde voor de persoon beschreven zijn.

Dick Harmsen is 65 als hij vergeetachtig wordt, naar woorden zoekt, alles traag gaat doen en zich niet goed meer kan oriënteren. Deze verschijnselen blijken de eerste verschijnselen van dementie te zijn. Dick en Janneke hangen aan elkaar en ze besluiten zo lang mogelijk samen thuis te blijven wonen. Al snel wordt duidelijk dat dit ongebruikelijk is, dat velen ervan uitgaan dat dat wel niet zal lukken. Janneke beschrijft hoe het hen wél is gelukt. En dat is hartverwarmend en ontroerend. Ze beschrijft bijvoorbeeld hoe ze moest leren ordelijker te zijn en hoe ze de boekhouding overnam van Dick zonder hem het idee te geven dat hij het niet meer kan. Ze vertelt hoe ze delen die bij hun en haar oude leven hoorden moesten loslaten en dat dat ook moeite kostte. Want boottochtjes zaten er niet meer in, autorijden werd te gevaarlijk, de trein nemen te moeilijk, vrienden die spontaan langskwamen maakten Dick te onrustig.

Janneke regelt thuiszorg, begeleiding en activiteiten buiten de deur. Dick vraagt van haar zoveel tijd, verzorging en aandacht dat haar kinderen Janneke niet meer direct bellen als er iets is, om haar te ontzien. Janneke beschrijft hoe dat haar aangrijpt. En Janneke beschrijft ook woede, schaamtegevoelens, ergernissen, vermoeidheid, Dicks decorumverlies, zijn angsten, liefde en aanhankelijkheid. Ze vertelt over de steun die ze ontvangt van omgeving, familie, een bekwame begeleider en hulpverlening. Ze moeten hun leven omgooien en scharrelen op het laatst in en om hun huis. Kortom, ze beschrijft hun leven en vele zaken die komen kijken bij het zo samenwonen met haar dementerende man op een warme toon, open en eerlijk, soms verdrietig of boos, maar ook met veel humor en respect voor Dick. Het boek geeft inzicht in het verloop en de gevolgen van Alzheimer voor partner, familie en vrienden.

Deze activiteit maakt deel uit van